Rubrikk-gründere slo «knockout» på Finn med under én prosent av budsjettet

Men Tise-sjefen avviser at de ser på Schibsteds rubrikk-kjempe som en konkurrent.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman og Dag Robert Jerijervi

Da de to nyutdannede NTNU-studentene Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss lanserte appen Tise, ville de gjøre det «kult og morsomt» å selge brukt. Tesen deres var at det var kjedelig å legge ut tingene sine hos Finn, som nærmest har hatt monopol på ghenbruksmarkedet i Norge. Torsdag denne uken ble de utropt til Årets Markedsfører 2017, en pris de vant i konkurranse med PR- og managementbyrået Little Big Sister, reiselivsbedriften Visit Oslo og  - nettopp - Finn.

Prisen skal gå til en bedrift eller organisasjon som på en god måte har tuftet markedsføringsarbeidet sitt på innsikt og kan vise til at det har skapt resultater. Og denne gangen mente altså juryen at det var Tise som kunne vise til de beste resultatene.

- Tise imponerte oss i juryen med den utrolig strategiske og systematiske måten å jobbe på. De bruker sine midler på en effektiv måte, legger til rette for at målgruppen bygger et tett nettverk, og jobber målrettet. Imponerende lojalitet i en kresen målgruppe, særlig med tanke på daglig bruk av tjenesten, sier juryens leder Marianne Otterdahl Møller til Kampanje.

Les hele hennes kommentar: - Dette kan vi lære av Årets Markedsfører

Og nettopp det at Tise har klart å bygge opp et fellesskap for brukerne, blir trukket frem som et suksesskriterie for bedriften av jurymedlem Agnete Tøien Pedersen, som er seniordirektør for global Marketing i Kahoot.

- Måten Tise har funnet sin nisje på, og skapt et community av meget engasjerte ambassadører, eller «tisere», er eksempler til etterfølgelse, sier hun.

Vi mener at vi dekker et behov Finn ikke gjør ved å gjøre brukthandel morsomt og inspirerende for unge. Eirik Rime

Har 40.000 daglige brukere

I sin case og presentasjon til juryen for «Årets Markedsfører» beskrev Tise hvordan de har jobbet aktivt med målgruppen, influencere og annonsesystemer. Bevisste valg av kanaler for presentasjon av budskap og utvikling av verktøy som skal gjøre det enkelt for brukerne å benytte Tise-appen har stått i fokus.

Og arbeidet med å få influencere til å stille opp som ambassadører - gratis, står det respekt av.

- Den første influenceren vi fikk med oss, var Celine Aagaard, og etter at vi fikk med henne på laget, gikk det lettere å få inn de andre. Influencere som henne har så mange klær! Hun hadde en hel kjeller full av klær, så for mange influencere gir Tise-samarbeidet dem god samvittighet, fortalte market lead Caroline Gjermundsen i Tise til juryen.

I dag har Tise 320.000 registrerte brukere, av disse bruker 40.000 Tise daglig. Siden oppstarten er det lagt ut nærmere to millioner annonser, og gjennomsnittlig bruker en «Tiser» 20 minutter i appen hver dag, sier tall fra bedriften. Totalt har det blitt solgt klær og varer for 350 millioner kroner i appen. Tise hadde en regnskapsført omsetning på 1,3 millioner kroner i fjor.

Det er likevel langt opp til markedsleder Finn, som har over en halv million brukere daglig. Daglig leder Eirik Rime i Tise forteller at de ikke nødvendigvis ser på rubrikk-kjempen som en konkurrent.

- Vi har egentlig aldri sett på oss selv som en konkurrent til Finn. Vi mener at vi dekker et behov Finn ikke gjør ved å gjøre brukthandel morsomt og inspirerende for unge. Vi er ikke først og fremst en rubrikkplattform, vi er et sosialt medie for kjøp og salg, sier Rime.

Finn økte budsjettet med 130 prosent

Derfor mener Rime at det heller ikke bød på problemer for gründerne da Finn i fjor økte markedsføringsbudsjettet med 130 prosent og kjøpte reklame for 195,5 millioner kroner brutto. Dette gjorde Finn først og fremst for å møte konkurransen fra Naspers-eide Letgo. Til sammenligning brukte Tise rundt 500.000 kroner på markedsføring i 2017, forteller Rime.

- Dere må jo ha merket det økte trykket fra Finn ganske godt?

- Vi observerte selvfølgelig at Schibsted både med Finn og Shpock brukte utrolig mye penger i fjor, men opplevde aldri at det påvirket oss nevneverdig. Om noe opplevde vi at det førte til større oppmerksomhet rundt gjenbruk generelt, som også gav oss mer oppmerksomhet.

Markedsføringsbudsjettet på en halv million gikk ifølge Rime til sosiale medier, eventer, ulike samarbeid og filmproduksjon.

