Google gir 200 000 euro, eller rundt to millioner kroner, til Publish Lab AS som skal bygge kunstig intelligens inn i produksjonssystem for nettaviser.

Publish Lab AS har utviklet, drifter og selger programvaren Labrador CMS til nettaviser. Programvaren står bak rundt en halv milliard sidevisninger i måneden.

- Vi er veldig fornøyde med at Google anerkjenner det vi jobber med og ønsker å bidra med et betydelig beløp for å bidra til vår videre utvikling, sier administrende direktør i Publish Lab AS, Jon R. Hammerfjeld.

Pengene kommer fra Googles fond for å styrke nyhetsmedier Google News Initiative.

Publish Lab AS sendte inn en omfattende søknad og deltok i videomøter med Google før de fikk tilslag om støtte, kan Hammerfjeld fortelle. 

- Vi jobber med å i første gang la AI, altså kunstig intelligens, bistå journalister og kvalitetssikre det de leverer inn i systemet. På sikt vil disse funksjonene bli tatt helt over av AI, sier Hammerfjeld.

Han sier det skjer veldig mye på området ettersom mange av de største selskapene i verden legger betydelige resursser på området. 

- Mange har også begynt å dele på teknologien, blant annet Google, og det er mange som leverer software as a service-løsninger på chatbots som det kanskje mest vanlige. Det er en voldsom utvikling, men vi er tidlig ute, sier han. 

Hammefjeld sier målet med prosjektet er «å endre hele produksjonsflyten til kundene» og ikke automatisere tekstproduksjonen.

Les også: Britisk nyhetsgigant snuser på NTBs journalistrobot

- Vi jobber på en annen måte og det er ikke automatisert tekst vi ser på. Det er selve produksjonsflyten vi fokuserer på og som vi vil kvalitetssikre og gjøre mer effektiv slik at kundene våre øker trafikk og inntekt, sier han. 

I tillegg til millionstøtten fra Google vil også selskapet selv investere betydelig i kunstig intelligens de nærmeste årene.

- Pengene fra Google finansierer bare deler av denne utviklingsjobben. Vi vil samarbeide tett med våre kunder også på dette prosjektet, sier Hammerfjeld.

Labrador CMS ble tatt i bruk allerede i 2008 og er et 100 prosent WYSIWYG-verktøy. I 2011 ble programvaren flyttet ut i et eget selskap og eies nå 50 prosent av TV 2 og 50 prosent av Aller Norge.

I 2017 har selskapet lansert en kommersiell versjon av programvaren.