Samtidig som vi er mer utålmodige og nådeløst scroller forbi innhold som ikke treffer oss, stiller vi også høyere krav. Vi vil bli opplyste – og det raskt! Har du godt innhold som gjør nettopp det, har du mulighet til å tilbringe litt kvalitetstid på lengre enn åtte sekunder med kunden.

Da hubspot spurte markedsførere om deres erfaringer med video som budskapsformidler, svarte 76 % at video hjalp dem å øke salget og 76 % svarte at det hjalp dem med å øke trafikken. Til tross for disse positive effektene, virker det som terskelen er høy for å lage mer film.

En årsak er at det kan være vanskelig og tidkrevende. Men det trenger ikke å være tilfelle hvis du har et godt verktøy å jobbe med. I tillegg er det noen enkle prinsipper du kan følge for å mestre mediet.

Vil du ha nyheter, intervjuer og innsikt fra Spoon rett i innboksen?
Abonner på vårt nyhetsbrev
 HER.

Spoons animatør, Magnus Line, forklarer alt fra hvordan man oppfinner brød til hvordan nødetatene skal samhandle gjennom sine animasjoner og illustrasjoner.

Her er hans fire gylne regler for å forklare med film.

    1. Vit hva du skal forklare, og forklar kun det Det kan virke som en selvfølge, men det er overraskende hvor ofte vi bommer på dette punktet. Det er fristende å legge inn litt ekstra informasjon og nevne noen andre flotte tjenester eller produkter når man først har målgruppens oppmerksomhet. Men holder ikke du fokus, kan du ikke forvente at seeren vil gjøre det heller. Før du kan gå videre, sørg for å ha presise svar på de fire spørsmålene: Hva skal du si? Hvem skal du si det til? Hva vet målgruppen i dag? Hva vil vi at de skal vite? Da har du et grunnlag for å lage en treffende explainer.
    2. Skriv et solid manus. Uten et godt manus, kommer du ingen vei. Du skal ta med målgruppen på en reise fra uvitende til opplyst, steg for steg. Manuset må være logisk oppbygd og ha en enkel struktur. Skal du forklare noe kompleks, som for eksempel hva et RoRo-tankskip er, tenk gjennom hva seeren må forstå først, før personen er klar for å ta inn neste informasjonsdel. Og husk at selv i de korteste filmene er dramaturgi viktig. Vis hvordan produktet eller tjenesten din er helten som løser målgruppens problem.
    3. Bruk det visuelle for alt det er verdt. Det er unødvendig å si noe to ganger. Animasjonen eller filmen du bruker må gjøre noe mer enn å fortelle det du sier. Bruk det visuelle til å understreke. Med film har du mulighet til å hjelpe målgruppen med å forstå enda bedre noe som ikke kan forklares enkelt med ord.
    4. Eksperimenter! Vi mennesker snakker til hverandre på mange ulike måter – gjør det samme med målgruppen din. Varier tone og form etter tema. Hvorfor ikke bruke humor for å fortelle hvordan man lager sjampo eller hva med å la en fornøyd kunde fortelle hvordan tjenesten din fungerer?  Overrasker du seeren med kreative, visuelle grep eller får personen til å le, er sannsynligheten større for at du blir husket.

Husk at det er rom for både de store produksjonene og helt enkle som nærmest bare er bevegelig tekst. Vurder når din bedrift trenger den gjennomarbeidede filmen som bygger varemerke, og når det holder med en enkel, bevegelig tekst laget av et teksthode. Bruk kruttet der det trengs mest!