Skal ha en milliard i omsetning i 2022: - Vi bruker null kroner på markedsføring

Slik holder Kahoot liv i merkevaren uten å betale for markedsføringen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Det norske teknologiselskapet Kahoot som tilbyr quizer og e-læringstjenester hentet nylig om lag to milliarder kroner fra japanske Softbank. Det kommer på toppen av en voldsom vekst på mini-børsen Merkur Markets der aksjen har hatt en kursoppgang på 170 prosent hittil i år.

Les også: Kahoot-aksjen stiger - får med seg storinvestor

Daglig leder Eilert Hanoa i Kahoot kunne på Finansavisens «Investordagene» fortelle at Kahoot, som ble lansert høsten 2013 har i dag har over 20 millioner aktive brukere, 360.000 betalende brukere og over 100 millioner Kahooter eller spill på plattformen. Antall deltagere siste tolv månedene har vært over en milliard på verdensbasis. I tillegg bruker 87 prosent av verdens 500 beste universiteter quiz og e-læringsplattformen som av analytikere er blitt sammenlignet med et «Youtube for utdanning».

- Det mest interessante med selskapet i et kommersielt perspektiv er av vi bruker null kroner på markedsføring, sa Kahoot-sjefen Eilert Hanoa på Investordagen.

- Tradisjonell markedsføring prioriteres ikke på samme måte som virksomheter som må «kjøpe» seg markedsandeler, men strategisk posisjonering og kommunikasjon er likevel viktig for oss, utdyper nestkommanderende i Kahoot, Lars Erik Grønntun.

Torsdag morgen la selskapet frem sine tall for årets tredje kvartal og de viser at omsetningen endte på 11,6 millioner dollar. Kahoot har dermed hatt en vekst på 241 prosent det siste året. Til sammenligning var de fakturerbare inntektene på 3,4 millioner dollar i tredje kvartal i fjor. Det viser kvartalsrapporten som ble publisert torsdag.

Brutto driftsresultat (EBITDA) var i tredje kvartal på én millioner dollar, mot et negativt resultat på − 1,7 millioner på samme tid i fjor.

Vi er svært glade for den veksten vi opplever og vi har ingen planer i dag om å endre på suksessoppskriften for Kahoot. Lars Erik Grønntun, Kahoot

Sluttet som PR-topp – gikk til Kahoot!

Lars Erik Grønntun, som kom til Kahoot tidligere i år etter å en lang karriere som både norsk og internasjonal PR-sjef i WPP-nettverk og som leder av Gambit Hill & Knowlton, mener det er to grunner til at selskapet ikke bruker penger på reklame.

- Kahoot tilbyr læringsverktøy som er både sosiale og engasjerende av natur - og som appellerer til veldig mange ulike brukergrupper, både i skolen, hos familier og blant selskaper over hele verden. Når du kombinerer det med en ultra-skalerbar, viral business-modell så oppnår vi betydelig automatisert vekst, sier Lars Erik Grønntun, som bærer tittelen chief operating officer i Kahoot til Kampanje.

Les også: Lars Erik Grønntun slutter som PR-topp - går til Kahoot

Den andre grunnen er ifølge den tidligere PR-toppen «økende digitalisering og bruk av digitale læringsverkøty, både i skole og arbeidsliv.»

- Dette er en tendens vi har sett lenge, men som selvfølgelig er aksentuert ytterligere av koronasituasjonen. Dette skaper også betydelig innkommende interesse for Kahoot både i mediene og blant potensielle partnere, kunder, investorer og hos ulike samfunnsaktører. Dette er også med på å drive word of mouth-kjennskap til selskapet, sier han.

- Hvordan jobber dere med å utvikle merkevaren Kahoot og hva kjennetegner merkevaren i dag?

- Vi mener at engasjement er nøkkelen til bedre læring. Kahoot er et «engagement brand» - det ønsker vi å holde på og utvikle videre, sier Grønntun.

Han sier at det viktigste er at produktet deres i seg selv skaper engasjement blant brukere.

- Vi jobber samtidig systematisk med selve brukeropplevelsen fra A til Å, alt fra hvordan en kunde møter oss online, kjøpsprosessen, integrasjon mot andre verktøy, for eksempel videoløsninger som Zoom og Teams, sier Grønntun.

Utstrakt samarbeid med et av verdens mest kjente underholdningskonsern, Disney, og Marvel, National Geographic og UNICEF sørger også for mye «gratis» PR.

- Vi jobber også systematisk med strategiske partnere som bidrar med viktig innhold til plattformen og som på andre måter er sentrale for oss. Alt dette er også med i hva Kahoot representerer som merkevare, sier Grønntun.

Skal vinne verden:

Kahoot-direktør Lars Erik Grønntun sier selskapet har globale ambisjoner. - Vårt mål å bli verdens ledende læringsplattform, sier Lars Erik Grønntun. Foto: Kahoot.

Sikter mot én milliard i brukerinntekter

99 prosent av brukerne av Kahoot utenfor skoler og næringslivet legger ikke igjen én krone i inntekter og selskapet har dermed så vidt begynt å tjene penger kvartalsvis. Det til tross for de enorme brukertallene.  Men målet er nå å skaffe seg én milliard kroner i abonnementsinntekter ved slutten av 2020.  

Det er kraftig opp sammenlignet med de rundt 400 millioner kronene selskapet sikter mot ved utgangen av inneværende år.

- Vil dere fortsette reisen uten å bruke penger på markedsføring?

- Vi er svært glade for den veksten vi opplever og vi har ingen planer i dag om å endre på suksessoppskriften for Kahoot, sier Grønntun.

Han åpner likevel for at det kan bli aktuelt på sikt vurdere bruk av markedsføring utover PR og word of mouth.  

- Samtidig er vårt mål å bli verdens ledende læringsplattform, både organisk og ikke-organisk, og vi fortsetter å utvikle oss i høyt tempo. Om det også innebærer at vi vil endre vår tilnærming på områder som markedsføring får fremtiden vise, men vi har ingen planer om det i dag.

På spørsmål om det har vært en bevisst strategi å ikke bruke penger på markedsføring eller om det bare har blitt sånn svarer Grønntun at selskapet har et et meget bevisst forhold til hvordan de oppnår resultater.

- Inkludert at skalerbarheten og viralspredning gir sterke resultater på egen hånd, sier han.

- Vil vi noen gang få se en Kahoot-reklame på TV?

- Det tror jeg ikke, sier Grønntun.

Skal ha en milliard i omsetning i 2022: - Vi bruker null kroner på markedsføring