Av: Dennis Tönnkvist, kreativ leder, Hyper

"Fail harder". "Nothing is impossible". "Expect more". "Better. Best. Wow!" "Creatively led". "When the world zigs, zag". Dette er bare et lite utvalg av utallige slagord fra kjente byråer rundt omkring i verden. Floskler alt sammen. Som om du ved å stemple deg selv som best blir best.

Sammenlign disse med Forsman & Bodenfors, et av historiens mestvinnende byråer, nylig kåret til en av verdens mest innovative bedrifter innen reklame og markedsføring. De har ikke et slagord som roper ut til verden at de er best, de har kun ett ord, én verdi: "Snäll". Ut av det ene ordet vokser alt det bra de leverer.

De har skjønt det. For når man skreller bort alle flosklene om kreativitet, så gjenstår kun én ting, nemlig det kreativitet satt i system egentlig handler om: Folk. Og at de skal jobbe sammen.

Men det skjer kun unntaksvis av seg selv. Joda, det finnes fortsatt de enestående geniene som skaper noe stort på egen hånd, men de blir sjeldnere og sjeldnere. I vår tid skapes nesten alt nytt og godt gjennom samarbeid. Og det finnes organisasjoner uten noen mål eller plan fordi det snubler inn i nyskapning. Men skal det fungere over tid krever det en metode, en felles forståelse, en kultur.

Dette gjelder i kreative næringer, men det er nesten like sant hos en byggherre. For det er ikke nok at noen kreative sjeler har mot nok og gjennomføringsevne til å satse på utvikling av VR og AR; noen tilsvarende må finnes på "den andre siden", noen som ser mulighetene denne teknologien tilbyr på byggeplassen, og så får det implementert der.

Hva samarbeid er og ikke er
Jeg jobber i Hyper. Det er 60 av oss her - utviklere, kreatører, designere, rådgivere, motion designers, prosjektledere, produktledere, innholdsrådgivere - og i løpet av en gitt uke samarbeider jeg med de fleste. Det er ikke en naturlig ting for meg.

Så tidlig som i barneskolen syntes jeg gruppearbeid var et slit. Krangling om hvem som hadde den beste idéen, kamp om å argumentere best, en sørgelig konkurranse om å være best. Gruppearbeid, men ikke egentlig samarbeid.

Konkurranseinstinktet fortsatte inn i arbeidslivet. Jeg fikk tunnelsyn, ble oppslukt av mine egne idéer, hellig overbevist om at de var de beste, og hørte ikke på hva andre sa. Det gikk som det måtte, idéene mine feilet sammen med egoet. Men etterhvert som egoet ble jekket ned, begynte jeg å åpnes for hva virkelig samarbeid handler om: Ikke et nullsumspill der én vinner og resten taper, men et plussumspill der man hever hverandre og alle vinner.

Og dermed kom gleden over å jobbe sammen med andre.

Fem lærdommer hittil
Godt samarbeid handler om to ting: Personlige egenskaper og åpenhet hos hver enkelt, og den felles kulturen og metodene som bygger opp under, forenkler og systematiserer samarbeidet. Men hva betyr det, konkret? Her er noen lærdommer jeg har trukket så langt i livet:

  1. Omfavn ulikheter. De beste idéene jeg har hatt, har kommet opp i samarbeid med mennesker som jeg tidligere aldri hadde trodd jeg kunne jobbe bra med. Vær imøtekommende, lytt, lær og oppmuntre til åpenhet.

  2. Snakk sammen. Bli enige om hvordan dere vil jobbe sammen i teamet. Vær tydelige med hva dere behøver fra hverandre for å kunne gjøre en god jobb, hvem som har ansvar for å levere når og sett opp en arbeidsprosess ut fra det.

  3. Finn balansen mellom egentid og teamtid. Når skal dere jobbe i gruppe og når jobber dere individuelt? Å jobbe i team betyr ikke at du skal sitte sammen med andre hele tiden. En viktig del av en kreativ tankegang er å få tid til å tenke for seg selv. Både for ekstroverte og introverte.

  4. Hold kjeft i blant. Ved å lytte til ideér som ikke er våre egne, styrker vi vår egen kreativitet. Fordi vi utvider perspektivet vårt, får se andre sider av saken, holdninger til problemstillingen som vi selv ikke hadde tenkt på. Så blir det opp til dere alle i teamet å enes om hvilke idéer som treffer best, løser oppgaven best, og bygge videre på dem.

  5. Redsel er idéens største trussel. Redsel for andres reaksjon, andres kritikk, redsel for å ikke være flink nok, for ikke å klare å formidle idéen slik den er, eller for at idéen er for svak. Å motvirke hemmende redsel i en organisasjon handler litt om individuelt mot, men mest av alt om å skape rom for at alle i en gruppe eller organisasjon trygt kan lufte sine idéer uten å bli hugget ned. Det skal være mye rom for å kritisere, og man må tåle å bli kritisert, men kritikken må være vennlig avlevert og konstruktiv slik at den som tør å dele en idé ikke blir skremt fra å gjøre det igjen i framtiden.


Skal man skape annerledes og nyskapende ideér, er trygghet ekstremt viktig. Det er sånn Forsman & Bodenfors har skapt en av verdens mest kreative kulturer. Gjennom å være snill.

I skrivende stund søker Hyper syv nye medarbeidere som vil være med og bygge fremtidens byrå. Se våre stillinger på hyper.no/jobs