Hva er siste nytt fra Google og Bing?

Mobile first er fortsatt gjeldende, og det er først nå at vi virkelig begynner å se effekten av dette. Det som er nytt er at Google ønsker å presentere mer og mer av innholdet rett i egne kanaler. De ønsker ikke at søkeren går inn på det enkelte forhandlernettstedet, men at de i større grad gjør alt de trenger i Google-universet. Det ser vi tydelig på flyreiser, oppskrifter og på praktiske ting.

Google vil gjøre det mer effektivt å finne frem hele veien. Til og med YouTube presenterer filmene sine rett i søkeresultatet, noe som betyr at du kan se filmene uten å gå inn på YouTube. Mens markedsførere tidligere ønsket klikk rett til nettsiden sin, må de nå i større grad tenke på å presentere merkevaren i relevante situasjoner. La oss bruke koking av egg som et eksempel. Hvis du søker på koke egg viser Google deg koketider for tre ulike resultater: bløtt, smilende og hardkokt. De er tydelig på at avsenderen er Meny, men i stedet for å sende deg inn på Menys nettside, er Google opptatt av at du skal få svar på spørsmålet ditt så enkelt og effektivt som mulig.

Det er også viktig å tenke på hva som kommer til å skje fremover. Fra andre land vet vi at stemmesøk vokser. Nå som stemmesøk også har kommet på norsk, blir det mer relevant for norske merkevarer å være tilstede og for norske forbrukere å bruke teknologien. Som markedsfører må du legge til rette for utviklingen som kommer til å skje. Det er viktig å se mot markeder som USA. Det som skjer der kommer sannsynligvis også til Norge. Det er det viktig at du er klar til å være med når det innføres noe nytt på det norske markedet. For å klargjøre for stemmesøk kan du begynne å strukturere opp innholdet ditt som et snakkeelement. Ved å gjøre teksten mer muntlig, for eksempel ved å skrive fraser som «Hva er» og «Hvordan …» kan den lett overføres til å presentasjon ved hjelp av stemme. Og dette er uansett et godt råd, skriv muntlig og forståelig.

Hva skal til for å lykkes?

Du må tenke langsiktig, og begynne med å legge en god og langsiktig plan i bunnen. Dersom du gjør en endring i dag så ser du ikke effekt i morgen. Effekt tar tid. Første punkt er å ha en optimal teknisk struktur på nettsiden din. Da forstår Google hva slags innhold du har på nettsiden. Det gjøres via strukturerte data. Du forteller for eksempel Google om dette er et produkt eller en oppskrift. Da vet Google hvordan de skal presentere resultatet i søket. Da er sjansen større for at det er du og ikke konkurrenten som får presentert sitt innhold.

Punkt nummer to er å ha et godt innhold som brukerne forstår. Tidligere skrev vi i større grad for Google. Nå har Google blitt smart og forstår synonymer og kontekst. Du må sette deg inn i brukerens perspektiv. Hjelpe Google å forstå hva slags innhold du ønsker å presentere. Dette er det viktigste.

Hva med YouTube?

YouTubet blir bare viktigere og viktigere. Som kjent så er YouTube eid av Google, og dersom du optimaliserer på tvers kan du høste gode synergier. Hvis Google velger å vise en film, så finner den filmen som svarer best på søkeintensjonen. Da er det viktig å ha en film som er optimalisert på søkeintensjonen. Hvis du søker «Hvordan danse salsa» så velger Google å vise en film i stedet for å vise en tekst. Jo mer du optimaliserer kanalen og filmene dine, jo bedre resultat vil du få. Det er viktig å huske på at YouTube er mye mer enn et arkiv for filmene dine. YouTube må brukes aktivt i kundereisen.

Oppsummering: 

Det aller viktigste er å jobbe med SEO over tid. Endringer skjer ikke over natten. Du må ha tålmodighet. Start alltid med en grundig analyse. Ved hjel av en søkeordsanalyse får du bedre forståelse for hva folk søker etter. Du må også forstå hva slags innhold som rangerer høye. Er det video, bilder, lenkeposter, produkter eller nettsiden? Finn ut av og forstå hva slags innhold konkurrentene dine har som du mangler og lag en grundig innholdsplan.

Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med StianMads eller Peter for et uforpliktende møte.