Analysekjempe kutter i staben - nå går også toppsjefen av

Interne undersøkelser viser også at misnøyen er stor.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I 2014 tok Stein Aarland over som ny administrerende direktør i Kantar TNS da Gudbrand Jevne gav seg. Jevne var selv med å peke ut sin etterfølger, men etter fem år er det altså slutt for Aarland som øverste leder for Kantar i Norge.

Dette ble kommunisert internt for to uker siden, og Aarland skal ha fratrådt sitt lederansvar på dagen. Han har jobbet i Kantar siden 2001.

Regiondirektør for Kantar i Norden, Yvonne Pernodd, bekrefter at dette stemmer. Hun er nå fungerende sjef inntil de finner en ny leder.

- Jeg har gått inn, men Stein Aarland er tilgjengelig og innom om det trengs. Han vil gjøre noe annet og det begynner han med ganske snart. Det er ingen dramatikk i dette. Jeg har tatt over midlertidig, også kommer vi til å rekruttere en ny administrerende direktør så fort vi kan. Stein Aarland hjelper til, men han slutter i Kantar.

Kampanje har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Stein Aarland uten hell.

Toppsjef i Kantar:

Stein Aarland har ledet Kantar de siste årene. Nå slutter han. Foto: Kantar.

Har vært gjennom store forandringer

Fjoråret ble ikke noe godt år for Kantar og særlig på det viktige medieområdet har det vært mye trøbbel. Mediemonopolet ble brutt da analyseselskapet tapte radiokontrakten til Nielsen, og det har også vært utfordringer med de nye mediemålingene både for avis og tv. 

Les også: Krøll for Kantar med ny medie-måling

- Ble han bedt om å gå?

- Nei, det ble han ikke. Han har vært leder her i fem år, og det har vært fem år med ganske store forandringer - ikke bare for oss, men for hele industrien. Vi har gått fra å være en tradisjonell markedsvirksomhet til å bli en innsiktsvirksomhet. Vi skal satse ytterligere på å fornye oss, og da kjente Stein at han ikke hadde energi til å gjennomføre det. Det finnes aldri en god tid å bytte leder på, men det er sånn det ble nå, svarer Pernodd.

Regiondirektøren forteller at de ønsker å få inn en ny administrerende direktør så fort som mulig. Samtidig har hun stor tiltro til at den lokale ledergruppen vil håndtere situasjonen på en god måte.

- Vi ser etter flere folk i Norge nå, ikke bare ny leder, så det handler litt om prioriteringer også. Vi må nesten se hvor lang tid det tar, men jeg tror ikke vi har en ny sjef på plass før til høsten. Det er viktigere at vi finner riktig profil, enn at det går fort. Vi skal ha noen som forstår våre kunder, som er tydelig på markedet, en god leder og som er klar til å fortsette transformasjonen.

- Store forandringer kan kjennes vanskelig for visse medarbeidere

Etter det Kampanje erfarer, skal det ha vært sterk misnøye blant de ansatte rundt ledelsen, kommunikasjon og beslutningsevne. Dette skal ha kommet tydelig frem i medarbeiderundersøkelser. Norden-sjefen bekrefter urolighetene. 

- Vi har gått gjennom en ganske stor forandring internt i Kantar i Norge. Vi var Norsk Gallup og et meningsmålingsinstitutt. Vi driver fortsatt med data, men vi bygger også en annen kompetanse. Som følge av dette har vi gjort en del kompetanseutveksling det siste året, og en del medarbeidere har forlatt oss. Når man gjør slike endringer, er det naturlig at man får en del misnøye internt. Store forandringer kan kjennes vanskelig for visse medarbeidere, kommenterer Pernodd.

Det siste året har Kantar kuttet rundt 15 årsverk. Pernodd understreker samtidig at de er i ferd med å rekruttere nye medarbeidere.

- De som har valgt å bli, er fornøyde. Det er ingen misnøye internt nå, legger hun til.

- Tallene er ikke like gode som tidligere

Under Aarlands tid som øverste leder har selskapet vært gjennom store forandringer. Da han tok over roret, het selskapet fortsatt TNS Gallup, før de endret navn og logo til Kantar TNS i 2016.

Kommersielt sett har det både vært oppturer og nedturer. På tampen av 2017 mistet Kantar ansvaret for radiomålingen til sin konkurrent Nielsen Media Research. Den avtalen hadde de hatt i over 20 år. De fikk likevel en opptur i starten av 2018 da de vant anbudet på den norske tv-målingen - en avtale som skal være verd en halv milliard kroner. Den nye målingen har derimot bydd på trøbbel for både Kantar og deres kunder.

Les også: Discovery får ikke målt nett-tv-seerne under OL - må ta i bruk nødløsning

Til tross for betydelige investeringer og endringer i 2018, forteller Pernodd at de hadde et godt år i fjor.

- Tallene er ikke like gode som vi har hatt tidligere, men det er ingen stor dramatikk her, og det går fortsatt bra med virksomheten. Vi gjør omstillinger og investeringer og det påvirker naturligvis tallene. Dette er viktig å gjøre om man skal endre seg raskt, da må man investere og bruke penger.

I både 2016 og 2017 hadde Kantar TNS en omsetning på rundt 280 millioner kroner, og et resultat før skatt på litt i overkant av 30 millioner kroner.

Her ser du tallene til Kantar for 2017. Alle tall i MNOK: Stabile resultater i Kantar - men varsler svakere tall i 2018

Kantar 2017 2016 Endring i prosent
Omsetning 278,9 271,1 + 2,8
Driftsresultat 31,6 33,7 - 6,6
Resultat før skatt 31,7 33,4  - 5,3

Analysekjempe kutter i staben - nå går også toppsjefen av