Verden har flyttet seg siden jeg begynte å jobbe med digitalt. Da jeg begynte i bransjen for litt over et tiår siden satt de fleste av oss og lagde portaler og kampanjesider i Flash. Det var tiden da vi måtte overbevise flyselskapene om å ikke vise aksjekursen på forsiden, men gi plass til å presentere flyreisene sine, og de fleste ville helst publisere den statiske brosjyren sin som ny hjemmeside.

Digitalbyråene har, etter min påstand, i disse årene utviklet seg med utspring fra to hovedgreiner. Den ene delen av bransjen har vokst frem for å dekke salgs- og markedsavdelingens behov, den andre IT-sjefens. Når man forener disse er motpolene designere og kreatører mot teknologer og utviklere. Ettersom byråene har vokst seg til heter det at når man forener teknologi og design, eller teknikk og kreativitet, er det man virkelig lykkes med digital utvikling. Og banalt nok er dette noe av det de fleste byråene sliter med fremdeles.

Mye har skjedd på disse årene og mange metodiske tilnærminger er prøvd. Vi har gått fra teknologidrevet prosess der kravspesifikasjon satt ambisjon for prosjektet, til tjenestedesign, brukerdrevet utvikling og design thinking, til sprinter, hacking og tidlig prototyping av eksponentiell teknologi – alle med mål om å treffe målgruppen med et produkt, eller en tjeneste som engasjerer og som målgruppen omfavner for å forenkle, eller berike egen hverdag.

Samtidig går den digitale utviklingen sin raske gang og problemene kunden ønsker hjelp til å løse i dag tilhører ikke lenger avdelinger i bedriften. Det er forretningsmodellen som blir utfordret. Kjernen. Hjertet. Og den blir utfordret av at kundens forventninger løper fra virksomhetens tilbud - og tilbudet er avhengig av at forretningsmodellen endres. Eksempelvis klarer ikke norsk taxinæring å matche forventingene Über skapte for transport-tjenester og de klarer ikke å følge utviklingen innen mobilitet - uten å gjøre større organisatoriske grep.

Så da er spørsmålet – hvem kan best bistå virksomheter i norsk taxinæring for å løse deres problem? Er det de med den beste idéen, de med den beste teknologien, eller de med den beste forretningsstrategien?

Jeg tror at når forretningsmodellen utfordres må man se på merkevare, opplevelse og valg av teknologi som tiltak på lik linje med tydelig strategi for transformasjon, scenario- og forretningsmodellering, kalkyler og plan for omstrukturering, endring i verdikjeder og partnerskap, automatisering, mv. Det vil si at det flerfaglige digitale teamet må utvides med ny kompetanse innen forretning, organisasjon og spesifikk bransjekunnskap. Og da betyr ikke forretning å måle effekt, eller sette mål for trafikk og konvertering for en nettsatsing/ app. Det betyr faktisk forretningsutvikling.