- Det er med bærekraft som det er har vært med digitaliseringen. Merkevarer som tidligere nok forstår konsekvensene av det grønne skiftet, og ikke minst utnytter mulighetene som oppstår, vil bli framtidens vinnere, sier Petter Gulli i kommunikasjonsbyrået Good Morning.

Gjennom flere år har han holdt foredrag om bærekraft, kommunikasjon og hvordan merkevarer kan utnytte det grønne skiftet til å skape nye konkurransefortrinn.

Den 14.mai holder Gulli kurset «Markedsføring i bærekraftens tid» i regi av Kampanje Event.

Sover i timen
Vi står midt i et grønt skifte og mange merkevarer sover i timen, mener Gulli. Både i Norge og internasjonalt etterspør stadig flere forbrukere produkter som er mer bærekraftige. Faktisk sier seks av ti nordmenn ifølge Sustainable Brand Index at bærekraft påvirker hva de kjøper. Likevel er det svært få her hjemme som bruker bærekraft aktivt for å skaffe seg konkurransefortrinn. Til tross for at mange er ganske så flinke.

- Det er egentlig ganske rart. Det finnes store norske bedrifter som er svært gode på bærekraft som gjemmer det bort, sier Gulli.

Her hjemme har Stormberg lenge vært en ledestjerne, mens flere av de store selskapene som Storebrand, Orkla, Norgesgruppen og IKEA også har fått opp farta.

Når Dagens Næringsliv skriver at «John Fredriksen ruster til klimakamp» og investerer stort i nye skip med klimatilpasset teknologi, burde de fleste våkne.

Advarer mot greenfogging
En av Gullis favorittutsagn er at «det finnes ikke noe farligere for merkevaren og verden enn én markedssjef med dårlig samvittighet og et behov for å være trendy.»

- De 17 bærekraftsmålene er ikke en buffet man kan plukke det som passer fra, sier Gulli.

Dessverre ser vi at noen merkevarer forsøker seg på det han kaller greenfogging.

Det betyr at man velger seg et bærekraftmål man kan levere på, men som ikke nødvendigvis representerer de områdene selskapet har mest negativ impact på planet og mennesker, og lager kampanjer rundt dette.

- Dette er ikke like lett å få øye på som grønnvasking, der et selskap åpenbart lyver. Men egentlig like ille, fordi man forleder folk til å tro at man er et selskap med sterk «purpose» uten å være det. Flere store brands har blitt avkledd som «greenfoggers» siste året, sier Gulli.

Før halvdagskurset den 14.mai vil deltakerne vil få utdelt konkrete oppgaver som det jobbes med på kurset. Temaer vil bi berørt på kurset er blant annet; hvorfor merkevarer og bedrifter bør bli flinkere til å kommunisere bærekraft, forbrukerinnsikt i et bærekraftperspektiv og eksempler på merkevarer som har lykkes og mislykkes med sin klimakommunikasjon.

Les mer om kurset her!