Hudfletter ny McDonald's-kampanje: - Stress forkorter livet ditt og øker sjansen for depresjon

- Mestringen man opplever på jobb er det vi lyst til å få frem med denne kampanjen, svarer McDonald's i Norge.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Onsdag denne uken omtalte Kampanje hurtigmatkjeden McDonalds’ nyeste kampanje. Her oppfordrer de folk til å oppsøke stress. «Søk stress. Så lærer vi deg å mestre det. Ja, det er stress å jobbe på cDonald's. Heldigvis kan det være en god ting. For det er først når vi utsetter oss for stress at vi lærer oss å mestre det.» står det på én av plakatene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg og spaltist og politisk rådgiver, Hege Skarrud, kunne fortelle Dagbladet at hun fikk hakeslepp da hun så reklameplakaten. Men nå kommer også en av landets aller største fagforeninger, Fellesforbundet, på banen. Det LO-tilknyttede forbundet er Norges største fagforbund i privat sektor med mer enn 160.000 medlemmer og organiserer blant annet innen industrien, byggebransjen, hotell- og restaurant, transport og de som jobber i design- og reklamebyråer.

- Det er det rareste jeg har lest. Det kreves bare ett Google-søk så får du opp 3.000 resultater på at stress forkorter livet ditt og øker sjansen for depresjon. Og det er positivt, sier Børge Ånesen, avdelingsleder for restaurant- og reiseliv i Fellesforbundet i Trondheim, til Kampanje. 

Avdelingslederen stopper ikke der. 

- Jeg tenker hva f..., er det ingen hjemme der? Det er å ta livet av ungdommen. De skaper en rammekultur som gjør at det forventes at det skal stresses i hjel på jobben. Vi har en arbeidsmiljølov, og i paragraf én står det at vi skal sikre et arbeidsmiljø som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, sier Ånesen. 

Han mener det ville vært greit å si at «i jobben vår går det fort unna.» 

- Men stress er et negativt ladet ord i utgangspunktet, og man kan ikke bruke det som en positiv greie. Det er korttenkt, og sånn kan man rett og slett ikke holde på. Det er rene komitimen. Skal de fortelle 16- og 17-åringer at stress er noe bra, spør han. 

Les også: Ny McDonald's-kampanje vekker oppsikt og kritikk: - Har vært forberedt på engasjement

Å ta samfunnsansvar for å vise unge hvordan arbeidslivet er og burde være, gjør de overhodet ikke. Børge Ånesen, avdelingsleder i Fellesforbundet

- Mange unges første møte med arbeidslivet

McDonald’s i Norge kunne tidligere denne uken fortelle Kampanje at de forventet både engasjement og reaksjoner på kampanjen, men at de håpet på en «debatt om viktigheten av å legge til rette for at unge mennesker som skal inn i arbeidslivet får et godt og trygt arbeidsmiljø». Børge Ånesen er ikke overbevist om at McDinald's tar et samfunnsansvar med sin nye kampanje. 

- De tar samfunnsansvar med å forkorte eldrebølgen. Det er det de gjør. Men å ta samfunnsansvar for å vise unge hvordan arbeidslivet er og burde være, gjør de overhodet ikke, svarer Ånesen.

Ånesen forteller at han satte pris på McDonalds' tidligere kampanje, om unge ledertalenter, men mener deres nye kampanje er skivebom.

- Jeg har selv vært i køen på «drive through» på McDonalds. Det er en kø lenger enn grensa til Russland, hvor de ansatte får mye kjeft. Det skal være grei stress? De burde skamme seg. Hvis det hadde vært tenkt på en positiv måte, at «her er det hektisk, men trivelig», så hadde det vært noe helt annet. Men her er det «her skal vi stresse til vi dør ti år før vi egentlig burde». De legger grunnlaget for hvor jævlig arbeidslivet kan være, sier han. 

Han understreker at unges første møte med arbeidslivet allerede kan oppleves vanskelig.

- McDonalds er mange unges første møte med arbeidslivet. De har som regel verken kunnskapen, tryggheten eller modenheten til å gå til en fagforening eller politiet for å si ifra om noe er galt, sier han. 

