Tik Tok er en kreativ plattform hvor man lager, deler og ser videoer. Det er en app hvor alle kan vise seg frem og lage det innholdet de selv vil se og engasjere seg i.

Appen er en kombinasjon av den kinesiske appen Douyin og den kanskje mer kjente appen Musical.ly. Moderselskapet ByteDance kjøpte opp sistnevnte i 2017 og utviklet en blanding av begge appene. Relanseringen skjedde i 2018 og appen fikk navnet TikTok.

I 2019 overgikk appen Facebook, Instagram, Messenger og Snapchat som den mest nedlastede appen på Appstore og Google Play globalt. Den har over en halv milliard aktive brukere i måneden, fra over 140 forskjellige land.

I tillegg har appen 350 millioner innlogginger og et gjennomsnittlig bruk på 52 minutter hver dag, noe som åpner for store muligheter for annonsering og brand-building – også i Norge.

Annonsemuligheter på Tiktok

På grunn av at TikTok er relativt fersk i annonseverdenen er det foreløpig svært lite konkurranse mellom bedriftene.

Appen er ekstremt relevant for bedrifter og organisasjoner med unge målgrupper ettersom majoriteten av brukerne på plattformen er i alderen 13-24 år.

I Norge er over 40 % av brukerne under 15 år, og basert på Ipsos sin SoMe-tracker fra Q4 2019, kan vi anslå at det er kun ca. 127 000 brukere over 18 år. Dette utfordrer også bedrifter til å lage relevant og engasjerende innhold tilpasset plattformen.

Annonsøren kan selv velge publikum, sende brukerne direkte til en landingsside og se annonseprestasjoner i sanntid.

Det er hovedsakelig fire måter å annonsere på i appen:

  • In-feed native content
  • Brand takeovers
  • Hashtag challenges
  • Influencers

I Norge vil en kombinasjon av den første og den siste være mest aktuelt. Disse måtene å annonsere på minner blant annet om hvordan vi annonserer på Snapchat og Instagram.

Til tross for 1 million registrerte brukere i Norge, er det per dags dato ingen konkrete tall på hvor mange aktive brukere appen har. Derfor vil det ikke være like aktuelt å drive med hashtag-utfordringer eller brand takeovers slik som man gjør i USA.

Hvor brand safe er TikTok?

Siden annonsering på TikTok er såpass nytt kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Det er fort gjort at selskaper kaster seg på trender som ikke er relevante eller som er upassende for deres merke.

For å sitere Jeff Goldblum i Jurassic Park; "They were so preoccupied with whether they could, they didn’t stop to think if they should"

Ved å kombinere influencere og betalt annonsering vil man sikre brand safety. Når man annonserer på TikTok kan man plassere annonser i videoene som influencere poster på sin egen bruker.

Man er fri til å velge influencer selv, noe som gir mulighet til å velge en influencer som passer med bedriftens budskap. Da blir ikke annonsene programmatiske, som vil si at man har full kontroll på hvor og når den vises. Dette forsikrer oss om at annonsen ikke havner på avveie eller blir misbrukt.

Les også: Influencer Marketing – dette har vi lært som du bør vite

Brand safety er ekstra viktig når man jobber med kanaler hvor unge er majoriteten. Så lenge man har et godt innhold som kan engasjere, samtidig som man ikke blir overambisiøs, har man muligheten til å nå langt.

Politiet på TikTok

Det er også mulig for bedrifter og organisasjoner å opprette egne TikTok-kontoer. Dette vil ikke være relevant for mange, men det har for eksempel funket svært godt for nettpatruljen til Politiet Vest.

Politiet Vest har over 100 000 følgere på sin kanal, og publiserer morsomme og lærerike videoer.

De hevder selv at de er på TikTok for å «Skape trygghet», «nå unge», «være tilstede» og «forebygge kriminalitet». Ifølge NRK økte Politiet Vests henvendelser fra aldersgruppen 10 til 19 år i 2019 fra 4 til 48 etter at de opprettet en bruker på TikTok.

De er et godt eksempel på at riktig type organisasjon kan lykkes på TikTok som «creator», og ikke bare annonsør.

Les også: 6 grunner til at folk irriterer seg over reklame

Når er det naturlig å vurdere TikTok i en kampanje?

Så kommer spørsmålet, når bør du som bedrift vurdere TikTok i en kampanje?

Som nevnt er TikTok et sted man bør ha i tankene hvis man vil treffe de unge. Vi vet at selve appen har en målgruppe på 13-24 år, men det er ekstremt mange yngre som også bruker den.

En undersøkelse gjort av Kantar viser at 32 % av barn mellom 10 og 11 år i Norge bruker appen. 18 % av de mellom 6 og 11 år er også på appen, ifølge NRKBeta.

Det vil da virke naturlig for organisasjoner eller bedrifter som retter seg mot en yngre målgruppe, å være på TikTok.

Konklusjonen er: Har du et budskap som skal ut til unge, som ikke omhandler salg og kjøp, men som for eksempel oppfordrer til adferds- eller holdningsendring? Hvis svaret er ja kan TikTok være aktuelt å vurdere i kanalmiksen

Vil du vite mer eller diskutere TikTok med oss? Ta kontakt med Social Media Specialist i Mindshare, Christine Engh Hansen: christine.hansen@mindshareworld.com

Les mer på Mindshare.no: