Capa nedbemanner i tøft kinoår - har kuttet ti årsverk

- Hovedårsaken er selvsagt nedgangen i omsetning gjennom 2020, sier sjefen i Capa Kinoreklame.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I vår – da koronakrisen slo til i Norge for fullt – skrev Kampanje om en hardt rammet kinobransje. Koronakrisen spredte seg da også til den delen av kinobransjen som driver med reklamesalg, og de to største aktørene på markedet, Capa Kinoreklame og Media Direct, fortalte om den dystre situasjonen de stod i til Kampanje.

Administrerende direktør i Capa Kinoreklame, Jan Tore Kristiansen, fortalte da at de hadde måttet permittere det store flertallet av sine 38 ansatte.

På tampen av året – mens kinosalene i hovedstaden igjen er mørkelagt - sier Kristiansen at det har vært et krevende år for kinoreklame, og at dette selvsagt har rammet Capa hardt. Etter at krisen inntraff, har de vært nødt til å redusere med ti årsverk.

- Hovedårsakene til det er selvsagt nedgangen i omsetning gjennom 2020. Reduksjonen er gjort gjennom frivillig nedbemanning og at vi ikke har erstattet folk som har sluttet gjennom 2020. Det er ikke gjort noe bruk av sluttpakker i denne prosessen, forklarer Kristiansen til Kampanje.

Han sier at det ble noen «magre måneder» etter at kinoene stengte 12. mars, til et godt stykke uti mai. Da hadde Capa Kinoreklame permittert «så å si alle sine ansatte i en eller annen grad».

- Mot sommeren løsnet det opp igjen, og det aller mest gledelige var å se at folk raskt ville tilbake på kino så snart det var mulighet for det, sier Kristiansen.

Ferske tall fra Mediebyråforeningen viser at norske mediebyråer har nedjustert investeringene i kinomarkedet med 55 prosent fra januar til november.

Les mer: Egmont permitterer 300 personer i Norge - Capa sender ut varsler til nesten alle ansatte

Forventer en «tilnærmet normal» situasjon fra i sommer

Kristiansen forteller at optimismen steg utover sensommeren og høsten, og at Capa Kinoreklame gradvis økte omsetning i august, inn i september og videre inn i oktober.

- Oktober ble faktisk en veldig god måned for oss, alt tatt i betraktning. November, med nye nedstengninger og strengere restriksjoner ble ikke så bra, og det samme gjelder desember, sier han.

Heldigvis, sier Kristiansen, har de blitt møtt med «en fantastisk støtte og velvilje i annonsemarkedet» gjennom hele perioden.

- Det gjelder både nasjonalt, med de store annonsørene, og i lokalmarkedene våre. Det har gjort at vi i hele perioden fra kinoene startet opp igjen i mai og ut dette året har vært helt utsolgt for lerretsreklame, og det er ganske unikt når vi sammenligner oss med andre land. 

- Forventer dere å få en oppsving om noen måneder, når landet muligens kan åpnes mer opp igjen, eller blir det et nytt mørkt år for kinoindustrien?

-For 2021 forventer vi en gradvis økning av kinobesøket når vaksinene har fått virkning og samfunnet gradvis åpner opp igjen. Vi tror at vi kommer til å ha en tilnærmet normal situasjon for kinobesøk etter sommeren og ut året, og en forsiktig start de første månedene i 2021, sier Kristiansen og legger til: 

- I våre beregninger har vi lagt til grunn rundt 60-70 prosent av et normalt kinobesøk i 2021.

Media Direct: - Forventer et lite underskudd

Da Egmonts reklameselskap Media Direct pratet med Kampanje i vår, fortalte de at de vurderte permitteringer blant selskapets omtrent 20 ansatte.

Nå forteller toppsjef Ronny Lieblein at det i mars og april var 15 ansatte som gikk ut i hundre prosent permisjon, og fem ansatte som ble 50 prosent permittert. 

I dag er 12 stykker i Media Direct i 40 prosent permisjon. 

