Mobil buzz: Denne uken er det klart for den store mobilmessen i Barcelona. Der slipper blant annet McCann sin store mobilrapport.

- Her er de syv mobile dødssyndene

McCann slipper i dag sin nye mobilrapport på mobilmessen i Barcelona. - I fjor var det sosiale medier. I dag er det mobil som er buzzwordet, sier McCann-sjefen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

På den internasjonale mobilmessen i Barcelona i dag lanserer McCann sin globale studie «Truth About Connected You». Det er en undersøkelse som ser både på mobilbrukernes motiver, vurderinger og ikke minst de syv dødssyndene (se liste i bunn av saken) innen mobilbruk. For det handler mye om mobilen i medie- og kommunikasjonsmarkedet i disse dager og ikke minst på den verdensomspennende mobilmessen GSMA Mobile Congress som åpnet i dag.

- Globalt har gjennomsnittsforbrukeren kun vært en mobilbruker i 12 år. Det betyr at vi i en mobil levealder kun er tenåringer og som alle andre tenåringer tar vi sjanser og tester ut nye ting, sier Laura Simpson, global direktør i McCann Truth Central, som står bak rapporten.

McCann-sjefen i Norge, Marit Høvik Hartmann, mener mener mobilen kan bli gull verdt for annonsører som vet å bruke kanalen.

- Ni av ti har mobilen mindre enn én meter unna seg 24 timer i døgnet og syv dager i uken. Det burde jo være en drøm for alle markedsførere. I dag er det mobil som er «buzzwordet». I fjor var det sosiale medier, men neste år kan det være noe annet, sier Hartmann til Kampanje.

Men fortsatt lages det lite reklame som er tilpasset mobil i Norge, annonsørene er avventende og markedet er fortsatt på beskjedne 300 millioner kroner. Nylig gikk VG ut og fortalte at de har måttet ansette både annonsedesignere og utviklere for å hjelpe annonsørene med å lage gode reklameløsninger tilpasset mobilen.

Les også: Tror på mobil reklamedobling

- Tablet annerledes
I rapporten McCann nå presenterer på mobilmessen heter det at 63 prosent av oss sier reklame som er designet for mobiltelefonen eller leserbrett skal være «mer underholdende». Ifølge rapporten er det den kule og morsomme mobilreklamen som gjør at brukerne vil interagere eller som en konsument sier det etter å ha fått opp et interaktivt spill på mobilen: «Jeg liker at det er et spill der man kan vinne ordentlige priser. Man har det morsomt ikke bare med seg selv men også med venner».

Hartmann sier man i McCann jobber med mobilkanalen som alle andre mediekanaler når en skal komme opp med kommunikasjonsløsninger.

- Vi ser på mobilen som enhver annen kanal, det er viktig å forstå brukerens modus. Mobilt modus er hvor som helst og når som helst, på farten, mens tablet-modus er en helt annen opplevelse. Da er du tilbakelent og utforskende. Du bestiller foreløpig ikke sommerferien din på mobilen, sier Hartmann.

McCann-sjefen sier hun i dag opplever at mellom 30-60 prosent av trafikken til kundenes nettsteder kommer fra mobile enheter i Norge.

- De fleste av dem har foreløpig ikke løsninger som er spesialtilpasset mobil enheter. Men det finnes noen unntak, for eksempel er Rimi Pluss tilpasset iOS, Android og Windows 8. Vi jobber med kundene våre fullt og helt – ikke stykkevis og delt. Jeg tror ikke på løsningen å lage byråer for hvert nytt buzzword. Vinnerne fremover er de som evner å skape en rød tråd mellom ulike kanaler. Det nytter ikke å jobbe isolert med mobilen, og tilpasse en kampanje kun til mobile formater. Også budskap og opplevelse må tilpasses ettersom du er i ulikt modus, sier Hartmann

Mobil oppvåkning
Hun tror flere annonsører vil få øynene opp for mobilen i 2013.

- Mange av våre oppdragsgivere stiller seg spørsmålet om hvordan det står til med deres mobile strategi, derfor har vi utviklet en tjeneste som vi kaller «mobil diagnose», som tar utgangspunkt i hva oppdragsgiveren gjør i dag, som avdekker forbedringspotensialet og som foreslår konkrete tiltak. Ganske raskt i 2013 vil vi se at flere annonsører forstår mobil, sier hun.

Og for de annonsørene som ikke tar mobilen på alvor, vil ifølge McCann merke det.

- Merkevareannonsørene må innse at folk setter mobilen høyere enn noen annen mediekanal. Dette fordi mobilen er mer personlig sammenlignet med tv eller PC, og den fungerer mer som en forlengelse av oss selv. Merkevarer som respekterer dette båndet og relasjonen kommer til å lykkes mens de øvrige raskt velges bort, heter det i rapporten.

Her ser du McCanns liste over mobilens syv dødssynder - hentet fra rapporten «Truth About Connected You»:

1. Begjær: Sender eller mottar seksuelt eksplisitte teksmeldinger. Mer enn én av ti sier at de en eller annen gang har mottatt seksuelle meldinger.

2. Fråtsing: Når mobilbruken blir misbruk. 38 prosent av oss prater i mobilen på toalettet.

3. Gjerrighet: Ulovlig nedlasting. 29 prosent av oss innrømmer at vi laster ned innhold ulvolig. gjør det.

4. Lathet: Svarer ikke på samtaler og unngår å svare på tekstmeldinger. 55 prosent av oss har med vilje unngått å svare på en innkommende samtale.

5. Vrede: Bruk av banneord og tegn som «#^&!»-ord. To av ti banner og har et stygt språk i meldingene sine.

6. Misunnelse: Når du dømmer noen på bakgrunn av deres hjemmeskjerm. 55 prosent medgir at de har forhåndsdømt andre i forhold til deres valg av mobiltelefon og 40 i valg av mobiloperatør.

7. Hovmod: Når man lever i sin egen mobilboble. 44 prosent av oss sier de har rett til å gjør hva de vil med sine mobiler selv om de står sammen med andre.

Powered by Labrador CMS