- Det var så mange ting som trigget meg, både med selskapet og selve rollen i Havila Kystruten, forteller Mette Øyen til Kampanje.

- Dette var en mulighet jeg ikke kunne si nei til.

Fra 1. september blir hun markedsdirektør i det norske selskapet Havila Kystruten. 

- Akkurat som Widerøe er Havila en liten og lettbeint organisasjon med store ambisjoner, gode produkter og flinke folk. Og ikke minst en utfordrer – og det er en posisjon jeg liker å være i, forteller hun.

- Kommer noe bra rundt neste sving
I utgangspunktet skal hun være i Widerøe ut oppsigelsestiden, med mindre flyselskapet finner hennes arvtager raskere. Etter å ha løftet merkevaren og satt Widerøe i en sterkere merkevareposisjon, er det en todelt følelse når reisen snart er ved veis ende.

- Det har vært en fantastisk tid i Widerøe sammen med en flinke folk og en ledelse som gir stor tillitt og mandat til å prøve og feile. Jeg er veldig stolt av den jobben vi har gjort på markedssiden etter flere år med taktisk fokus, og jeg føler at vi har løftet Widerøe opp i pannen hos mange. Derfor føles det vemodig, men også bra fordi jeg vet at det kommer noe skikkelig bra rundt neste sving.

Etter pandemien tok selskapet sats og giret opp markedsføringen flere hakk.

- Vi benyttet virkelig sjansen til å revitalisere Widerøe og traff godt. Men vi hadde folk som gjorde veldig mye bra med både produkt og tilbud i Widerøe, så ed gjorde jobben for marked og kommunikasjon veldig lett. 

Øyen jobbet i Lebara og MyCall før hun begynte i Widerøe.

- Jeg har alltid jobbet i mindre selskaper eller selskaper i utfordrer posisjon som har jaget etter de andre. Det trives jeg med og jeg liker å jobbe i mindre organisasjoner når man får til gode samarbeid og får ting til å skje. I slike selskaper får man alltid utfordret seg selv fordi man alltid må levere.

- Vi har en kjempestor oppgave foran oss
Hun er glad for å holde seg i reiselivsbransjen, selv om fokuset flyttes fra luftrommet og ned til havet.

- Jeg er imponert over hva de har fått til i Havilia så langt, og jeg ser veldig frem til å få brynet meg på et nytt produkt og virkelig får brukt de egenskapene og erfaringene jeg har. Det er nok av spennende utfordringer å ta tak i til høsten.

Havila Kystruten driver fire av skipene på kystreisen mellom Bergen og Kirkenes. Selskapet ble startet av Sævik-familien og har fortsatt hovedkontor på deres hjemsted i Fosnavåg på Sunnmøre.

Øyen kommer fra en øy utenfor Ålesund, og ser frem til å pendle mellom Oslo og Fosnavåg. Havilia Kystrutens største markedsutfordring er mot storebror Hurtigruta.

- Vi har en kjempestor oppgave foran oss. Alle kjenner til Hurtigruta, men vi ønsker å gjøre Havila like kjent på kyststrekningen mellom Bergen og Kirkenes. Det er en omfattende oppgave som kommer til å ta tid og det er utfordrende å endre en oppfattelse, men kanskje desto mer spennende.

Havila har vært på utkikk etter en ny markedsdirektør siden nyttår og fikk inn 80 søknader.

- Basert på antallet søkere og ikke minst antallet meget kompetente søkere, er det tydelig at vi er et attraktivt selskap. Det har vært en tøff konkurranse om å få lov til å jobbe med markedsføring og merkevarebygging for Havila Kystruten, og vi ser virkelig frem til å få en så solid og erfaren person som Mette med på laget, sier administrerende direktør Bent Martini.

Frem til Øyen er på plass i september, fortsetetr Lasse A. Vangstein i rollen som kommunikasjons- og markedsdirektør i Havila Kystruten.

Fra fly til skip:

Mette Øyen tar over som markedsdirektør i Havila Kystruten senere i år. Foto: Privat