Er det én ting 2020 har lært oss, er det at det er vanskelig å spå fremtiden. Samtidig har vi tilgang på verdifull innsikt og analyse som viser oss hva forbrukere er opptatt av, også innenfor mat og drikke.

Hver uke når Spoon ut til millioner av forbrukere som viser oss tydelig hva slags innhold de er interessert i – og kanskje enda viktigere: hva de ikke er interessert i. For det å jobbe med innhold er en balansekunst. En balanse mellom hva merkevaren ønsker å si, og hva forbrukeren ønsker å høre om.

Slik det også er med denne artikkelen. Jeg vil gjerne fortelle deg om all den fantastiske kompetansen vi i Spoon har på markedsføring av mat og drikke, men jeg skjønner at det du vil lese om er det som gir verdi for deg og dine markedsaktiviteter i 2021.

Mer på nett

Det er ingen tvil om at koronasituasjonen har endret folks forbruks- og handlemønstre i 2020 – også innenfor mat og drikke. Vi er mer på nett, og med stadig tilbakevendende restriksjoner, er det ikke overraskende at netthandelen fikk seg en skikkelig vekst i 2020. Det samme gjelder digital annonsering. 32 prosent av forbrukere globalt sier at de oppdager nye produkter og tjenester først i sosiale medier.

Her får du våre heteste tips til hva slags innhold som kommer til å trende innen mat og drikke i 2021 basert både på egen og andres innsikt.

Plantebasert mat

Under Pejgruppens konferanse «Food + Consumer Trends 2021-2025», ble mer plantebaserte matvarer presentert som en av de mest populære mattrendene for øyeblikket. Stadig flere hurtigmatkjeder lanserer vegetariske alternativer, inkludert IKEA med sine vegetarpølser og -boller, og antall tilbydere av plantebaserte kjøtterstatninger i dagligvarebutikken har økt kraftig. Det er særlig av hensyn til klima, miljø og helse at stadig flere ønsker å spise mer plantebasert. Dette har ført til fremveksten av et nytt begrep du bør bli bedre kjent med, nemlig «klimaterianer».

Enkle løsninger

Idet koronarestriksjonene traff verden for snart ett år siden, var det mange som fant veien til kjøkkenet for å lage mat fra bunnen av, og vi kjøpte hvetemel fremfor ferdige brød. I løpet av 2020 gikk denne trenden tilbake. Vi ser at de fleste har gått tilbake til sine vante spisemønstre og interessen for ferdigbakte grovbrød har aldri vært større. Tidsklemma er tilbake, så vi vil ha det enkelt – men fortsatt godt. 

Mindre alkohol - NoLo

I løpet av 2020 var det mange som ble kjent med NoLo-begrepet. NoLo står for «No or Low», og beskriver drikke med lite eller ingen alkohol. Denne trenden ser ut til å fortsette i 2021, og det er særlig de yngre som etterspør gode, alkoholfrie drikkealternativer.

Mat for helse og immunforsvar

I begynnelsen av året ble det snakket mye om «koronakroppen» som et resultat av manglende aktivitet og litt for mye kos. Dette har nå snudd. Koronasituasjonen har fått flere til å få opp øynene for hvordan mat kan påvirke helse og immunforsvar – også gjort kjent gjennom statsminister i Storbritannia Boris Johnson’s forsøk på å få hele UK til å spise bedre etter korona. Ifølge ADM kjøper 31 prosent av forbrukerne nå mer av mat og råvarer som skal gi god helse.

Mindre sukker

Reduserte mengder av sukker har vært en trend i flere år, og den fortsetter. Tonnevis med sukker kuttes fra eksisterende matvarer og søtsaker for å svare på forbrukernes etterspørsel. Nordmenn er allerede de som drikker mest sukkerfri brus i Europa.

Sunt fett

Det har lenge vært stor uenighet rundt hva slags type fett som er best for forbrukernes helse. Noen sverger til smør, andre til margarin. Det er likevel én fett-type som ikke er like omdiskutert som de andre, og det er olivenoljen. Derfor har Spoonshot spådd at olivenoljen kommer til å få sitt comeback i 2021 og bli flere forbrukeres foretrukne matfett.

Merkevareaktivisme

Pejgruppens trendrapport viste også en økning i såkalt merkevareaktivisme, altså hvordan merkevaren din stiller seg til politiske og sosiale saker. En aktør som jobber mye med dette er Ben&Jerrys, som også har sin egen «activism manager». Et annet nylig, ikke matrelatert, eksempel er Nike, som valgte å ta et standpunkt i Black Lives Matter med støtte til Kaepernick. De økte salget sitt med 31 prosent - det til tross for at mange valgte å boikotte merkevaren.

Måtehold

Mat- og drikketrender opererer ofte på hver sin ende av skalaene. Kjøtt vs. vegansk, overdådig vs. magert, alkoholbasert vs. alkoholfritt. Den store trenden i 2020 var måtehold, og det tror vi vil fortsette i 2021. Mindre kjøtt, mindre sukker og mindre alkohol – uten å kutte noe helt ut.

Forbigående trender

Den mest søkte oppskriften i 2020 var dalgona-kaffe. En kaffedrikk som tok nettet med storm omtrent da hele verden gikk i lockdown. I dag er det få som søker etter og lager denne drikken. Slike forbigående trender kommer vi til å se i 2021 også – og de aller fleste har sitt opphav fra TikTok eller Instagram. Akkurat nå er det tortillawrap og omelettsandwich som gjelder. Det er vanskelig å spå hva som blir den neste retten som tar verden med storm. Vårt tips er likevel å ikke henge seg altfor mye opp i enkelte retter som trender med mindre det er veldig aktuelt for din merkevare. Fest blikket på det store bildet og tenk langsiktig.

Digital synlighet

2020 har endret handlemønstrene våre og flyttet mye av handelen og interessesøken over på nett. Med vedvarende restriksjoner vil det være færre ute i gatene og butikkene også i 2021. Aldri før har det vært viktigere å være til stede på nett slik at forbrukeren både kan finne deg og finne ut mer om deg. Hvor kan de kjøpe produktet ditt, hva inneholder det, hva står merkevaren for, hvordan kan produktet brukes – alt dette kommer til å utgjøre en forskjell når handlemønstrene blir mer digitale.