Ja, «alle» unge voksne er på Snapchat. Men visste du at de som er mellom 30 og 59 ligger rett bak? 

Ifølge Ipsos SoMe Tracker har 85 prosent av alle mellom 18 og 29 år profil på denne plattformen, og over 70 prosent av Snapchat-brukerne er innom appen hver dag.  Det betyr at også i denne aldersgruppen er syv av ti nordmenn å finne på Snapchat. Selv blant de over 60 har mer enn to av fem nordmenn en profil.

Kort sagt kan vi si at både unge voksne, foreldre og besteforeldre er på Snapchat.

Samtidig brukes Snapchat på en helt annen og langt mer personlig måte enn andre sosiale medier. De informerer ikke bare verden om de store tingene, de bruker plattformen i hovedsak til å dele ekte og hverdagslige øyeblikk med nære venner, bekjente og familie. 

Snapchat styrker vennskap

I en undersøkelse fra 2020, hvor også norske Snapchattere var representert, sa 76 prosent at de brukte sosiale medier som Snapchat til å holde kontakt med venner når de opplever små og store hendelser i livet. Hele 60 prosent av Snapchatterne sa at appen hadde bidratt til å forsterke vennskapssforhold.

Dette har vært spesielt viktig gjennom pandemien, hvor Snapchat har gitt mange muligheten til å dele øyeblikk med gode venner i en tid hvor det ikke var tillatt å møtes fysisk. Undersøkelsen viste også at flere Snapchattere har fått et sterkere forhold til sine nærmeste venner gjennom pandemien i større grad enn dem som ikke bruker Snapchat (54 prosent mot 39 prosent). ​​Canadieren Julien S. Bourrelle, som er utdannet rakettforsker og for tiden er bosatt i Norge, er en av ekspertene som bidro i denne studien. 

– Mange nordmenn har opplevd at koronarestriksjonene førte dem nærmere vennene sine, uttalte han. Han fortalte også at mange sosiale aktiviteter ble flyttet til online-plattformer, hvor Snapchattere gjerne var mer inkluderende med å legge til nye venner på Snap enn vanlig, noe som gjorde det mulig å bygge flere vennskap enn de ellers ville gjort.

Snapchat er med på shopping

Pandemien har altså lært Snapchattere å dele enda mer med sine nærmeste, og dette er en vane som de med stor sannsynlighet viderefører med små og store hendelser også fremover. Nå som pandemitiltakene er avsluttet, kan de hverdagslige øyeblikkene vi nettopp snakket om derfor bli gull verd for annonsører. I en undersøkelse om fremtiden for shopping-opplevelser, svarte for eksempel to av tre under 40 år at de aldri drar på shopping uten å ha telefonen med seg – og da er Snapchat aldri langt unna. 

Nesten annenhver Snapchatter sier i denne undersøkelsen at de «nesten alltid» eller «av og til» bruker mobilen mens de er i butikken til å finne mer informasjon om produkter, sammenligne priser og kommunisere med venner om ting de vurderer eller er på vei til å kjøpe. Tre av fem i denne aldersgruppen (de under 40) deler ofte skjermbilder eller linker med produkter de er interessert i med vennene sine.

For noen grupper har shopping alltid vært en sosial aktivitet, men det fremstår nå som klart at telefonen har videreutviklet det sosiale aspektet ved denne aktiviteten, uansett om shoppingen foregår på nettet hjemme eller fysisk i butikken. Den sikreste fellesnevneren mellom situasjonen i begge disse arenaene, er Snapchat – og det kan altså annonsører gjøre klokt i å merke seg.

Gjennom Snapchat kan du som annonsør få en vei inn i hverdagen, bevisstheten og vanene til 3,3 millioner nordmenn.