- Du skal være veldig forsiktig med å ta ordet "bærekraft" i din munn dersom du ikke har gjort noe som faktisk bidrar til å gjøre verden til et bedre sted. Å jobbe med bærekraft handler om å jobbe aktivt og systematisk på mange plan, både for å redusere det negative fotavtrykket du etterlater deg, og for å skape «shared value» mellom selskap og samfunn. Det hjelper ikke om toppledelsen og de som jobber med marked og kommunikasjon mener at det er viktig å posisjonere seg på bærekraft, eller er opptatt av det personlig. Hvis ikke det er en del av bedriftens kultur og drivkraft er det best å holde kjeft, sier Petter Gulli.

Gjennom flere år har han holdt foredrag om bærekraft, kommunikasjon og hvordan merkevarer kan utnytte det grønne skiftet til å skape nye konkurransefortrinn.

I 2019 holdt Gulli to kurs om «Markedsføring i bærekraftens tid» i regi av Kampanje Event. Begge ble utsolgt med veldig gode tilbakemeldinger. Kursholder Gulli fikk en gjennomsnittskarakter på 5.4 og hele 95 prosent ville anbefale kurset videre. I år utvider vi tilbudet til en masterclass og tilbyr et heldagskurs med tematikken "Hvordan bruke bærekraft aktivt i kommunikasjon, markedsføring og merkevarebygging (uten å grønnvaske)?".

Advarer mot greenfogging

Ett av Gullis favorittutsagn er at «det finnes ikke noe farligere for merkevaren og verden enn en markedssjef med dårlig samvittighet og et behov for å være trendy.»

- De 17 bærekraftsmålene er ikke en buffet man kan plukke det som passer fra, sier Gulli.

Dessverre ser vi at noen merkevarer forsøker seg på det han kaller "greenfogging". Det betyr at man velger seg et bærekraftmål man kan levere på, men som ikke nødvendigvis representerer de områdene selskapet har mest negativ impact på planeten og mennesker, og lager kampanjer rundt dette.

- Dette er ikke like lett å få øye på som grønnvasking, der et selskap åpenbart lyver. Men egentlig er det like ille, fordi man forleder folk til å tro at man er et selskap med sterk «purpose» uten å være det. Flere store merkevarer har blitt avkledd som «greenfoggers» det siste året, sier Gulli.

Forbrukertilsynet gikk nettopp ut med en tydelig advarsel, og kaller det et rått misbruk av forbrukernes ønske om å handle mer bærekraftig, når plutselig «alle» selskaper bruker ord som "miljøvennlig" og "bærekraft" i sin markedsføring.

- FNs 17 bærekraftsmål er ikke en buffet der man ukritisk kan shoppe rundt etter det som måtte passe akkurat her og nå, men en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Dersom markedsførere «bruker opp» disse begrepene for kortsiktig gevinst, kan vi fort ødelegge for det store bildet, avslutter Gulli.

Vil du lære mer om dette hyperrelevante temaet, så bli med på masterclass med Petter Gulli på Grand Hotel 25. februar der du blant annet lærer:

  • Hvordan kan merkevarer og bedrifter være en del av løsningen og ikke bare problemet?
  • Hvorfor må bærekraft være en del av merkevaren og ikke bare kommunikasjonen?
  • Hva er det egentlig forbrukerne vil ha, og er de villige til å betale?
  • Hvilke budskap passer best til hvilke målgrupper?
  • Hvorfor trenger vi relevansanalyser i tillegg til vesentlighetsanalyser?
  • Hvordan snakker vi om bærekraft uten å bli tatt for grønnvasking?
  • Hvorfor er bærekraft det siste ordet du bør bruke når du snakker om bærekraft?
  • Hva kan vi lære av de nye og de beste på området?


Les mer og meld deg på masterclassen her!