...
Reklamenedtur: Avisene sliter med annonseomsetningen. Ferske tall for årets andre kvartal viser en tilbakegang på 10 prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Aviser senker reklamemarkedet

Dagsavis og ukepresse tapte 180 millioner kroner i reklameomsetning i andre kvartal. Men IRM tror på fortsatt vekst i reklamemarkedet samlet sett i 2012.

Knut Kristian Hauger
Knut Kristian Hauger Profil E-post
Publisert 28.08.2012 kl 15:05 Oppdatert 29.08.2012 kl 16:59

Tips en venn på e-post:

Reklameomsetningen falt i årets andre kvartal med rundt én prosent. Det viser ferske tall det svenske markedsanalyseselskapet Institutet för reklam- och mediestatistik (IRM), som lager den mest omfattende reklamestatistikken i Norge.

Reklamemarkedet omsatte dermed for fem milliarder kroner i det andre kvartalet i 2012.

Det utviklingen i dagspressen som påvirker markedet negativt. Mediekanalen tapte så mye som ti prosent i andre kvartal eller rundt 150 millioner kroner. Dagspressen er likvel fortsatt det overlegent største reklamemediumet i Norge godt hjulpet av et sterkt marked for innstikk. Innstikk i dagspresse økte med nær 11 prosent.

Men også ukepressen bidro til tapet. Kategorien taper hele 19 prosent av sine annonsinntekter sammenliknet med andre kvartalet i 2011. Det var en nedgang på 30 millioner kroner for kanalen sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er de elektroniske mediene som tv og nett som kan vise til vekst. Nettet fortsetter å øke selv om underkategorien merkevare tapte to prosent i andre kvartal. Totalt så økte nettet omsetningen med rundt 100 millioner kroner. Veksten på nett er dermed større enn på tv. Tv som annonsekanal økte omsetningen med 50 millioner kroner.

Les også: Merkevare-kutt på nettet

IRM tror likevel på en samlet vekst i reklamemarkedet for 2012.

- Andre kvartal er et avvikende kvartal. Vi tror at resten av året kommer til fortsatt å vise vekst. Tross for usikkerhet i verdensøkonomien er den norske økonomien relativt sterk, og det er positivt for reklamekjøp, sier Madeleine Thor, administrerende direktør i IRM.

Skal en tro IRMs siste reklameprognose for 2012 og 2013 viste den at det norske reklamemarkedet kommer til å vokse i 2012 med 2,4 prosent og 2,6 prosent for 2013. Det vil i så fall bety «all time high» i 2013 hva gjelder reklameomsetning i Norge. i løpende priser.

På forsiden nå


...

Hallberg med Big Brother-comeback

Lasse Hallberg er tilbake i sjefsstolen når TVNorge-kanalen Fem skal sende «Big Brother» til høsten. - Jeg tror folk begynner å gå lei av dagens konstruerte «parrings-tv», sier Hallberg.

...

Kampanje ønsker god påske!

Vårt påskeegg til leserne inneholder en aldri så liten quiz.

...

Mest lest på Kampanje.com

Trenger du et avbrekk i påsken? Sjekk listen med de ti mest leste sakene på Kampanje.com i første kvartal.

Tips oss

e-post: kampanje@kampanje.com
Telefon: 22 33 31 00

Kontakt oss

Telefon: 22 33 31 00
e-post: kampanje@kampanje.com
Post- og besøksadresse: Kampanje Forlag
Prinsens gate 22, 0157 Oslo
Org.nr: 993 924 539

Redaksjon

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Knut Kristian Hauger
Redaksjonssjef magasin: Hilde Nyman
Journalist: Erlend Fossbakken
Journalist: Dag Robert Jerijervi
Om redaksjonen

Annonse

Nina Gade Tenvik: 91 37 67 76
Maja Vuleta Babic:46 80 71 89

Om annonsering

Redaktøransvar
Redaktøransvar
Innholdet i utskriften er vernet etter åndsverklovens regler.
Utskriften er kun til privat bruk og kan ikke benyttes på annen måte.
Kopiering eller spredning av innholdet krever avtale med rettighetshaver eller Kopinor.