Denne høsten kommer Schibsted-rådgiver og Berkeley-professor, Morten Hansen, ut med sin bok «Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More» på norsk om hvordan vi alle kan prestere bedre i arbeidslivet og bidra til at bedriften en jobber blir en suksess også i den nye digitale verden.

Og en av de største og kanskje mest overraskende konklusjonene vil kanskje være at vi trenger neppe å jobbe enda flere timer i løpet av en uke for og lykkes bedre.  For ifølge forskningen til nordmannen Morten Hansen, som er bosatt i San Francisco, blir vi mindre effektive jo flere timer vi legger ned i jobben.  

- Jobb mindre og bedre
De personene i Hansens studie som gjorde det skarpest var de som jobber mindre. De jobber bedre og med sterkere resultater.

Men en må fortsatt legge ned et visst antall timer i uken allerede vel og merke.

- Dataene våre viser at du bør jobbe 50 timer i uken. Hvis du jobber mindre enn det, så bør du øke litt. Men fra 50 til 65 timer får du veldig lite igjen. Og fra 65 og utover blir verdien negativ. Dette er tall fra USA, så det er muligens noe lavere i Norge, uttalte Morten Hansen til Aftenposten nylig.

Berkeley-professoren er en av verdens mest anerkjente eksperter på ledelse. Han toppet bestselgerlistene med sin forrige bok, «Great By Choice», og er altså i disse dager tilbake med sin nye boksom er basert på et fem års studie av over 5.000 ledere og ansatte i forskjellige bedrifter, skriver Aftenposten.

Gjester «Media Business»
Til høsten kommer boken på norsk under tittelen «Suveren på jobb» og Hansen vil presentere for første gang i Norge på en mediescene de viktigste funnene fra sine undersøkelser. Det skjer når han gjester Kampanjes «Media Business»-konferanse i september med foredraget «How to compete in the digital era».

- Dette ser jeg frem til, sier Morten Hansen til Kampanje. 

I forederaget kommer han også til å gå igjennom hvem som blir vinnerne i det digitale mediemarkedet.

- Vinnerne i den digitale medie-disrupsjonen vil være dem som klarer å prioritere og fokusere på færre aktiviteter i jakten på ny verdiskapning, har Hansen tidligere uttalt til Tinius Stiftelsen.

Brukt som Schibsted-rådgiver
Hansen har vært rådgiver og holdt flere kurs for lederne i Schibsted-konsernet. Han mener «endringene i medieindustrien skjer i et halsbrekkende tempo.».

- Spørsmålet er hvordan medieindustrien best kan svare på utfordringene, sier han.

Tidligere har ifølge Hansen det konvensjonelle svaret vært «å jobbe og gjøre mer» samt «skvise mer ut av eksisterende virksomheter og legge inn flere arbeidstimer for å møte de kvartalsvise kravene». 

-Basert på funnene fra sin nye studie mener professoren derimot at de kortsiktige kravene overskygger for de store linjene. Hovedbudskapet til Hansen er derfor «to do less, then obsess» eller «prioriter og fokuser.»

- I mitt stadium fant jeg at de som valgte noen få nøkkelprioriteringer og som deretter la ned en enorm innsats i å gjøre eksepsjonelt arbeid på noen utvalgte områder, presterte langt bedre enn de som jobbet med et bredere spekter av prioriteter. 

Hansen har tidligere vært professor ved Harvard Business School og INSEAD i Frankrike og har en Ph.d. i Business Administration fra Stanford University.

Hansen mener at de som følger prinsippet om å prioritere å fokusere skårer 25 prosentpoeng høyere på prestasjonsrankingen enn de som ikke gjorde det.

- De presterer bedre fordi de tør å avgrense og forenkle der andre fyller på og de sier nei der andre sier ja, sier Hansen.