Har snakket sammen: Næringsminister Trond Giske og statsminister Jens Stoltenberg kommer ikke til å forhindre at A-pressen selger sine aksjer til danske Egmont. Staten har instruksjonsmyndighet overfor A-pressen-eier Telenor, men den vil ikke benyttes når sluttspillet om eiermakten i TV 2 nærmer seg. LO-sjef Roar Flåthen refser i dag partifelle Trond Giske etter hans uttalelser om han er motstander av TV 2-salget. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Stopper ikke TV 2-salg

LO-sjef Roar Flåthen misliker Trond Giskes innblanding før styremøtet i A-pressen i dag. - Statsministeren og næringsministeren har overfor LO understreket at regjeringen ikke vil gå inn i dette, men at dette avgjøres av LO og Telenor, som eiere i A-pressen, sier Flåthen.

Publisert Sist oppdatert

13 måneder etter at Kampanje avslørte at A-pressen kunne være på vei ut av TV 2, begynner det å nærme seg et sluttspill om eiermakten i Norges største kommersielle tv-konsern. A-pressen har hasteinnkalt til et ekstraordinært styremøte i kveld etter at partene har forhandlet på spreng de siste ukene.

Sluttkampen om TV 2 skjer ikke uten skarpe ordvekslinger.

Les også: Nå venter eierne på TV 2-salget

Les også: Mediegiganter i TV 2-finale

- Orienterte Stoltenberg, Giske og Huitfeldt
Næringsminister Trond Giske sa klart fra i Dagens Næringsliv lørdag at det er uønsket at A-pressen lar TV 2 flagge ut. I dag slår storeier i A-pressen, LO-leder Roar Flåthen, krafig tilbake mot Giske.

- Jeg er overrasket over Trond Giskes uttalelser i mediene de siste dagene om et eventuelt salg av TV 2, sier Flåthen til VG.

Han bekrefter nå at LO som A-pressen-eier har informert statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen om salgsprosessen flere ganger.

- LO har ved flere anledninger det siste året orientert regjeringen, ved statsminister Jens Stoltenberg, og de aktuelle statsrådene ved Trond Giske og Anniken Huitfeldt, om de strategiske vurderingene og prosessen som ledet fram til A-pressens avtale om å kjøpe Edda Media, sier Flathen til VG.

- Avgjøres av LO og Telenor
LO-sjefen sier til VG at både Stoltenberg og Giske har slått fast at regjeringen ikke vil stoppe et et eventuelt TV 2-salg gjennom sitt eierskap i Telenor, som er storeier i A-pressen.

- Statsministeren og næringsministeren har overfor LO understreket at regjeringen ikke vil gå inn i dette, men at dette avgjøres av LO og Telenor, som eiere i A-pressen, sier Flåthen.

Opplysningene bekreftes av statsminister Jens Stoltenberg. Trond Giske forstår ikke hvorfor Roar Flåthen er så overrasket.

- Jeg har vært helt tydelig på at vi ikke har instruksjonsmyndighet i denne saken.

Benytter seg av forkjøpsretten
Men alt tyder på at den uvanlige kranglingen mellom Giske og LO-sjefen blir mest spill for galleriet. Verken Giskes utspill eller tillitsvalgtes motstand mot et salg av TV 2-aksjene stopper partene nå. For løpet synes å være kjørt.

I slutten av november skrev Kampanje at det gikk mot en løsning som innebærer at den andre TV 2-eieren, Egmont, benytter seg av sin forkjøpsrett og dermed øker sin eierandel når A-pressen forsvinner ut av tv-konsernet. Representanter fra gigantene Egmont, Bonnier og Telenor har nærmest daglig forhandlet på spreng om en ny eierkabal i TV 2. Fordelingen av de norske fotballrettighetene, der Canal+ kjøpte betal-tv-rettighetene og TV 2 den resterende fotballpakken, skal ha gjort det enklere for partene å forhandle og bli enige om verdier etter at forhandlingene låste seg helt under vårens batalje mellom tv-kjempene om attraktive fotballrettigheter.

Etter det Kampanje kjenner til, vil et svensk inntog i TV 2 først skje etter at danske Egmont har benyttet seg av sin forkjøpsrett og kjøpt seg opp til full kontroll over kanalen det danske mediekonsernet i dag eier halvparten av. Det vil skje ved at A-pressen selger sin 50 prosent store post i tv-konsernet.

Deretter skal planen være at den svenske mediegiganten Bonnier kommer inn på eiersiden etter at det danske mediekonsernet har tatt sin del av A-pressen-aksjene. Bonnier og TV4 vil dermed bli sittende på et sted mellom 30 og 40 prosent i TV 2 og med danske Egmont som den mektigste eieren. Ifølge Kampanjes kilder åpnes det også for at Telenor, som er indirekte TV 2-eier gjennom sitt eierskap i A-pressen, kan komme inn på eiersiden i TV 2 med en mindre aksjepost. Dette skal imidlertid ikke være det mest sannsynlige scenariet.

Les også: Vil slå sammen Canal+ og TV 2

Les også: Jakter på nordisk tv-gull

Egmont enda mektigere
Men at danske Egmont, som også eier Norges største ukebladkonsern, blir enda mektigere i TV 2, er utvilsomt.

Da Kampanje før jul spurte TV 2s styreleder og Egmont-topp Hans J. Carstensen om han kunne kommentere Kampanjes opplysninger om at det danske mediekonsernet vil øke sin eiermakt i TV 2 når A-pressen forsvinner ut, svarte han slik:

- Vi kommenterer aldri spekulasjoner og ønsker derfor ikke å svare på spørsmålene, sier Carstensen.

Om eierskapet i TV 2 sa Carstensen dette:

- Egmont var med og stiftet TV 2 og vi har underveis økt vår eierandel til 50 prosent. Vi står bak og støtter TV 2s utvikling, og vi er langsiktige eiere i TV 2. Egmont har forkjøpssrett til A-pressens eierandel, hvis den måtte komme til salgs og kringkasting er kjernevirksomhet for Egmont. Vi tror på mer levende bilder i vår forretning, sa Carstensen til Kampanje.

Krangler om Edda-kobling
I dag sier LO-sjef Roar Flathen til VG at A-pressen må selge TV 2-aksjene for å finansiere milliardkjøpet av Edda Media. Dette er stikk i strid med det A-pressens ledelse uttalte til Kampanje i november 2011. På spørsmål fra Kampanje om A-pressen må selge sin 50 prosent store post i TV 2 for å kunne finansiere et kjøp av Edda Media, svarte konsernsjef Thor Gjermund Eriksen slik:

- Mitt svar på slike spørsmål er at A-pressen er finansiell sterk og at TV 2 er en del av A-pressens balanse.

LO-sjefens uttalelser om at A-pressen må selge TV 2-posten for å kunne kjøpe Edda, blir kraftig bestridt av lederen i LOs fjerde største forbund, Sture Arntzen i Handel og Kontor.

- Det siste som er lagt fram for LO-sekretariatet er at finansieringen av kjøpet av Edda var i orden uten salg av TV 2. I denne saken er jeg helt på linje med Giske, sier Arntzen til VG.

Les også: Mener Edda kan kjøpes uten TV 2-penger

LO og Telenor stilte opp og ga mediekonsernet 700 millioner kroner i lån da Edda Media-kjøpet skulle finansieres. I tillegg til de 700 millionene, lånte A-pressen ytterligere 800 millioner kroner. A-pressen betaler til sammen 1,5 milliarder kroner for å få kloa i konkurrenten Edda. Når det justeres for kontanter og aksjer, så er verdien på handelen 1,725 milliarder kroner.

TV 2-ledelsen overlever
TV 2-ledelsen går spennende dager i møte når eierne nærmer seg en avtale om endringer i styrerommet og på eiersiden.

TV 2-sjef Alf Hildrum uttalte følgende om spekulasjonene om eierskifte før jul:

- Vi har levd med disse spekulasjonene siden Kampanje skrev om dette for ett år siden og det viser bare at dette er en bransje hvor det spekuleres begrunnet eller ubegrunnet på strukturendringer, men jeg vil ikke gå inn på konkrete spekulasjoner, sa Hildrum til Kampanje.

For Hildrum og dagens TV 2-ledelse er spillet om eierskapet også viktig. Dagens TV 2-ledelse har de siste årene samarbeidet svært godt med eierne Egmont og A-pressen. Slik Kampanje forstår saken skal ledelsen derfor ha sett med ublide øyne på et TV 2 kontrollert av svenske Bonnier og Telenor, to aktører som dagens TV 2-ledelse har hatt flere sammenstøt med de siste årene.

En rekke kilder Kampanje har vært i kontakt mener TV 2-sjef Alf Hildrum ikke ville overlevd i et slikt eierskap.

Powered by Labrador CMS