Alarmklokkene ringte i DNB - gikk til Beyoncé for å få kvinner til å kjøpe aksjer

For nå skal banken få flere kvinner til å investere. Les mer om den nye kampanjen til DNB her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det begynner å bli noen år siden DNB kom opp med at oppskriften for lykke og penger for norske kvinner som ikke ville spare, var å ende opp med George Clooney etter en one night stand. Åtte år senere smeller DNB til igjen med en storstilt kampanje der kjendisfaktoren er vel så høy, i hvert fall når det kommer til musikken som er laget av Beyoncé.

- Mange kan sitte med en opplevelse av at verden er preget av «Girl Power» og at svaret på Beyoncés sang «Who run the world?» nettopp er «Girls».  Vi elsker å si det, og vi elsker å synge det – at jenter styrer verden. Eneste problemet er at det ikke er sant. For kan man egentlig styre verden uten å være med og eie den? Og, som tallene viser; jenter eier ikke verden, sier markeds- og merkevaredirektøren i DNB, Aina Lemoen Lunde, til Kampanje.

I dag skal hun vise den nye reklamefilmen der banken har fått med seg den amerikanske artisten, til å låne bort sangen «Run the World (Girls)» for 10.000 DNB-ansatte og senere på dagen er det premiere på filmen på TV 2 under «Norske Talenter».

- Har du vært i kontakt med Beyoncé selv? 

- Vi var i kontakt med managementet til Beyoncé og det har jo sine irrganger, men det som var katalysatoren var jo ideen vår og det vi ønsker å gjøre. Vi har sett på hva kvinner gjør med pengene de tjene og hvordan få de til å investere mer, sier Lemoen.

- Så sammenlignet med Clooney kommer dere med et litt annet råd denne gangen?

- Ja, du kan ikke stole på at du skal gifte deg med en rik mann, nei. Vi går litt lenger nå. Vi vil få flere kvinner i gang med investeringer, smiler Lunde.

Her kan du se den nye reklamefilmen til DNB. Filmen er laget og produsert av reklamebyrået Try. 

- Alarmerende funn

Det ligger mye alvor bak den nye kampanjen til DNB som bygger på bankens egne data og annen offentlig statistikk. Banken har undersøkt alt fra hverdagsøkonomi og hvordan kvinner sparer, hva de gjør med sparepengene i form av investeringer og hvorvidt kvinnelige gründere heller starter enkeltmannsforetak enn aksjeselskaper.

- I forbindelse med gjennomgang av DNB-tall for en annen kampanje, oppdaget vi at det tegnet seg et foruroligende mønster. Det var en gjennomgående økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn, sier hun.

- Dette er noe dere tar ordentlig på alvor?

 - Ja virkelig. Vi kunne gjort det enklere for oss selv. Hadde vi ønsket å selge noen flere aksjer, finnes det lettere måter å gjøre det på. Vi tenker absolutt at det er alvorlig.

Markedsdirektøren kaller funnene banken avdekket for «alarmerende» og legger frem en rekke tall av typen som viser at norske menn har 1.216 milliarder mer i bruttoformue enn kvinner.

- Det tilsvarer et helt statsbudsjett i Norge. Til tross for økt likestilling på mange områder, så er ikke kvinner og menn økonomisk likestilt i Norge. Kvinner eier ikke økonomien sin selv og kommer konsekvent dårligere ut. Dette kan bli veldig sårbart ved for eksempel en skilsmisse, et dødsfall og alderdom generelt, sier hun. 

Selv om alle lønninger ble likestilte i dag, ville menn fortsatt tjent over 50 milliarder mer i året enn kvinner.

Likestillingen i Norge har de siste årene vært diskutert mye både i form av lønn, kvinnelige ledere og gründerskap. Men nå løfter DNB blikket og heiser problemstillingen opp ytterligere et hakk i kampanjen #huninvester. Tallene DNB samlet inn, og som nå foreligger i en stor rapport som har fått navnet «Hvem eier verden? Tilstandsrapport, økonomisk likestilling i 2019», viste at kvinner eide konsekvent mindre enn menn.  