- Kinoene åpnet igjen med restriksjoner i juni og vi tok da tilbake alle våre ansatte. Resten av året har vært preget av både lokale og nasjonale begrensinger for kino, i tillegg til de globale utfordringene med filmtilgang. Så lenge de store kinomarkedene i verden er stengte, så lanseres det lite internasjonale filmer, sier Lieblein.

- Heldigvis har våre lokale titler gått meget bra tross alle restriksjonene. Vår forretning avhenger av kinobesøk og vi har derfor opprettholdt 40 prosent permittering på en andel av våre ansatte. Alle er i dag i 60 - 100 prosent arbeid, forklarer han videre. 

Lieblein sier at de ikke har vært nødt til å nedbemanne, og at de heller ikke har noen planer om det. 

- Hvordan har 2020 vært for Media Direct ellers? 

- 2020 har vært et utfordrende for kinobransjen, også for oss i Media Direct. Et normalt kinoår gir cirka 12 millioner kinobesøkende, mens dette året gir cirka 5 millioner. Siden vår «valuta» for kinoreklame er basert på antall besøk, så får dette direkte konsekvenser for verdien. Vi har derfor en tilsvarende nedgang i vår omsetning, som igjen påvirker vår bunnlinje som forventes å gi et lite underskudd, sier Lieblein.

- Etterspørselen av kinoreklame har hele tiden vært svært god og vi har benyttet all tilgjengelig tid, så nedgangen skyldes kun levering av seere. Vi har gode år bak oss og en langsiktig eier med god økonomi, så det har ingen dramatisk effekt på våre ambisjoner fremover, sier han videre. 

Frykter ikke storfilmer som slippes rett på strømmetjenester

Lieblein sier at utsiktene for Kino-Norge i 2020 speiles av den generelle Covid-19-utviklingen både lokalt i Norge og globalt.

- Restriksjonene må tillate åpne kinoer, samt at de internasjonale filmene igjen lanseres på kino. Kino er en opplevelse man deler med andre og dette sosiale elementet er sterkere enn noen gang. Både gjester og filmer kommer tilbake på kino når pandemien gir slipp. Jeg ser ingen langsiktige mørke skyer, kun et forbigående uvær, sier han.

Samtidig sier Lieblein at de forventer at starten på 2021, og da spesielt første kvartal, blir tregt. Dette tror han vil bli etterfulgt av en normaliseringsperiode i takt med vaksinasjonen. 

- Et mer åpent samfunn vil igjen gi god filmtilgang og etter hvert kan vi håpe på en «ketchup»-effekt der alle filmene igjen kommer til kino og at vi får en tilnærmet normal kinohøst i 2021, etterfulgt av et normalt kinoår i 2022.

Media Directs toppsjef sier også at det i år har vært mye fokus på filmer som slippes direkte på strømmetjenester, men at han ikke er redd for de langsiktige konsekvensene av dette.

-  Det er naturlig at man ønsker inntekt på ferdig produserte filmer og av forskjellige grunner ønsker man å få investert kapital tilbake. At man hopper over kinoleddet mens kino er stengt er ikke så merkelig. Jeg vil snu på det å heller si at siden så mange velger å vente på kino er et sterkt bevis på at kino har sin plass i dette økosystemet. Det gir god inntekt til produsenter og distributører, samtidig som det er uten tvil det beste stedet å markedsføre film på, sier Lieblein.

Han mener gjestene vil vende tilbake til kinosalene etter at restriksjonene bortfaller.

-  Vi vet av erfaring også at de som streamer mest også går mest på kino. De er bare mer opptatt av film generelt. Vi kan sammenligne dette med at de fleste streamer mer musikk enn noen gang, men samtidig ønsker vi å gå på konsert. De fleste kan lage god mat hjemme, men man setter pris på et restaurantbesøk i ny og ne. Vi ser mer idrett på TV, men savner å gå på stadion. Alt dette er opplevelse sammen med andre. Det er et stort savn i disse dager, og en garanti for at vi kommer tilbake, avslutter Lieblein. 

Capa nedbemanner i tøft kinoår - har kuttet ti årsverk