Satellittmarkedene i Europa konsolideres. I Italia er mediemogul Rupert Murdoch i gang med konsolideringen av det italienske satellittmarkedet mellom de to operatørene Stream og Telepiú. I Spania er fusjonen mellom Via Digital og Canal Satellite Digital i gang. Lignende konsolideringstrekk ser man også i Tyskland og Frankrike.

- Kommer det en fusjon mellom MTGs Viasat og Telenors Canal Digital i Skandinavia? - Det er lite sannsynlig at det vil skje i Skandinavia. Å slå sammen MTG og Canal Digital vil etter vår vurdering være en konkurranserettslig utfordring. Vi tror konkurransemyndighetene ville se negativt på dette. Markedene i Sør-Europa er heller ikke sammenlignbare med våre, sier konserndirektør Stig Eide Sivertsen i Telenor Broadcast til Kampanje.

Konsernledelsen i Telenor kunne for første gang løfte litt på lokket i forhold til Canal Digital da Telenor presenterte resultatene for 2002 i forrige uke. Canal Digital er Telenors satsing på digital-tv distribuert via satellitt, og befinner seg i den nyopprettede divisjonen Broadcast, under ledelse av konserndirektør Stig Eide Sivertsen og viseadministrerende direktør Erik Nord.

Ledelsen kunne torsdag rapportere at 2002 ble et år med positivt EBITDA-resultat, eller brutto driftsresultat. Totalt for året landet man på 16 millioner kroner, men da er restruktureringskostnader på 12 millioner fra fjerde kvartal i 2002 holdt utenfor.

- Vi har nådd en milepæl. Vi lovet noen måneder med positiv kontantstrøm i fjor. Men den positive utviklingen under fjorårets to siste kvartaler dekket opp det negative etterslepet fra første halvår, sier en fornøyd Erik Nord til Kampanje.

Med en base 701 000 digitale betal-tv-abonnenter drar Canal Digital fra hovedkonkurrenten Viasat, som eies av det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG). Tidligere denne uken la MTG tallene for Viasat-platttformen og de viste at Viasat sitter på 425 000 betal-tv-kunder, eller premiumkunder.

Lenger nede i regnskapene er ikke tallene fullt så hyggelige. Driftsresultat før finans har fortsatt et lite stykke igjen før overskudd.

- Vi er like om hjørnet. Netto driftsresultat blir positivt i 2004, sier Eide Sivertsen.

Telenor-toppene tror den siste utviklingen i Canal Digital gjør at Telenors investering i satllitt-tv-operatøren har forrentet seg, om telegiganten skulle ønske å realisere et salg av plattformen.

- Hadde vi solgt Canal Digital i dag ville vi fått igjen pengene våre, sier konserndirektør Stig Eide Sivertsen til Kampanje. Canal Digital ble i sin tid kjøpt av franske Canal Plus Group for 2,150 milliarder kroner, etter at Sivertsen og Nord fikk en rabatt på 250 millioner av franskmennene. I tillegg komer Telenors egne investeringer i betal-tv-plattformen.

- Vi ønsker ikke å være spesifikke på egne investeringer. Men summerer vi prisen vi betalte Canal Plus og våre egne investeringer tror vi dagens verdi på Canal Digital ligger høyere, sier Nord.