- Det har lenge vært snakk om lønnsgapet, men selv om alle lønninger ble likestilte i dag, ville menn fortsatt tjent over 50 milliarder mer i året enn kvinner. Det er hva kvinner gjør med pengene de tjener, som er med på å skape det vi kaller kapitalgapet, sier hun. 

- Hun investerer og hun spanderer. Det ligner litt på initiativet til Isabelle Ringnes for en tid tilbake

- Det er mye av det samme tema og kan ligne litt, men vi har snakket med Isabelle om det og vi deler veldig samme synet på dette formålet.

- Også passer det kanskje bra å lansere dette med en ny kvinnelig sjef i DNB også?

 - Jeg tenker dette hadde passet bra like godt også med den forrige. Rune Bjerke var veldig opptatt av likestilling. Dette kler begge konsernsjefene. Vi har også jobbet lenge med dette så du kan si det ble påbegynt under Bjerke også blir utførelsen under Kjerstin Braathen, sier Lunde. 

Her noen av funnene i DNBs nye rapport om kvinner og investeringer: : Kapitalgapet i kjønn og tall

  • Norske menn har 134 milliarder mer i formue enn kvinner.
  • Av private aksjeverdier på Oslo Børs, eier menn nær 80 prosent.
  • Menn fikk 53 milliarder mer i kapitalinntekt enn kvinner i 2018.
  • Lønn og inntekt er ikke det samme – menn har mer av begge.
  • 86 prosent av alle dagens minstepensjonister er kvinner.
  • 81 prosent av de som tjente over én million i fjor var menn.

Mobiliserer hele banken

For første gang har DNB også mobilisert alle områdene i banken det være seg Personmarked, Bedriftsmarked, DNB Markets, Storkunder og Wealth. 

- For å nå frem til hele befolkningen, fra dem som ikke sparer én krone til de største investorene og bedriftseierne, så mobiliserer vi for aller første gang hele DNB-konsernet i én og samme kampanje.

- Hva slags målsetninger har dere satt?

- Sammen har vi som ambisjon om å snakke med alle kvinner – og menn - i Norge om dette temaet. Flere ganger, i et helt år. Vi skal sette den økonomiske samtalen på agendaen, hjemme, mellom venner, i garderoben og på jobben. Og vi skal senke tersklene og gjøre det lettere å komme i gang, uansett om det er å sette opp månedlig sparing, kjøpe sitt første fond, etablere aksjesparekonto eller starte aksjeselskap, sier markedsdirektøren.

Investerer i aksjer selv:

Markeds- og merkevaredirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, sier hun selv har begynt å investere i aksjer. - Jeg kjøper både fond og aksjer og selv om aksjene har svingt veldig i det siste så er jeg i pluss nå, smiler hun.

- En del av samfunnsansvaret

Det nye initiativet til DNB er også et godt eksempel på den store trenden blant norske markedsførere for tiden og det er den økende oppmerksomheten rundt bærekraft og samfunnsansvar. 

- Ja, dette handler også om samfunnsansvaret vårt. DNB har forpliktet seg til å levere på fire av FNs bærekraftsmål, der likestilling og mangfold er ett av disse. I tillegg forventer kundene og samfunnet generelt at det skal være noe mer enn det du selger. Du skal ta et større ansvar.  Å bidra til å informere om – og tette – kapitalgapet, er med andre ord en del av vårt samfunnsansvar. Noen ganger går børs og katedral veldig godt sammen og dette er et veldig godt eksempel, sier Lunde.

- Investerer du selv da?

- Ja, jeg gjør det. Jeg kjøper både fond og aksjer og selv om aksjene har svingt veldig i det siste så er jeg i pluss nå, sier hun.

- Og hva er favorittaksjen akkurat nå?

- Da må jeg vel si DNB. Jeg har jo investert i DNB, sier Lemoen Lunde.

Tydelig budskap:

Den nye reklamekampanjen til DNB har et tydelig budskap. Her en av reklameplakatene.

Alarmklokkene ringte i DNB - gikk til Beyoncé for å få kvinner til å kjøpe aksjer