I Prisjakts nye rapport Forbrukerkompasset Q1 tar vi pulsen på DTC-handelen. Vi ba Opinion spørre 1000 norske forbrukere om hvor de foretrekker å kjøpe sitt neste produkt: direkte fra et merke/produsent eller i en vanlig butikk. 14 prosent svarer at de foretrekker å handle direkte fra produsenten, 37 prosent foretrekker å gjøre kjøpet i vanlig butikk og for 42 prosent spiller det ingen rolle.

Det er store muligheter for deg som DTC-merke å ta markedsandeler – hvis du kan  møte kundenes krav. Da vi ba forbrukerne liste opp hva som ville få dem til å kjøpe direkte fra en produsent, var topplisten klar:

78 prosent svarte gode priser.

48 prosent svarte på gode kjøpsbetingelser.

48 prosent svarte gratis frakt.

Hele listen kan leses i Forbrukerkompasset Q1.

–  I tider med høy inflasjon, økte renter og utgifter er det dette naturlig. Gode kjøpsbetingelser (f.eks åpent kjøp, returrett og garanti) kommer også høyt på prioriteringslisten. Kanskje er budskap om returrett og garantier noe som slår gjennom når grepet om lommeboka sitter hardt, foreslår Christoffer Reina, Norgessjef i Prisjakt.

Det er stort forbedringspotensiale for DTC hvis varemerkene kan tilby forbrukernes ønske-liste. Foto: ihorvsn, Adobe Stock.

Litt lenger ned på listen ligger support og kundeservice – noe som til syvende og sist påvirker kundetilfredshet. Her ser Christoffer Reina rom for forbedring innen DTC.

– DTC-merker får i gjennomsnitt en betydelig lavere gjennomsnittskarakter på butikkanmeldelsene på Prisjakt sammenlignet med tradisjonelle forhandlere: kun 5,6 av 10 mot 8,8 for alle butikker, forteller Reina.

Gode priser, gratis frakt og gode kjøpsbetingelser seiler opp på listen av hva forbrukerne vil trenge for å velge DTC - direct to consumer. Foto: Plattform, Scandinav

En god anmeldelse er et sterkt argument for en forbruker som skal velge både butikk og produkt, og bør betraktes som en viktig del av markedsføringen din.

– En ting er sikkert: leveres det på det forbrukere synes er viktig vil også kundetilfredsheten øke, og også sjansen til sanke inn gode anmeldelser, sier Christoffer Reina.

Forbrukerkompasset Q1 presenterer også Prisjakts Kjøpekraftsindeks, et mål på norske forbrukeres opplevde kjøpekraft i neste kvartal, samt prognoser for hvordan e-handel, fysisk handel og ulike produktsegmenter forventes å utvikle seg i fremtiden. Tallene er basert på en undersøkelse utført av Opinion og Prisjakts egen statistikk.

Last ned Forbrukerkompasset Q1 for hele undersøkelsen og Prisjakts Kjøpekraftindeks.

Om Prisjakt 

Prisjakt er Nordens ledende produkt- og prissammenligningstjeneste. Siden starten i 2002 har forretningsideen vært den samme – å hjelpe forbrukere ta bedre kjøpsbeslutninger. Prisjakt gjør dette ved å samle inn og formidle ærlig og transparent informasjon om butikker, produkter og priser. Hver måned besøker millioner av forbrukere Prisjakts tjeneste, som er tilgjengelig i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Frankrike, Storbritannia og New Zealand. Prisjakt er en del av Schibsted.