«Nytt på nytt»-episoden som ble sendt på NRK1 fredag 18. februar har fått åtte klager hos Kringkastingsrådet. Det sier rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

- «Nytt på nytt» får ganske jevnlig klager, sier Skarrud. 

Et av innslagene klagerne reagerer på, er et innslag der en voice-over leser følgende, over bilder og lyd hentet fra NRKs nyhetsdekning fra konflikten mellom Ukraina og Russland: 

- Nå er den her snart: Krigen i Ukraina! Vi teller ned til invasjonen. «Kvelden før kvelden - Ukraina». Sammen korter vi ned ventetiden med spennende gjester, nye måter å få sprø svor på - og selvfølgelig «Grevinnen og hovmesteren»! «Kvelden før kvelden - Ukraina». 

Innslaget spiller altså på NRKs kjente juleprogram «Kvelden før kvelden», som sendes hvert år på lille juleaften. 

Rådslederen vitset med Ukraina
Etter innslaget vitset programleder Bård Tufte Johansen, de faste paneldeltagerne Pernille Sørensen og Johan Golden og gjestene Henrik Ingebrigtsen og Snorre Valen videre om Ukraina og Russlands president Vladimir Putin i godt over fem minutter. 

Valen gjestet programmet i anledning hans nye rolle som leder av Kringkastingsrådet. Han ønsker ikke å kommentere at episoden nå er klaget inn til Kringkastingsrådet. 

- Da må jeg henvise til sekretariat og nestleder. Jeg kan åpenbart verken behandle eller kommentere en klage mot et program jeg var med i, sier Valen til Kampanje. 

Klager: - Ikke OK
En av klagerne skriver at han reagerer veldig på at deltagerne «tuller og fjaser med den pågående krigen i Ukraina». 

- Hvem sitter og tuller med dette når det finnes ukrainske og russiske som bor i Norge, mens familie og venner blir bombet og skutt på i en meningsløs krig! Dette synes jeg ikke er OK. 

Fire av klagerne skriver at vitsingen er smakløs. 

- Forrige fredag opplevde jeg humor i «Nytt på Nytt» på bekostning av krigen i Ukraina. Det var smakløst å se på, og jeg skiftet kanal. Mange mennesker kommer til bli drept. Mao - svak vurderingsevne, skriver en av dem. 

I den lengste klagen heter det at fleipingen med krigstrusselen i Ukraina er respekt- og smakløs.

- Dette er for meg for alvorlig til å fleipe med på den måten. Mange mennesker vil miste livet dersom det blir krig. Programmet bidrar til å ufarliggjøre og fordumme en svært alvorlig situasjon som kan true verdensfreden. Diskusjonen om hva man kan fleipe med og ikke er tidløs. For meg er grensen her klart overskredet. Hvis situasjonen hadde vært avklart og det ikke blir en væpnet konflikt, kunne man i ettertid laget god humor av stormakter som krangler. I en situasjon hvor trusselen for krig i Europa er overhengende, går programmet etter min mening langt over grensen for hva som er anstendig.

NRK svarer: - Kommer til å fortsette
Kjetil Kooyman
er prosjektleder for «Nytt på nytt». 

- Kjenner dere dere igjen i kritikken fra klagerne? 

- Vi kjenner oss veldig godt igjen i følelsene som uttrykkes i disse klagene. Som alle andre er vi sjokkerte over at en gal diktator igjen lager krig i Europa. Det mener vi det er viktig og riktig å lage satire om, sier han til Kampanje. 

- Hvor går grensen for hva dere kan vitse med i «Nytt på nytt»? 

- Vi velger ut «ukas viktigste saker» når vi oppsummerer nyhetsuka i «Nytt på nytt», og tar alltid tak i saker der noen grovt misbruker makten sin. Putins krig er det største maktovergrepet i Europa på lang, lang tid, svarer Kooyman. 

Han avviser at de har «vitset om Ukraina» i «Nytt på nytt».

- Vi har vitset om gale diktatorer, løgnaktig krigspropaganda og feige politikere med handlingslammelse som ikke har gjort nok for å hindre krig. Det kommer vi til å fortsette med.

Han legger til at programskaperne synes det er veldig bra at publikum gir utrykk for hva de mener om «Nytt på nytt», enten det er ris eller ros.

- Det gir oss nyttige tilbakemeldinger, og det er en av de fineste tingene med å bo i et fritt land, avslutter Kooyman. 

Les også: Aftenposten og Klassekampen i klinsj over Ukraina-dekning: - Nedtonet faren for krig

NRKs nyhetsdekning av krigen har også fått seks klager hos Kringkastingsrådet. I hovedtrekk mener klagerne enten at dekningen er for kritisk til Putin og Russland, eller ikke kritisk nok.