Kampanjes valgkampjury har kåret Arbeiderpartiet og partileder Jens Stoltenberg til høstens valgkampvinner. Prisen ble delt ut på en direktesending fra TV 2 Nyhetskanalens valgstudio utenfor Stortinget søndag formiddag.

Til tross for at Arbeiderpartiet etter all sannsynlighet mister regjeringsmakten etter åtte år, mener en enstemmig jury at Ap har gjennomført den beste valgkampen av partiene.

- Det er fantastisk gøy og en veldig anerkjennelse, først og fremst av kapteinen på laget, Jens Stoltenberg, som har gjort en forrykende valgkamp. Men jeg tenker også på de ti tusener som har stått på hver dag, på husbesøk og sosiale medier for å få fram vårt budskap, sier partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet når han mottar prisen på vegne av partiet.

- Vi deler prisen med alle som har gjort en innsats for Arbeiderpartiet, sier han.

Les også: Skal kåre valgkampvinneren

- Stor troverdighet
Om årets valgkampvinner sier juryleder Terje Svabø dette:

- Arbeiderpartiet med Jens Stoltenberg i spissen er årets valgkampvinner. Partiet får prisen fordi det gjennom en lang valgkamp har hatt et tydelig og konsekvent budskap. Stoltenberg eier og formidler budskapet med stor troverdighet, sier Svabø.

Arbeiderpartiet og Stoltenberg, som sist gang vant prisen i 2005, får følgende attest av juryen:

- Stoltenberg har på en offensiv måte formidlet til velgerne hvorfor han mener Norge er på riktig politisk kurs og at et regjeringsskifte vil sette dette i fare. Opposisjonens påstand om at Arbeiderpartiet gjør en dårlig jobb, har ikke drevet Arbeiderpartiet på defensiven. Juryen mener at Arbeiderpartiet har lykkes med tradisjonelle virkemidler og på nye digitale flater som sosiale medier.

Juryleder Terje Svabø forteller at juryen har lagt vekt på klarhet, budskap, evnen til å sette dagsorden og å prege valgkampen.

- Vi har også lagt vekt på samspillet mellom tradisjonell valgkamp og sosiale medier. Man må både lykkes på Twitter og kunne gå på husbesøk, og lykkes i debattene. Det skader heller ikke med et lite smil. Vi tar ikke hensyn til politisk innhold, men måten partiene markedsfører seg selv på, sier han.

- Dårligste valgkamp
Ansvarlig redaktør i Kampanje og medlem av valgkampjuryen, Knut-Kristian Hauger, oppsummerer kåringen av vinneren slik:

- Flere partier har mønstret sterke lag i denne valgkampen, men Arbeiderpartiet får prisen fordi de har den klart beste kapteinen, sier Hauger.

Juryen utroper Senterpartiet til Årets taper:

- Juryen mener Senterpartiet har gjennomført den desidert dårligste valgkampen og lurer på hvor partiets ledelse har vært hen? Liv Signe Navarsete fremstår som arrogant og lite empatisk.

Høyre og Erna Solberg, som vant prisen både i 2009 og 2011, nådde ikke helt opp i denne valgkampen:

- Høyre har gjennomført en solid valgkamp, men har åpenbart vært mer opptatt av ikke å gjøre noe feil enn å begeistre. Erna Solberg inngir tillit, men mer som en administrerende direktør enn en visjonær politiker, sier juryen.

Fremskrittspartiet og Siv Jensen, som etter høstens valg kan innta regjeringskontorene for første gang i historien, får følgende dom av juryen:

- Frp er alternativet og har klart å kommunisere dette på en god måte. Siv Jensen har denne gangen fremstått blidere og mer inkluderende.

De øvrige partiene:

Kristelig Folkeparti:

KrFs valgkamp har vært rettet mot kjernevelgerne og partiet er lett gjenkjennelige. Likevel har partiet mestret den vanskelige øvelsen det er å delta på samme lag som Frp. Knut Arild Hareide er en god kommunikator og er i ferd med å gjøre Krf til et enklere parti å stemme på. Valgkampens humørspreder.

Venstre:

Venstre har klart å formidle budskapet om viktigheten av Venstre i et borgerlig samarbeid. Partiet ble alvorlig skremt av Miljøpartiet De Grønne, men Trine Skei Grande har likevel greid å holde fokus på partiets kjernesaker.

SV:

SV har gjort en dårlig valgkamp og har i altfor liten grad klart å ta sakseierskap. Partiets pressekonferanse om at sosialismen kan bli utryddet på Stortinget var en flau forestilling. Audun Lysbakken har styrket seg, men kom for sent i form.

Miljøpartiet De Grønne:

MDG sjokkerte det etablerte politiske Norge. Partiet har truffet en nerve i befolkningen og har fått drahjelp av mediene. Partiet sjarmerer ved ikke å ha en leder, men mange talspersoner. NB! MDG minner om at partiet har delt lederskap mellom to talspersoner - Hanna Marcussen og Harald Nissen.

Rødt:

Rødt har ikke maktet å ta den ledige plassen SV har etterlatt seg. Bjørnar Moxnes har gitt et sympatisk inntrykk, men bør flytte fra Nordstrand før neste valgkamp.

Her er Kampanjes valgkampjury:

Terje Svabø (juryleder) er kommunikasjonsrådgiver i Svabø & Aanonsen Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2. Svabø har også vært seniorrådgiver i Dinamo PR og leder av tankesmien Civita

Åshild Mathisen er utviklingsredaktør i Vårt Land og politisk kommentator. Hun har vært politisk rådgiver for Kristelig Folkeparti i Bondevik II-regjeringen, kommunikasjonsrådgiver og har jobbet som kommentator i flere aviser.

Morten Pettersen er administrerende direktør i Burson-Marsteller Norge. De siste 14 årene har han jobbet som rådgiver for private og offentlige virksomheter, primært med politiske og regulatoriske problemstillinger.

Astrid Bugge Mjærum er kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten og tidligere styreleder i Kommunikasjonsforeningen.

Ida Aalen er rådgiver i Netlife Research hvor hun jobber med digital strategi og brukervennlighet.

Knut-Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje, hvor han har jobbet siden 2000. Overtok eierskapet i Kampanje sammen med to kolleger i 2009. Har master fra Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste ti årene:

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV