Hvor mange Oslo-boere ville gitt jakken sin til en liten gutt som sitter alene ute og fryser? Det er spørsmålet SOS Barnebyer stiller i skjult kamera-filmen som er tatt opp på St. Hanshaugen i Oslo. I morgentimene gjorde filmen grunnlaget for et større sakskompleks på Aftenposten.no, og ikke lenge etter var saken dagens aller mest leste i nettavisen. Også TV2.no har dekket filmen redaksjonelt.

Bak kampanjen står PR-byrået Släger Kommunikasjon. Partner og kundeansvarlig Henning Sverdrup i Släger tror det er flere grunner til at filmen har fått så stor eksponering i redaksjonelle medier i dag.

- Det er vanskelig å si, det er nok flere grunner. Det handler om et barn som fryser, om det å handle når krisen inntreffer. Folk som ser kampanjen vil spørre seg; hva ville jeg gjort? Det handler om hvem man rent faktisk er, og hvem man ønsker å være. Jeg tror ikke oppleves som en påtrengende reklamekampanje, men som en øyneåpner, en historie som setter i gang både følelser og refleksjon. Det er en kampanje for å samle inn penger til Syria og rekruttere folk til å bli med i et nettverk, men historien har en allmenngyldighet som går langt utover akkurat det. Jeg tror det er mange mammaer og pappaer og besteforeldre som lett kommer i kontakt med følelsene sine når det blir så reelt, sier han til Kampanje.

Dette er langt fra den første jobben Släger gjør for SOS Barnebyer.

- Vi har vært SOS Barnebyers byrå i ni år, og er veldig stolte av det. De var den første kunden som valgte å jobbe med oss. Nå har de utviklet et nytt produkt som heter SOS Mayday som henvender seg til unge voksne. Vi ble kreativt oppfordret til å komme opp med ideer for å synliggjøre og bygge dette beredskapsnettverket av folk som handler, som ikke kan gå forbi en frysende gutt uten å handle. For cirka tre uker siden fikk jeg denne ideen om å benytte skjult kamera, og teste hvordan vi ville reagere om det frysende barnet satt på St.Hanshaugen i Oslo, og ikke i Syria. Litt av bakteppet for ideen er min høyst personlige frykt for å bli nummen og immun mot kriser som ikke direkte berører meg og mitt.

Eksperimentet med gutten på bussholdeplassen på St. Hanshaugen i Oslo ble gjennomført over to dager av produksjonsselskapet Pure Content, og Oslo-boerne kom svært godt ut av det, ifølge Sverdrup.

- Dette eksperimentet viser nettopp det at folk er gode, flertallet bryr seg. Det var veldig få som ikke lot seg berøre av Johannes. Vi kan ikke tillate at barn fryser, verken her eller i Syria. Jeg ønsket å finne mennesker som handler når krisen inntreffer, og håpet det vil være flere av de enn dem som ikke reagerte.

- Beviser ikke dette at folk først lar seg påvirke når krisen er nær dem? Hvordan skal dere overføre dette til Syria?

- Filmen beviser i og for seg ingenting, men den forteller oss at når folk ser et barn som fryser, så klarer vi ikke å gå forbi uten å vise at vi bryr oss. Det vi ønsker å få folk til å tenke gjennom er at et barn i Syria vil oppleve kulden på kroppen på samme måte som Johannes, og barn skal ikke lide, de skal ikke fryse, ikke om vi kan forhindre det. Punktum. Vi trenger folk som bryr seg, som handler når krisen inntreffer. SOS Barnebyer har en tilstedeværelse i Syria, og jeg tror folk skjønner koblingen mellom gutten som fryser på St. Hanshaugen og gutter og jenter som fryser og savner hus i Syria. Det er derfor mange ikke bare har sett og delt, men også plukket opp telefonen og gitt 90 kroner.