- Vil vise frem mestringen

Pressekontakt i McDonald's, Kristina Johansen, sa tidligere denne uken at de forventet både engasjement og reaksjoner, men at kampanjen representerer «et større budskap som McDonald's ønsker å formidle.»  Konfrontert med kritikken fra det mektige Fellesforbundet sier pressekontakten at i likhet med mange andre i hotell- og restaurantbransjen, er også hamburgerkjeden på jakt «etter nye, flinke medarbeidere.»

- En undersøkelse gjennomført av Opinion viser at hele syv av ti unge ikke ønsker å jobbe på McDonald’s. Grunnen er at de synes det virker stressende. Vi kan forstå at det kan virke hektisk for utenforstående, men sannheten er at våre medarbeidere har god opplæring i å mestre stressende situasjoner og er trygge på sine arbeidsoppgaver. Åtte av ti av våre medarbeidere sier at de har lært å mestre stress gjennom jobben. Mestringen man opplever på jobb er det vi lyst til å få frem med denne kampanjen, sier Johansen til Kampanje.

Hun sier det «er hektisk å jobbe på McDonald’s med lyder på kjøkkenet, høyt tempo og mange gjester.»

- Men hele vårt system er bygget opp på en måte som gjør at våre ansatte mestrer sine arbeidsoppgaver – og med det unngår negativt stress. Negativ stress er noe vi som samfunn, og arbeidsgivere må ta tak i. Det vet vi at ikke er sunt. Vi skal være en trygg og god arbeidsgiver for våre medarbeidere, og er derfor obs på akkurat dette. Vi vet at det er spesielt tre ting som er viktig for å trives og mestre arbeidshverdagen: Et sosialt fellesskap på jobb, god opplæring og veiledning, og hjelp når vi trenger det. Heldigvis vet vi fra vår medarbeiderundersøkelse at vi scorer bra på disse parameterne, men vi jobber selvsagt for å bli bedre, sier hun.

Hodejeger:

Trine Larsen, administrerende direktør hos hodejegerne Hammer & Hanborg, tror ikke McDonalds treffer spikeren på hodet i deres nyeste kampanje. - Det er i klinsj med holdningene til generasjon Z, sier Trine Larsen.

- Lukter litt frityr av hele kampanjen

Administrerende direktør og partner i rekrutteringsbyrået Hammer & Hanborg, Trine Larsen, forteller at kampanjen kan oppleves som «belærende og nedsettende mer enn motiverende.»

- Vi jobber mye med generasjon Z og Y, og det er ikke en god taktikk å opptre belærende og forvente at de vil jobbe for deg. Det er i klinsj med holdningene til generasjon Z, sier Larsen.

Hun tror McDonalds ville fått mer ut av en reklame som fokuserte på business og arbeidserfaring.

- De unge er opptatt av å få et læringsutbytte. «McDonalds-business School», kundebehandling og ledelse burde de heller fokusere på. Det er attraktivt for den målgruppen. Det samme er mental helse, som det å være i jobb kan bidra til, sier Larsen.

- Vi kan vel si at denne kampanjen ikke får helt toppscore fra hodejegerne. Det lukter litt frityr av hele kampanjen, avslutter hun.

Utsatte deler av kampanjen

Kampanje er kjent med at McDonald’s-kampanjen opprinnelig skulle på lufta i sin helhet mandag, men at McDonald’s i siste liten valgte å utsette deler av den. Likevel har utendørsflater rundt om i hovedstaden den siste uken blitt fylt opp av budskapet om å oppsøke stress. Den nye reklamefilmen ble også vist på TV tidligere denne uken. 

- Gjør dere noen endringer i kampanjen sett i lys av kritikken som har kommet? 

- Nei, kampanjen ble utsatt før Dagbladet skrev om den, og grunnen til utsettelsen var at vi ikke var ferdig med materiell som skal brukes i kampanjen. Vi fortsetter med utrullingsprosessen som er planlagt, og håper at diskusjonen i sosiale medier fortsetter, sier pressekontakt i McDonald's, Kristina Johansen, til Kampanje.

Det er reklamebyrået Nord DDB som står bak kampanjen. De har tidligere laget oppsiktsvekkende kampanjer som «Take away your takeaway» og «Stjel våre ansatte» for McDonald’s.

Hudfletter ny McDonald's-kampanje: - Stress forkorter livet ditt og øker sjansen for depresjon