Det har blåst friskt rundt børskula og sports-giganten XXL.Rett før jul ble det kommunisert at både toppsjefen og markedsdirektøren slutter i konsernet og overfor Kampanje bekrefter Jarle Bråten at han forsvinner fra konsernets markedsavdeling.

Det gjør han etter to år i jobben som innkjøpsdirektør med ansvar også for markedsføring, eller jobben som Group Commercial Director i XXL. Han avviser at det er noe dramatikk bak exiten.

- Det var meningen at jeg skulle være i den jobben i ett år. Jeg ble der i to. Hele poenget var at jeg skulle omstrukturere i innkjøpsavdelingen, og det er jeg ferdig med nå. Nå er de skiftet ut de som skulle skiftes ut og ansatt de som skulle ansettes. Jeg var ved veis ende, sier han til Kampanje.

Les også: - Det kunne vært drømmejobben, men var dessverre ikke full klaff

I tiden har innkjøpsavdelingen nesten doblet antall ansatte til rundt 50 personer. Nå starter han opp i ny jobb i Dolphin, som har samme eiere som XXL. De har ikke landet på endelig stillingstittel, kan han fortelle.

- Ja, jeg forlater konsernet, men vil fortsatt være en støttespiller når det gjelder kjøp av media for XXL, Skeidar, Power og Home & Cottage, bekrefter han.

Bråten blir dermed væernde i XXL-gründer Øivind Tidemandsens sfære og blir den som skal handle medier for flere hundre millioner kroner årlig på vegne av Dolphin-selskapene. 

Dolphin er et lavprisimperium som består av alle selskapene til Tidemansen.

Les også: 

- «Krisen» blåst ut av proporsjoner
Men 2018  ble svært tøff for både Tidemansen, Bråten  og resten av folkene i XXL. Fallet på børsen i år har vært på hele 69 prosent og markedsverdien er redusert fra over syv milliarder kroner til rundt 3.5 milliarder kroner. Svake resultater, dårlig lønnsomhet og Black Friday-kampanjer som selskapet tapte penger på var noe av årsaken. 

Bråten synes medieoppmerksomheten og det negative fokuset på XXL, ikke stemmer helt med virkeligheten.

- «Krisen» i XXL er blåst litt ut av proporsjoner. XXL er fortsatt langt foran andre i forhold til hva de tjener og hva de omsetter for. Men det er klart at det er et digitalt skifte. Det gjelder å treffe på det, selv om DM og tv fortsatt kommer til å være stort, sier han. 

På de to årene han har jobbet i XXL-konsernledelsen har mye endret seg for sportsgiganten.

- Ja, XXL har forandret seg siden jeg jobbet der sist frem til 2010. Nå er vi blant annet representert i flere land. For eksempel er mediebildet i Østerrike er helt annerledes enn her i Norge. Der ser folk fremdeles på tv.

- Hva tror du om sportsmarkedet fremover?

- Hvis jeg skal spå, så tror jeg ikke folk kommer til å være mindre opptatt av trening i tiden som kommer. Det er jo et ekstremt fokus på helse, trening og det å holde seg i form.  Og det er jo selvsagt en fordel for vår bransje. Men det er morsomt at bransjen har blitt flinkere til å komme med innovasjoner som felleski og tekniske bindinger. Vi har også brutt en del barrierer med å satse på sports-elektronikk.

I tillegg til Bråten har også to toppsjefer, Fredrik Steenbuch og Ulf Bjerknes, sluttet i XXL i løpet av året.