- Jeg tror ikke at dette er en kamp mellom Tise og Finn, men om det skulle skje at vi kommer i en posisjon til å utfordre monopolet til Finn en gang i fremtiden, tror jeg det i så fall vil handle om at vi har laget et produkt som brukerne synes er enklere og morsommere å bruke, og at våre brukere er mer knyttet til tjenesten. Det som alene er aller viktigst for vår suksess og spredning er brukerne som er glade i produktet vårt, og at de snakker om oss til dem rundt seg, sier Rime.

Finn-direktør: - Klart det er ergerlig

Markedsdirektør Janne Jacobsen i Finn ser ingen grunn til å legge skjul på at hun gjerne skulle ha tatt imot prisen som Årets Markedsfører foran gjengen i Tise.

- Man ønsker selvfølgelig å vinne, så det er klart det er ergerlig å bli slått av en konkurrent, sier Jacobsen.

- Er Tise en aktør dere følger med på?

- Ja, definitivt. Vi er i jo deler av det samme markedet, selv om det er litt forskjellige type tjenester. Tise er veldig sterke på mote, mens vi er kjempestore på barnefamiliesegmentet, med alt det innebærer, og så har vi selvfølgelig jobb, bil og eiendom, som er kjempestore markedsplasser.

- Kan dere lære noe av Tise?

- Vi hadde et eksperiment som het Finn Hjørner, som minner mer om Tise sin modell, som vi så appellerte godt til enkelte deler av befolkningen og kanskje litt unge folk, men det har vi lagt ned.

- Kommer dere til å ha et like høyt trykk på markedsføringen i år som i fjor?

- Vi har et annet fokus på markedsføringen i år. Vi kjører fortsatt et høyt trykk, men det handler mindre om appen og mer om å løfte frem nye tjenester som Finn Shopping og på å få folk til å kjøpe mer brukt, ikke bare selge tingene sine.

Slått av miniputt:

Markedsansvarlig Hanne Lill Johnsen og markedsdirektør Janne Jacobsen i Finn var med i kampen om tittelen Årets Markedsfører, men ble slått av miniputten Tise. Foto: Eivor Eriksen.

Hold blikket på oppgaven du skal løse og velg de virkemidler som mest effektivt løser den oppgaven, RiksTV. Ole-Andre Skarbøvik

- Mindre annonsebudsjetter kan gi klokere valg

I dagens digitale mediehverdag med et utall kanaler og der kampen om folks oppmerksomhet er hard, er det ikke bare-bare å lage god markedsføring som treffer godt der du vil treffe.

Bedt om å trekke frem hva som er de største utfordringene når man skal drive vellykket markedsføring i dag, trekker kommersiell direktør Ole-Andre Skarbøvik i RiksTV frem spesielt én ting;

- Det jeg tror er en generell utfordring, er den stadig økende kompleksiteten kombinert med et økende tempo. Det forventes kanskje i for stor grad at man skal prøve ut og bruke alt av nye kanaler og muligheter, kombinert med alt av «datadrevet marketing». Man må selvsagt følge med i timen, men samtidig må man ta sine valg og fokusere på noe. Hold blikket på oppgaven du skal løse og velg de virkemidler som mest effektivt løser den oppgaven, ikke de virkemidler som er mest omtalt av ulike fageksperter eller som er «the latest flavour», sier han.

Men man kommer ikke unna at økonomi spiller inn. Som en start-up bedrift som startet i det små og har kommet seg oppover sakte men sikkert, har Agnete Tøien Pedersen og Kahoot kjent på utfordringene med å lage god markedsføring med små midler.

- For de mindre aktørene er det nok vanskelig å konkurrere med de virkelig store på grunn av begrenset budsjett. Men det er i dette skjæringspunktet at vi i år har funnet virkelig godt håndverk. Mangel på store annonsebudsjetter kan være begrensende, men også en aksellerator for å ta enda klokere valg, kan det virke som, sier hun.

Årets jury:

Bakerst fra v: Mats André Kristiansen (Kolonial.no), Hilde Nyman (Kampanje), Agnete Tøien Pedersen (Kahoot!) , Lars Olsen (BI), Marianne Otterdahl Møller (MFO). Første rad fra v.: Kathinka Sommerseth (Storebrand) (deltok kun i innledende fase, trakk seg deretter), Tim Nilo (Zenith Norway) og Christian Steen (The Oslo Company). Ikke til stede: Ole André Skarbøvik (RiksTV) og Siri Furevik Norhagen (Ikea) (ikke til stede på bildet). Foto: Christoffer Krook.

Sikter mot Sverige

Neste steg for Tise er å starte jakten på svenske brukere.

- Vi har ansatt en utrolig dyktig Country Manager i Stockholm, Veronika Kylbergh, som skal lansere Tise i Sverige nå i løpet av våren. Utover det har vi ikke offentliggjort videre strategi for ekspansjon, sier Rime.

Selskapet planlegger også å hente inn ny finansiering i løpet av året.

- Hva er målene for 2018?

- Gjøre Tise til en bærekraftig bedrift også økonomisk, lansere i Sverige, fortsatt vekst i Norge, oppsummerer han.

Rubrikk-gründere slo «knockout» på Finn med under én prosent av budsjettet