Podkast er gitt stor plass i medielandskapet, og det bugner av titler innen underholdning og ulike fagfelt. Vil man ta del i det må man i tillegg til en god produksjon ha et budskap og tema det er interesse for, en strategi når det kommer til spredning av innholdet og et brennende ønske om å formidle over tid.

Når vi ser nærmere på Podtoppen ser vi at store mediehus som NRK, Schibsted og P4-gruppen markere seg i toppen med etablerte podder ledet av kjente profiler. Podtoppen viser også at det er et marked for mindre produksjoner uten de største profilene.

I PR-operatørene jobber vi både med å utvikle konsepter og innhold til podkaster, men også med plassering og bruk av flater i allerede etablerte podkaster. Et eksempel er da vi i samarbeid med HP Norge utviklet en podkast med «true crime»-format. Podkasten var rettet mot næringslivet med fokus på cybersikkerhet. Her var PR-operatørenes rolle å etablere idé, konsept, format, finne riktig produsent og programleder, samt utvikle PR-strategi. Podkasten hadde en smal målgruppe, likevel var det nærmere tusen lyttere som fikk med seg første episode. Dette er imponerende sammenlignet med andre programmer i samme kategori. I tillegg til lanseringen av podkasten, var det et stort mål for HP å vise at de satser på sikkerhet. Totalt havnet rekkevidden på godt over to millioner, godt hjulpet av 16 artikler i norske tech-medier hvorav kun tre var betalte samarbeid. Dette var en podkast med en sesong.

Vi har erfart at hvis en merkevare ønsker å lansere en podkast over flere sesonger, bør de ha målsettingene klare og sette av godt med ressurser og tid. I tillegg bør de ha stamina og vise tålmodighet når det kommer til lyttertall og oppmerksomhet. Har man ikke ressurser å avse til denne innsatsen, kan vi med sikkerhet si at det er mer lønnsomt for en merkevare å betale for å bli hørt i en etablert podkast.

I dette tilfelle kan merkevaren i større grad lene seg på oss som byrå. Vi sørger for utviklingen av et underlag der vi har hentet ut merkevarens målgruppe og budskap. Vi definerer hva vi vil oppnå med innsatsen og anbefaler podkastprofiler, som kan formidle innhold som oppleves både verdifullt og nyttig for lytterne de har. Vi vil også kvalitetssikre kreativt innhold og stå for prosjektledelsen. Når vi jobber mot å bli hørt i etablerte podkaster, er det ofte som en del av større PR-strategi, og vi gjør det på samme måte som vi når vi jobber med influensere – via byråer som forvalter podkastenes annonsesalg.

Vi har fire muligheter – spotter, native, spons og annonsørfinansierte episoder – som henvender seg til/oppfattes av lytteren på ulike måter. Her er det ofte økonomien og budskapet som skal formidles som avgjør hvilket uttak vi velger for merkevaren. I PR-operatørene liker vi å jobbe tett med podkastprogramlederne (native), når koblingen mellom merkevare og profil er naturlig. Da oppfattes budskapet som mer troverdig, og formidlingen er ofte også gjort med mer innlevelse. Et eksempel på dette var da vi på vegne av bleieprodusenten Pampers gjorde et samarbeid med podkasten Babyboom, som har småbarnsforeldre som målgruppe. For å få en naturlig og troverdig følelse av native spotten, lot vi programlederne teste bleiene, som skulle lanseres på barna sine først. I spotten som ble produsert delte begge programlederne en historie om sine erfaringer med bleiene. Resultatet var nært, ærlig og humoristisk. Episoden og spotten ble hørt av om lag 16 000 lyttere.

Mulighetene er mange i podkast-universet, og samtlige uttak gir deg som merkevare muligheten til å snakke fritt i øret på de som lytter. Enhver som jobber med annonsesalg, vil understreke det samme – podkast er en plattform der du kan snakke uforstyrret, og posisjonere deg i forhold til konkurrentene.

Om Podtoppen:

Podtoppen er Norges offisielle toppliste og målingen av norske podkaster. Målingen eies av NRK, Schibsted, Bauer Meida, P4-grupen og Moderne Media. Det er Kantar som sammenstiller og publiserer målingene.