De fleste bransjer i dag endrer seg svært raskt og annonsørene krever høyt tempo i markedsarbeidet. Da må også arbeidsprosessene tilpasses dette, mener Trine Weidal, Business Director i Hyper. I følge en undersøkelse gjennomført av den Britiske organisasjonen ISBA velger nesten to tredjedeler av annonsører nå å samle mer av kontoen hos færre byråer. Dette krever høyere og bredere kompetanse innad i byråene, og en ny måte å jobbe på. 

Onsite byråsamarbeid gir effektive prosesser
- Reklame og kommunikasjonsbyråene har mye å lære av design- og teknologibransjen, forteller Weidal. Der har trenden allerede i flere år vært å jobbe i små autonome team, i tett samarbeid med kundene.

- Den vanlige måten å gjøre det på er at du som reklame- og kommunikasjonsbyrå får en brief. Deretter jobber du med denne i et par uker, før du drar tilbake til kunden og presenterer forslag til løsning, sier hun. Nå går det ofte ikke mer enn et par dager med idé- og konseptutvikling før annonsøren får være med å synse. På denne måten blir samarbeidet tettere, og teamet kan jobbe i et høyere tempo. 

Henter inspirasjon fra smidig metodikk
Med kompetanse innen både teknologi, design, strategi og kommunikasjon har Hyper i den seneste tiden inngått avtaler med kunder som ønsker tettere samarbeid. Kommersiell direktør i RiksTV, Ole-Andre Skarbøvik forteller at Hyper tilfredsstilte de kriteriene RiksTV hadde da de valgte byrå.

- Vi var opptatt av at byrået vi valgte var noen vi kunne samarbeide godt med og som forsto og kunne imøtekomme vårt ønske om å jobbe etter smidig metodikk. Vi ønsket i tillegg et byrå som evnet å jobbe «ende til ende»-opplevelser i alt fra merkevarebygging, kommunikasjon, design, innovasjon og teknologi. Alt dette fant vi i Hyper, sier han. 

Ved å tilby kompetanse innen flere områder av et samarbeid, blir det også lettere for Hyper å virkelig dykke ned i prosjektet over lengre tid. Med ansatte som jobber med reklame, konsepter, produksjoner, apputvikling, UX-design og web har de medarbeidere tett forankret i alle deler av samarbeidet.

- Gjennom denne type samarbeid vil vi som byrå kjenne kundene våre svært godt, og ta ansvar for deres utfordringer. Vi klarer derfor å være proaktive på en annen måte fordi vi ser utfordringene de også selv ser. Som team får medarbeiderne fra Hyper i tillegg ro til å jobbe langsiktig med disse merkevarene, og det er tilfredsstillende, forteller Weidal. 

Omstilling for reklame og kommunikasjonsbyråene
Tettere samarbeid, samlokalisering med kunde og kompetanse på flere plan er i følge ISBA-undersøkelsen løsningen til fremtidige annonsørsamarbeid. Weidal forteller at grunnet Hypers solide forankring i design- og teknologibransjens måte å jobbe på, gikk overgangen til denne metodikken greit. Likevel har det vært en omstillingsprosess, som har krevd litt is i magen hos medarbeiderne.

- Det er klart det er skummelt å vise noe til en kunde etter bare noen dager med arbeid, som du ikke er helt sikker på at kommer til å fungere. Heldigvis har vi utviklet et forhold basert på tillit, og det er greit å vise noe som er uferdig.

Selv om trendene tilsier at arbeidsformen blir mer ettertraktet i tiden fremover, understreker Weidal at denne måten å jobbe på ikke er for alle. Den er krevende både for kundene og reklamebyråene.

- Kunden må jo klare å gi tilbakemelding på tidlige stadier, og det er det ikke alle som er komfortable med. Vi jobber jo ikke sånn med alle kundene våre, noen velger fortsatt mer tradisjonelle samarbeidsmetoder, avslutter hun.

Ser du etter et nytt byråsamarbeid? Ta kontakt med Trine Weidal i Hyper.