Denne uken går startskuddet for Norges sjømatråds store PR- og markedskampanje «Fiskenasjonen», en kampanje som skal forsøke å få opp engasjementet rundt og skape begeistring for norsk sjømat.

- Vi skal reise langs hele den norske kysten fra Oslo til Kirkenes og sette fokus på den norske sjømaten. Dette blir en matreise som Norge ikke har sett maken til, sier markedsrådgiver Sara Møllebakken i Norges sjømatråd til Kampanje.

Møllebakken har sammen med den norske markedssjefen Lisbeth Bjørvig Hansen tatt plass foran den nye, blå bussen eller «Godfisk-bilen» til Norges sjømatråd, som nå skal besøke hele 20 forskjellige steder i Norge. Bjørvig Hansen sier det norske markedet er et stort og viktig marked for fiskeindustrien, selv om over 90 prosent av all fisken som produseres havner på et middagsbord i utlandet.

- I størrelse er Norge et betydelig marked for norsk sjømat, sier Bjørvig Hansen.

- En stolthetsreise
Startskuddet for den nye kampanjen gikk på Youngstorget i Oslo i går, med selveste fiskeriminister Elisabeth Aspaker til stede på åpningen.

- Det passer veldig godt, i og med at vi har vårt grunnlovsjubileum i 2014 og har lyst til å fokusere på hvor stor sjømatnasjon vi faktisk er. Det tror jeg det er ganske mange nordmenn som ikke er klar over, sier Møllebakken.

Selv om det meste av fisken og sjømaten havner på utenlandske middagsbord, får hver enkelt av oss i seg 22 kilo sjømat i året. Nå er planen å få nordmenn til å spise enda mer.

- Vi skal ta denne bilen rundt for å inspirere det norske folk til å spise mer sjømat, vise dem de fantastiske råvarene vi har og hvor enkel og god norsk sjømat faktisk er. Dette blir også en stolthetsreise, sier hun.

- Er ikke vi nordmenn klar over hvor gode vi er på fisk?

- Nei, det tror jeg faktisk ikke. Vi har fortsatt litt å lære. Vi er verdens nest største eksportør av sjømat, vi er en stor sjømatnasjon og vi har en stor og en stolt næring som vi ønsker å vise frem, sier hun.

Samarbeid med Jimmy Royal
I stort og smått gjør Norges sjømatråd, med sitt markedsføringsbudsjett på rundt 40 millioner kroner, et sted mellom ti og tolv kampanjer i året. Den nye kampanjen kaller Møllebakken likevel for «et nybrottsarbeid». Med på turen er også den premierte kokken Christopher Haatuft og tv-kokk Wenche Andersen, i kraft av at hele reisen kommer til å bli dekket på «God morgen Norge» på TV 2.

- Vi har aldri gjort et slikt prosjekt før. Dette er en helt ny måte å jobbe og tenke på for oss, sier Møllebakken.

Vanligvis jobber Norges sjømatråd med Try Reklamebyrå, men akkurat denne kampanjen er gjennomført i samarbeid med Jimmy Royal. Daglig leder Morten Isachsen i Jimmy Royal sier ideen ble til etter et at familien besøkte musikkfestivalen Bukta i Tromsø, hvor døtrene hans på fire og ti år plutselig spiste fiskemat som aldri før.

- De hadde nemlig fått servert en smått genial «skattekiste» hvor de selv fikk velge grønnsaker og fiskesorter, for så å grille maten i aluminiumsfolie. Så enkelt, men likevel så godt at de ville forsyne seg to ganger. Etter en liten prat med Sara Møllebakken i Norgs sjømatråd på samme festival, og inspirert av hvor lite som skal til for å få barn til å spise både mer fisk og sunnere mat, tok jeg med meg opplevelsen tilbake til kontoret, hvor vi så utviklet «Fiskenasjonen» – en sjømatreise langs Norges kyst, hvor vi ønsker å vise hvordan disse råvarene kan gi norske familier raske, enkle og fantastiske middagsretter, sier Isachsen.

Sild i Haugesund
Som det digitalt orienterte byrået Jimmy Royal er, vil det i tillegg til den fysiske bussreisen og aktivitetene i byene også legges opp til aktiviteter i sosiale medier.

Norges sjømatråd jobber med salg og markedsføring av norsk fisk på vegne av den norske fiskeindustrien, både i Norge og i utlandet. Totalt omsettes det norsk sjømat for rundt 7,5 milliarder kroner på årsbasis i Norge, og det produktet vi spiser aller mest av er laks. Møllebakken sier imidlertid at det ikke bare blir laks på menyen når fiskebussen legger på tur.

- Laks trumfer høyest både til hverdag og fest, men det blir et bredt fokus på denne turneen. Det blir også torsk, klippfisk, reker, kamskjell og kongekrabbe. Vi skal snakke om råvarer og arter som hører naturlig hjemme langs kysten. I Haugesund blir det sild og på Røst blir det tørrfisk, sier Møllebakken.