Rekordoverskudd fra Aegis

Aegis Norge-topp Helge Onsum klarte et rekordoverskudd på over 33 millioner kroner i 2006. – Et godt marked og mange nye og gode produkter og tjenester, sier Onsum til Kampanje.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 11.04.2007 kl 16:40 Oppdatert 27.08.2010 kl 14:20

Tips en venn på e-post:

Norges største mediebyrågruppe Aegis Media Norge har lagt frem et «all time high»-resultat. Selskapet som ledes av Helge Onsum økte overskuddet fra 2005 med over åtte millioner kroner i fjor.

– Hva skyldes økningen?

– Den skyldes primært to ting. Det ene er det gode markedet som gir oss og alle andre god drahjelp, og det andre er at vi har satset på mange nye og gode produkter og tjenester som gir oss nye inntektskilder. De tradisjonelle tjenestene er utsatt for en veldig sterk konkurranse med veldig pressede marginer. For å få til en økning er du nødt til å gå inn på nye forretningsområder som er honorarbaserte, sier administrerende direktør i Aegis Media Norge, Helge Onsum, til Kampanje.

Årets overskudd endte til slutt på 33,3 millioner kroner selv om bruttoomsetningen i gruppen er på hele 1,89 milliarder kroner.

– Hvordan forklarer dere et overskudd på 33 millioner når omsetningenm er på nesten to milliarder kroner?

– Her er det viktig å se på byråinntekten. Omsetningstallene i mediebyråene er litt merkelige. I vår bransje må du se resulatet i forhold til byråinntekten. Det er den som egentlig betyr noe, forklarer Onsum.

Største mediebyrået
Byråinntekten, som gir et bilde på hva selskapet faktisk fakturerer kundene sine, endte i 2006 på 135 millioner noe som ga Aegis Media Norge en resultatmargin på 24,7 prosent. Det er uansett høyt for et mediebyrå å være. Bransjen har i mange år vært en lavmarginbransje.

– Det var en pen vekst i byråinntekten i fjor også. I 2005 var den på 109 millioner kroner, sier Onsum.

– Hvor tipper du bruttoomsetningen vil havne for inneværende år?

– Vi klarer nok ikke å runde to milliarder kroner, men den vil begynne å nærme seg, sier Onsum.

Les også: Nærmer seg to milliarder

Det betyr at Aegis Media Norge, som er morselskapet til blant annet de to mediebyråene Carat og Vizeum, med all sannsynlighet vil fortsette å være landets største mediebyrågruppering i kraft av hva gruppen videreformidler av reklameomsetning på vegne av annonsørene.

– Volum er viktig
Blant de største kundene på kundelisten til Carat og Vizeum finner en blant annet hele Landbruket med Tine og Gilde i spissen, Reitan Gruppen, Elkjøp, Eniro, NetCom, DNB, Storebrand, Voice konsernet, Gjensidige og Umoe Catering. I tillegg er det mye som tyder på at Aegis er med på å konkurrere om landets største reklamekonto.

Les også: Byråkamp om Orkla-millioner

Onsum mener uansett volum er viktig i mediebyråbransjen.

– Mediebyråmarkedet i Norge har i mange år vært preget av sterk konkurranse og små marginer. Volum har derfor alltid vært viktig, nettopp fordi marginene er så små. Det blir litt som dagligvarehandelen, sier Onsum.

Resultat Aegis Media Norge AS konsern (alle tall i millioner kroner):

Resultat 2006 2006 2005 Endring i prosent
Driftsinntekter 1896,7 1604,1 18,2%
Driftsresultat 29,1 21,0 38,6%
Resultat før skatt 33,3 24,9 33,7%

Vil vokse
Helge Onsum og Aegis-gruppen har den siste tiden ekspandert ganske kraftig, og har gjort flere satsinger i det norske markedet.

– Tradisjonelt har mediebyråene levert tjenester til annonsørene innenfor områdene medierådgivning, medieforhandlinger, medieformidling og research. Aegis Media i Norge har imidlertid valgt å gå nye veier og har i de senere årene utvidet tjenestespekteret til å omfatte en rekke nye tjenester. Vår visjon er å bli våre kunders viktigste markedsstrategiske samarbeidspartner, sier Onsum.

Det første oppkjøpet kom i januar i fjor da selskapet kjøpte Creo Communication som er et kommunikasjonsbyrå som leverer tjenester innen sponsorrådgivning, events og PR. Selskapet har også gasset på interaktivsiden.

Les også: Interaktiv-boom i Carat

Onsum mener selskapet i dag har Nordens største interaktivavdeling med over 20 medarbeidere.

– Vi fokuserer nå blant annet på søk og mobilmarkedsføring i tillegg til de tradisjonelle internettrelaterte tjenestene. Både Carat og Vizeum har også økt sin markedsandel i 2006. Vi mener dette skyldes vår strategiske visjon og vår styrke innenfor nye medier og digital kommunikasjon, sier Onsum som mener Vizeum har det største potensiale for vekst fremover.

Mange investeringer
Ekspansjonen har fortsatt i år. Det foreløpige siste oppkjøpet kom tidligere denne uken da selskapet kjøpte Akutten.

Les også: Kjøper reklamebyrå

Les også: Starter ungdomsbyrå

– Vi har akkurat i disse dager offentliggjort oppkjøpet av Akutten Designstudio, som nå blir døpt om til Suddenly Oslo, og som er et webproduksjonsbyrå med hovedfokus på utvikling og produksjon av interaktive kampanjer. Samtidig starter vi også Dist som er et kommunikasjonsbyrå som har spesialisert seg på ungdomskommunikasjon. Dette er konsepter som også i stor grad rulles ut nordisk, sier Onsum.

– Det har vært mange investeringer i år. Kommer det slå veldig negativt på årets resultat?

– Det er et godt poeng. Vi har et budsjett for 2007 som er mer offfensivt enn for 2006 og så langt så ligger vi godt an. Vi tar en del investeringer over driften som oppstarten av Dist og ansettelsen av flere nye sentral ledere, men vi tror på en vekst også i 2007 selv om økningen nok ikke vil bli like stor som i fjor, sier Onsum.

På forsiden nå


...

SMFB og Try kjemper om reklamepris

SMFB og Try/Apt stiller med nesten like mange vinnersjanser i New York Festivals.

...

- Jeg er ferdig med tv-bransjen

Etter 20 år i norsk tv-bransje er det nok. Nå byttes tv-produksjon ut med kreativ jobbing i marketingselskap i Aller Media-sfæren.

...

Ber journalistene vurdere egne lønnskrav

Norsk journalistlag (NJ) krever at medielederne utviser moderasjon, men får ingen løfter om det. - Gjør selv det dere ber andre om å gjøre, svarer sjefen i mediekonsernet som gir ut Dagens Næringsliv.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.