Canal Digital kutter 50 ansatte - skylder på nye tv-vaner og strømmekrigen

Tøffe kutt i tv-distributøren Canal Digital. - Det er alltid trist å måtte nedbemanne.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Den nordiske tv-distributøren Canal Digital må gjennom en tøff nedbemanning. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast og Canal Digital, Scott Engebrigtsen, overfor Kampanje. Canal Digital er en tilbyder av tv-tjenester og tv-innhold til over 750.000 tv-kunder i hele Norden.

- Det er en omorganisering i selskapet som også omfatter en nedbemanning. Det skjer i Canal Digital i hele Norden, sier Engebrigtsen.

Totalt er det rundt 50 personer som blir berørte av nedbemanningen i det Telenor-eide selskapet. Engebrigtsen sier nedbemanningen vil berøre alle de fire nordiske markedene både i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

- Det fordeler seg litt ulikt i de ulike landene, men alle land har ansatte som blir berørte.

Det jobber rundt 300 ansatte i Canal Digital i Norden, så totalt så kutter tv-giganten opp mot 20 prosent av staben. Engebrigtsen sier kuttene «kommer til å merkes» hos tv-tilbyderen.

- Det er alltid trist å måtte gjennomføre en nedbemanning og det er spesielt tøft for de som rammes, men det er nødvendig å gjennomføre også denne type tiltak for å møte de utfordringer vi står overfor og for å tilpasse organisasjonen.

Canal Digital-ledelsen ønsker ikke å tallfeste hvor store besparelsene er og hva som er foreventet effekt av tiltakene som nå igangsettes. 

Les også: Svakere fra Canal Digital – nye 16.000 kunder forsvinner

Kundeutviklingen er negativ og vi begynner å se det på resultatene. Scott Engebrigtsen, Canal Digital

Sliter med sterkt kundefrafall

De tradisjonelle tv-distributørene har hatt det stritt de siste årene med en kontinuerlig nedgang i antall abonnenter. Tall fra Telenor viser at fallet i antallet abonnenter det siste året har vært på 50.000 kunder. På det meste for ti år siden var antallet abonnenter i Norden på over én million, så rundt en kvart million kunder har forsvunnet i løpet av disse årene.

- I tillegg til nedbemanningen gjør vi også en generell omorganisering av selskapet som tar sikte på å styrke selskapet inn i fremtiden. Grepene vi nå gjør skal oss bedre rustet for å møte endrede tv-vaner, endret forbrukeradferd og en generell reduksjon i antall DTH-abonnenter, sier han.

- Er det fallet i DTH-abonnenter som er hovedårsaken?

- Det er en kombinasjon av mange faktorer som fiberutrulling, nye aktører på markedet og fremveksten av internasjonale strømmeaktører som Netflix og HBO. Alt dette fører til at det blir færre adresserbare kunder som får signaler gjennom satellitt og bakkenett. Det gjelder både oss og andre aktører i markedet. Samtidig ser folk innhold som aldri før. Totalseing av lineært og on-demand-innhold på tv og mobile enheter går opp og kundene er opptatt av topp kvalitet, noe de får med Canal Digital. Så vi ser fortsatt store muligheter for våre tv- og strømmetjenester, sier han.

Kundeutviklingen er negativ og vi begynner å se det på resultatene

Selv om antallet kunder har gått nedover de siste årene, har Canal Digital klart å holde inntektene og overskuddene oppe den siste tiden. Etter første halvår i år var omsetningen til Canal Digital på 2,12 milliarder kroner, en nedgang på 6,3 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2018.  Men selskapet hadde fortsatt et solid overskudd på over 600 millioner kroner.

- Kundeutviklingen er negativ og vi begynner å se det på resultatene. Da må vi tilpasse oss, mens vi fortsatt har handlingsrom. Det er sentralt for enhver organisasjon, sier han.

Fått ny sjef og nye ledere

Tidligere i år ble det kjent at mangeårige Telenor Broadcast-sjef Ragnar Kårhus sluttet i selskapet til fordel for en jobb i Schibsted. Ny sjef i Telenor Broadcast og Canal Digital er Telenors tidligere mobildirektør Bjørn Ivar Moen som etter at han tok over i sommer blant annet har jobbet med «en strategioppdatering» i Canal Digital.

- Bjørn Ivar Moen har vært aktiv i den strategiprosessen vi har hatt nå, men dette er saker som ledergruppen har diskutert over tid. Alle må gjennomføre slike strategioppdateringer med jevne mellomrom. I tillegg ser vi også på tiltak som skal fikse både topplinjen og bunnlinjen. Det er tiltak både på inntektssiden og kostnadssiden.

Ledelsen i Canal Digital skal nå gå i gang med selve nedbemanningsprosessen og sette den nye organisasjonen. Det er en ledelse som har fått en del nye ansikter. I tillegg til Moen har det også kommet inn flere nye personer i den nordiske ledergruppen som tidligere Canal Digital Norge-sjef Svein Erik Davidsen, som er blitt ny salgsdirektør, og Anna Pradzynska, som er ny markedsdirektør.

- Nå skal vi se på hvordan den nye organisasjonen blir og deretter må vi finne løsninger for dem som ikke skal være del av den. Vi prøver å få dette til så raskt som mulig og håper å ha mesteparten klart i løpet av et par uker.

Les også: Ny Canal Digital-topp kommer fra Lego - starter med å bytte ut byråer

Tidligere denne uken ble det også kjent at Telenor selger seg ut at RiksTV, men Engebrigtsen sier salget av tv-distributøren ikke har sammenheng med de grepene som de nå tar i Canal Digital.

- Det var en separat transaksjon som Telenor Group håndterer. Den posten i RiksTV ligger ikke i Broadcast.

Les også: Telenor kvitter seg med RiksTV – NRK og TV 2 overtar

Canal Digital kutter 50 ansatte - skylder på nye tv-vaner og strømmekrigen