Det er ikke det å gjennomføre selve presentasjonen som er viktig. Det som er viktig, er hva ditt publikum gjør etterpå. Vil de kjøpe av deg? Vil de ansette deg? Vil de jobbe for deg? Om du gjør inntrykk, kan det i beste fall forbedre livet ditt og jobben din betydelig.

Her er fem grunner til at du bør bli flinkere til å prestere foran et publikum.

1. Du kan få nye kunder

Hvis du holder en knallgod presentasjon for kunder eller potensielle kunder, øker sjansene for at de vil handle med deg – sammenlignet med om du gjør noe som er «helt greit».

– En god presentasjon er som regel kort, fengende og tar utgangspunkt i noe som er viktig for dem du snakker til. Den er spekket med historier og eksempler, og fremført med smil og energi, sier Nils Apeland.

Apeland har mange års erfaring som foredragsholder og foreleser. Han holder kurs i presentasjonsteknikk og hjelper ofte ledere og andre å bli bedre foran et publikum.

Les mer om Nils Apelands kurs i presentasjonsteknikk på Larkollen i oktober.

– Om du skrur opp energien din, har god argumentasjon og er god til å lese dem du snakker for, er mulighetene til å påvirke større, sier han.

2. Du kan knytte nye kontakter

Kanskje skal du ikke selge noe, men presentere en analyse eller et forskningsmateriale? Om du gjør dette på en spennende og engasjerende måte, øker sjansene for at noen av dem du snakker til, tar kontakt etterpå. Dette kan bli verdifulle bekjentskaper for deg videre.

– Et tips når du presenterer noe som er vanskelig, er å bruke språkbilder, sier Apeland. Tenk at du skal snakke til hjernens kinosal. Gi eksempler som setter i gang små filmer i hodet til dem som sitter foran deg, råder Nils.

3. Du kan få nye arbeidsoppgaver

Skal du presentere eller holde foredrag foran en gruppe ledere eller kolleger på jobben, har du en mulighet til å imponere dem.

– Du bør ikke å skryte, bare dele ny og viktig informasjon eller kunnskap på en måte som fascinerer dem. Folk elsker å høre noe nytt fortalt på en spennende måte, sier Apeland.

Resultatet kan bli at noen av dem som lytter tenker at du er klar for nye og større arbeidsoppgaver, og kanskje også høyere lønn.

4. Du kan få jobbtilbud

Mange som har imponert med sine presentasjoner, har opplevd å bli kontaktet direkte, via LinkedIn eller hodejeger etterpå.

En god presentasjon kan gjøre at noen oppdager deg, og gir deg et jobbtilbud du ikke kan si nei til.

– Husk at de første sekundene og minuttene av en presentasjon er de viktigste. Det er her du fanger oppmerksomheten til publikum, noe som bestemmer om de skal lytte aktivt til deg gjennom hele foredraget, minner Nils Apeland om.

5. Du kan verve en ny kollega

En god presentasjon på et bransjeseminar eller en høyskole kan føre til at nye personer tar kontakt og vil jobbe sammen med deg.

Kanskje blir de imponert av verdiene deres eller tjenestene dere selger, og tenker at de vil være med på laget.

– Et tips når du snakker om arbeidsgiveren din, er å fokusere på konkrete oppgaver dere løser, prosjektene dere er involvert i og nytten dere skaper i samfunnet. Dette kan du illustrere med bilder, filmer og historier. Det er mer spennende enn organisasjonskartet eller hvordan EBITDA har utviklet seg de siste årene, påpeker Nils Apeland.

– Å tenke på hva som er målet med presentasjonen din eller foredraget ditt, er derfor svært viktig. Og videre at du gjennomfører med stil og sjarm, understreker han.

Vil du lære hvordan å presentere bedre? Bli med på kurset «Bli rå til å presentere!» med Nils Apeland 14. og 15. oktober på Støtvig hotell, Larkollen. Les mer og meld deg på her!

NB! Påmeldingsfrist: 14. august.