Facebook er en gigant blant mediene globalt og nasjonalt. Tidligere i år gikk Facebook forbi NRK1  i daglig oppslutning og ble størst av alle medier i Norge. Men tall fra TNS Gallup viser at veksten har stoppet opp og det globale nettsamfunnet har en fallende trend.

- Veksten for Facebook har stagnert i Norge. Etter toppnoteringen i tredje kvartal i 2013, har nordmenns bruk av Facebook gått tilbake, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.

Les også: Facebook størst i Norge

TNS Gallups InterBuss-undersøkelse viser at 73 prosent av hele befolkningen brukte Facebook ukentlig i første kvartal i år. Både ukentlig og daglig dekning er lavere i første kvartal enn i tredje kvartal i fjor. Futsæter beskriver utviklingen og konkurransen i markedet for sosiale medier slik:

- Siden Facebook tok av for noen år siden, har det kommet en rekke ulike nettsamfunn som preges av mer spesifikke tjenester og som er rettet mot spesifikke målgrupper. Snapchat har på svært kort tid blitt en vesentlig del av ungdommens måte å kommunisere direkte med hverandre på. LinkedIn vokser stadig som en profersjonell arena, mens for eksempel Pintrest foreløpig er et nisjemedium for yngre kvinner som er opptatt av det visuelle – en slags interaktiv oppslagstavle, sier Futsæter og fortsetter:

- TNS Gallups InterBuss for første kvartal i år viser at alle de sosiale nettsamfunnene, unntatt Facebook vokser, og vi bruker stadig flere nettsamfunn til ulike formål. 15-29 åringene bruker i snitt 3,4 nettsamfunn. I lys av denne konkurransen og flere tegn på nedgang i bruk av Facebook, tror jeg Facebook er i ferd med å nå sitt metningspunkt i Norge som er blant de land i verden som bruker Facebook hyppigst. Facebook vil nok fortsatt vokse i andre land, spesielt i land som de per i dag står svakt i.

Les også:  Snapchat gjør et kjempebyks

Faretruende tegn
TNS InterBuss-undersøkelse viser flere faretruende tegn for Facebook, ifølge Knut-Arne Futsæter.

  •  1/3 mener de bruker for mye tid på Facebook
  • Bare 1/3 synes Facebook er like moro nå som når de logget seg på for første gang
  • Hver tredje bruker er bekymret for misbruk av data om seg selv.
  • 1/5 vurderer å forlate Facebook. Men de fleste vil nok ikke det, tror Futsæter, fordi Facebook er en personlig møteplass som man bare «må være koblet til» for å bli følge med hva skjer sosialt med venner, familie, kollegaer, for å bli informert om møter, tilstelninger etc.

- Medlemmer av lukkede grupper
- Internasjonale studier viser at noen barn og ungdom forlater Facebook når mor og far kobler seg på. Det tror jeg ikke er noen vesentlig årsak i Norge. De unge vil nok heller «de-friende» voksne og opprette egne grupper. Hele 77 prosent av brukerne er nå medlemmer av lukkede grupper og voksende andel av innholdet bli publisert i lukkede fora, sier Futsæter.

- Oppfattes som mer kjedelig
Undersøkelsen avdekker også at nordmenn endrer sin bruk av Facebook:

- Vi ser at brukerne legger ut færre kommentarer og bilder, og statusoppdateringene blir sjeldnere. Innholdet blir også mindre provoserende og mer koselig – et slags minste felles multiplum som er greit både i forhold til venner og familie. Dermed kan det også oppfattes som mer kjedelig, som igjen betyr at folk logger seg på Facebook sjeldnere. Dette kan være noe av årsaken til den eksplosive veksten til Snapchat, hvor man kan sende bilder og videoklipp kun til de man ønsker skal se det og hvor innholdet forsvinner etter noen sekunder. Facebook følger selvfølgelig denne utviklingen nøye og har derfor kjøpt Slingshot som ligner svært mye på Snapchat, sier Futsæter.