Stor tiltro til de økonomiske utsiktene
Årets outlook viser at medie- og underholdningsbransjen har mye å glede seg over i årene som kommer. Sammenlignet med økonomien for øvrig, er det forventninger om høyere vekst, også i det skandinaviske markedet. I Skandinavia forventes det en årlig nominell vekst på 3.3 prosent, mens forventet inflasjon er antatt å være i underkant av 2 prosent årlig i samme periode.

- De største driverne er digital reklame og internetttilgang, men også områder som streaming og videospill vil være vinnere fremover, sier Eivind Nilsen, partner i PwC.

Fremdeles gode muligheter for nye aktører
Kampen om de digitale annonsekronene tilspisser seg, og trenden er at vi bruker mer tid på app'er og plattformer som Netflix, Spotify og spill.

- Dette er områder hvor Facebook og Google per i dag ikke har fått et solid overtak. Det er med andre ord fortsatt gode muligheter for nye aktører. I tillegg ser vi at nye aktører som Disney går inn i strømmemarkedet og utfordrer markedslederne Netflix og HBO. Her blir det definitivt spennende å følge videre utvikling, sier Nilsen.

Underholdning blir personlig
Ifølge Øystein Sandvik, partner i PwC, er personalisering viktigere enn noen gang før.

- Mens det tidligere var nok å tilpasse produkter og innhold mot ulike kundegrupper, er man i dag nødt til å tilpasse seg til hver enkelt kunde. Dette betyr økt bruk av AI for å identifisere individuelle preferanser, kombinert med skreddersydd markedsføring til den enkelte, sier Sandvik.

Gaming - vår tids folkesport
I mai under Nordiske Mediedager meldte tidligere Discovery-sjef Harald Strømme at E-sport er den største populærkulturelle revolusjonen siden ungdomsopprøret og Beatles.

- Er det én ting du skal lese deg opp på i år, så er det potensiale og mulighetene i E-sport og gamingverden. Globalt forventes det å se en vekst i gaming-markedet på 37 prosent frem mot 2023. Du må forstå hvorfor nordmenn bruker timer om dagen på disse plattformene, og ikke minst hvordan du kan bruke det til din fordel, sier Øystein Sandvik, partner i PwC.

Flere funn fra undersøkelsen:

  • 85% av skandinaviske forbrukere ville ikke kjøpt tjenester eller produkter av et selskap dersom de ikke stolte på selskapets sikkerhetspolicy.
  • 92% av skandinaviske forbrukere mener de bør ha mulighet til å kontrollere tilgjengelig informasjon om seg selv på internett.
  • 44% av styremedlemmer føler seg trygge på at selskapet har et omfattende program for å adressere datasikkerhet og personvern.
  • 90% av all internett-tid blir brukt på en smarttelefon eller en app
  • 97% av tiden som brukes på en app blir brukt på en av verdens ti mest populære apper
  • Timer brukt på internett per dag
    • 4.4 timer: forbrukere 16-24 år
    • 3.5 timer: forbrukere 25-44 år
    • 2.2 timer: forbrukere 45-66 år
    • 1.0 timer: forbrukere 67-79 år


Vil du lese mer om denne rapporten? Det kan du gjøre her.