Si fra om dette låter kjent: Gjennom Google Analytics har bedriften full kontroll på besøket til websidene. Markedsavdelingen kan med millimeterpresisjon si hvor mange flere som besøkte webben denne uken, hvor lang tid de brukte pr. side og hvilke nettlesere eller plattformer de brukte – samt endringen fra forrige periode.

Samtidig teller markedsavdelingen antall følgere, likes og kommentarer i bedriftens SoMe-kanaler kontinuerlig, og dere sporer all trafikk som nyhetsbrev genererer – komplett med full oversikt over nøyaktig hvem som klikker nøyaktig hvor, når og hvor ofte. Bare ett spørsmål står ubesvart igjen: «Blir det noe business ut av dette, da?»

Strengere krav til ROI

I bedrifter som lar slike spørsmål stå ubesvart i våre dager, er det store muligheter for at CMO lever på lånt tid. En god CMO må kunne sannsynliggjøre at – og aller helst dokumentere hvordan – initiativene fra markedsavdelingen bidrar til omsetningen. I motsatt fall vil han eller hun få problemer med å nå frem i interne diskusjoner, og i verste fall bidra til å redusere selskapets evne til å lykkes med mer ambisiøse satsinger fremover.

Noen CRM-systemer kan nemlig enkelt kobles sammen med Google Analytics, og dette åpner for avanserte muligheter til å utvikle mer direkte, salgsutløsende initiativer. For eksempel vil en slik kobling gjøre det mye enklere å forstå hvilke markedstiltak som treffer kundene på ulike stadier i deres kundereise, og da vil du kunne innrette pengebruken mye mer treffsikkert gjennom mer direkte målrettede kampanjer.

Fra noen CRM-systemer er det også mulig å hente ut data om kundenes atferd, som i sin tur kan brukes i til å lage såkalte «Audiences» i Google Analytics 360. Disse har ofte vist seg å være svært effektive i retargeting-kampanjer. Når systemene spiller på lag, kan slike publikumsgrupper også løftes over i andre programmer hvor man kan videreutvikle dem til «lookalike audiences», blant annet for å samle flere kvalifiserte leads eller nøste opp i hva som forårsaker forlatte handlekurver i en nettbutikk.

Med bedre kommunikasjon mellom ulike systemer kan det bli enklere å samle inn informasjon fra flere kontaktpunkter med publikum. Tidligere har det for eksempel vært vanskelig å spore hvordan en kunde har reagert på en link tilsendt på sms, men det er ingen utfordring når CRM og Google Analytics spiller på lag. Dette åpner for en langt mer personalisert kommunikasjon – som er akkurat det moderne kunder forventer.

Krevende start?

Det kan oppleves som krevende å ta i bruk alle disse nye verktøyene, og de høres det kanskje enda vanskeligere ut med å kombinere flere systemer. Den gode nyheten er at mange har gjort dette før deg, og i de beste løsningene er flere av de mest effektfulle tiltakene standardisert for å være enkelt tilgjengelig.

Salesforce og Google kunngjorde sitt partnerskap på dette området allerede i november 2017, og for kundene har dette samarbeidet kastet av seg i rikt monn i form av innsikt, verktøy og «best practice» på begge plattformer.

Se gjerne dette webinaret hvor spesialister fra Google og Salesforce forklarer mulighetene. Der kan du også høre en kunde fortelle hvordan de har benyttet verktøyet, og en Q&A-session besvarer noen av de vanligste spørsmålene. Og i tilfelle du lurte: Ett av svarene er «Ja, det blir så absolutt business ut av dette!»