I dette innlegget skal vi prøve å gi et godt svar, men allerede nå kan vi røpe å si at det ikke finnes et fasitsvar, men vi vil komme med punkter som vil gjøre det lettere for deg som annonsør å beregne hvor mye du skal bruke på Google Ads i måneden.

Fundament først

Før du begynner å regne på hvor mye du bør beregne å bruke i måneden, må du forstå hvordan annonseplattformen fungerer.

Google Ads fungerer som en digital auksjon hvor du byr på søkeord som er relevant for din bedrift og dens produkter og tjenester. Prisen du betaler per klikk (CPC) kommer an på konkurransen på søkeordet. Konkurransen varierer fra bransje til bransje, produkt til produkt og ofte gjerne om du selger til forbruker- eller proffmarkedet.

Du kan finne ut estimat på hvor mye du må betale per søkeord ved å bruke søkeordplanleggeren i Google Ads. I tillegg bør du gjøre beregninger på hvor mye du forventer å tjene på trafikken på ulike søkeord som danner grunnlag for forventet avkastning på annonseringen.

Kompleksitet og konkurranse

Kostnaden for klikk på søkeord henger sammen konkurransen og hva andre aktører er villig til å betale. Det er en omvendt auksjon som er med på å bestemme den endelige klikkprisen.

Hvis du har mange generiske søkeord må du regne med å bruke en del kroner på annonsering, siden det da vil være mange andre aktører som også ønsker å vise sine annonser. Hvis du velger å annonsere kun på din merkevare vil du betale betydelig mindre siden konkurransen normalt er betydelig mindre.

Kvalitetspoeng

I tillegg til konkurransen så spiller kvalitetspoeng en stor rolle. Kvalitetspoeng består av tre faktorer som er

  • forventet klikkfrekvens (CTR)
  • annonsekvalitet
  • opplevelsen av landingsiden

Prisen du er villig til å betale blir multiplisert med kvalitetspoengene dine som danner annonsepoeng hvor den med høyest poengsum kommer øverst.

Stille de riktige spørsmålene

Når du har forstått fundamentet av Google Ads, kan du begynne å stille de riktige spørsmålene. Det handler om å finne ut hva som skaper verdi og hvor mye det er verdt.

Eksempler på spørsmål er:

  • Hvor mange besøk trenger du for en konvertering?
  • Hva er verdien av nye konverteringer?
  • Hvilke marginer har du på produktet/tjenesten?
  • Hva er kundens livstidsverdi?

Dagsbudsjett og månedsbudsjett

Før du kan regne månedsbudsjettet bør du regne ut hvor mye du kan betale per dag, siden budsjettet i Google Ads blir satt på dagsnivå. Når du har fått svar på de viktigste spørsmålene kan du komme med et estimat på dagsbudsjett. For å finne månedsbudsjettet multipliserer du dagsbudsjettet med 30,4.

Det samlede dagsbudsjettet kan du dele på de ulike kampanjene dine; her bør du prioritere hvilke kampanjer som er viktigst for din bedrift og avkastning.

Kampanjene som er viktigst bør allokeres mest av budsjettet, mens følgelig de mindre viktige kampanjene bør få mindre del av budsjettet. Du har også her mulighet å dele budsjettet likt på flere eller alle kampanjene.

Unngå å bruke mer penger enn du må

Når du har funnet ut hvor mye du skal bruke bør du også se på hvordan du kan få mest mulig ut av hver annonsekrone.

Du bør først starte med å lage en god kontostruktur med kampanjer, annonsegrupper, annonser og søkeord. Dette bør være basert på en søkeordsanalyse. Gjennom å gjøre en solid søkeordsanalyse vil du lettere kunne stramme inn på søkeord og kostnader. Dette vil også påvirke kvalitetspoengene dine positivt!

Hvis du vil bruke minst mulig kroner, annonserer du kun på brand, der er konkurransen minst og inntektene store for en kjent merkevare. Når det er sagt, så kommer du til et punkt hvor du må gå bredere ut for å tjene enda mer og da må du annonsere på generiske søkeord.

I tillegg for å redusere kostnadene bør du legge søkeord som fører til urrelevant trafikk som negative søkeord.

Konklusjon

Det finnes ikke et fasitsvar på hvor mye du skal bruke på betalt annonsering på Google i måneden.

Annonsebudsjett kommer an på størrelsen på bedriften, kontostrukturen, graden av generiske søkeord, konkurransen på søkeordene, kvalitetspoeng, bruken av konverteringssporing, samsvarsalternativer, negative søkeord og masse, masse mer.

Ikke minst lønnsomheten på Google Ads. Har du god lønnsomhet - ROAS - bør du kanskje øke annonsebudsjettet, men ser du at du taper penger eller du går break-even, bør du gjøre tiltak for å gjøre annonsekontoen mer lønnsom.

Trenger du hjelp med Google Ads tar vi gjerne en kaffe. Vi holder også regelmessige kurs i Google Ads og Google Analytics.