– Radio på kollisjonskurs

Dagens opptrapping av radiokrigen mellom P4 og Kanal4 er først og fremst et uttrykk for at konkurransen om lyttere og reklamekroner blir nådeløs neste år. Men det spørs om ikke P4 gjør det enda verre både for seg selv og Kanal4 neste år, skriver ansvarlig redaktør Hans Hjellemo (bildet).

Publisert Sist oppdatert

I skrivende stund har namsretten stanset P4s forsøk på å stenge av sendingene i dagens P4-nett for å flytte over på det nye P5-nettet. I morgen fortsetter imidlertid krangelen i namsretten.

Men siste ord er ikke sagt. Uansett utfall har P4-sjef Kalle Lisberg klart å skape stor usikkerhet rundt Kanal4 få uker før sendestart, samt å forstyrre Kanal4s egen markedsføring kraftig. Det er ikke min jobb å være moralsk fordømmende i forhold til våpnene P4 nå tyr til. At Kalle Lisberg er en geriljakriger i god form er det neppe tvil om.

Og det er nok nettopp en av grunnene til at eieren, Modern Times Group, valgte å sette inn han som ny toppsjef i radiokanalen. For Kalle Lisberg skuffer ikke, og fører radiokrigen i den cowboy-ånden MTG bekjenner seg til. Ingen kan bli forbauset over at P4 kjemper med alle midler for å beholde det kommersielle radiohegemoniet kanalen har bygd opp over ti år med over en million lyttere daglig.

Derfor overrasker det heller ikke at Kalle Lisbergs hensikt er å stikke så mange kjepper i hjulene for Kanal4 som overhodet mulig. Dagens kraftige opptrapping av radiokrigen er først og fremst et uttrykk for at konkurransen blir nådeløs fra 1. januar.

Med 350 millioner radioreklame-kroner å kjempe om ligger verken Kanal4 eller P4 an til å bli noen gullgruve med det første, særlig når vi også vet at nær en tredjedel av reklamemillionene brukes på lokal radioreklame. Kulturdepartementet ønsket seg først og fremst konkurranse i det kommersielle radiomarkedet.

Nå har Kulturdepartementet sørget for at den blir den tøffest tenkelige. Slik konsesjonsvilkårene er utformet har Kulturdepartementet lagt alt for liten vekt på å tenke forskjeller mellom de to radioaktørene i forhold til det innholdet kanalene skal levere.

Dermed tvinges mer eller mindre Kanal4 og P4 til å gå rett i strupen på hverandre i kampen om de store lytterskarene. Dagens krigføring er derfor først og fremst et uttrykk for hvor mye som står på spill for de to aktørene, når 2004 er et faktum. Men det spørs om ikke den krigføringen det legges opp til nå skaper inntrykk av et så komplett radiokaos at annonsørene vender ryggen til både Kanal4 og P4.

Powered by Labrador CMS