Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Meglere tror det vil bli færre misforståelser etter at forbrukermyndighetene og eiendomsmeglerbransjen i dag lanserer en ny og revidert bransjenorm for markedsføring av boliger. Normens formål er å sikre lik praksis blant aktørene i bransjen og forhindre villedende markedsføring.
Alt inkludert
Den viktigste endringen i bransjenormen er at prisantydningen og fellesgjeld skal summeres, og denne totalprisen må nå oppgis i markedsføringen. I tillegg skal også størrelsen på månedlige fellesutgifter samt omkostninger ved kjøpet inkluderes i boligannonsen. Aftenposten har tidligere i høst skrevet om eiendomsmeglere som «glemmer» å oppgi fellesgjelden på borettslagsboliger. Dette blir ikke lenge mulig.
- Det er en viktig endring. Det er avgjørende at kjøperen får klar beskjed om hva boligen koster. Det har vært et problem tidligere at det har vært boliger som er fremstilt som billigere enn det som faktisk er tilfelle, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.
- Det blir enklere å sammeligne prisen på en borettslagsbolig med andre boliger. Dette reduserer sannsynligheten for at folk skal kjøpe boliger som er langt dyrere enn de faktisk tror, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Torgeir Øines.
Endrer markedsføringen
Spesielt har det kommet kritikk knyttet til salget av såkalte lavinnskuddsboliger, der høy fellesgjeld kombineres med lave innskudd.
- Det er et sammensatt problem som ligger bak denne typen boligsalg, men gjennom denne nye bransjenormen får vi gjort noe med markedsføringen.
Også direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er positiv til den nye bransjenormen.
- Som eiendomsmegler har du plikt til å informere best mulig, og gjøre all informasjon om boligkjøpet mest mulig tilgjengelig for boligkjøper. Den som skal by på en bolig skal vite hva han skal by på. Det er meglers oppgave. Og det blir tydeligere med denne nye bransjenormen, sier Tveter, som nå vil oppfordre forbundets medlemmer til å følge normen.
- Vil folk fleste merke en endring?
- Nei, jeg håper vi har vært flinke til å informere godt nok. Men den nye bransjenormen kan gjøre at færre misforstår.
Les flere nyheter på E24.
Foto: Scanpix.