Har tapt 216 millioner på fem år, men de nye VGTV-sjefene har aldri vært nærmere svarte tall på bunnlinjen

Inntektene har doblet seg siden oppstarten i 2014.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

VGs heleide datterselskap VGTV har lagt bak seg sitt femte driftsår. Det har blitt fem år med et samlet underskudd på 216 millioner kroner. De gode nyhetene er at underskuddene blir stadig mindre. I fjor hadde VGTV et resultat før skatt på 6,8 millioner kroner i minus. Det er en forbedring fra 2017, da underskuddet var på 17 millioner kroner.

Samtidig fortsetter salgsinntektene å øke fra 116,3 til 123,2 millioner kroner. Det er en dobling fra oppstartsåret 2014.

Administrerende direktør i VGTV, Thomas Manus Hønningstad, dveler ikke ved bunnlinjen som viser underskudd.

- Vi måler oss på driftsresultat før avskrivninger (EBITDA, red. anm) og da går vi med overskudd. Det var en resultatforbedring på hele 10,7 millioner kroner, sier Thomas Manus Hønningstad.

Og 2019 ligger an til å bli enda bedre enn 2018 ifølge VGTV-sjefen.

- Vi har en veldig god inngang på året. I førstekvartal hadde 39 prosent omsetningsvekst, så det ser positivt ut.

Veksten kommer på flere av annonseproduktene, men spesielt på sponsorater og bumper ads, et nytt format på seks sekunder som skal ha blitt tatt godt imot hos annonsørene.

Gjør suksess med VGTV-profiler

I fjor sommer meldte tidligere administrerende direktør og redaktør i VGTV, Helje Solberg, overgang til NRK, hvor hun er blitt nyhetsdirektør. Hennes etterfølgere i VGTV er Rolf Sønstelie, som er ny ansvarlig redaktør, og Thomas Manus Hønningstad, som er administrerende direktør. 

- Hvordan har det vært å ta over som VGTV-sjef?

- Det har vært veldig bra. Jeg og Rolf er veldig fornøyd med utviklingen vi har hatt. Nå har vi virkelig fått fart i produktutviklingen og det har skjedd mye med nytt direktestudio, mer sømløs integrering av video, ny videospiller som er mye raskere, og i tillegg har vi virkelig fått befestet underholdningsposisjonen og gått fra å lage programmer til underholdningsunivers, med VGTV-program, podcast, live shows og nå også Snap shows. Det har virkelig blitt en suksess.

VGTV-profilene Morten Hegseth og Vegard Harm vant tidligere i år Gullrutens publikumspris. Et par dager tidligere ble VGTV-programmet «Vegard X Funkygine» kåret til årets web-tv-serie på Medieprisene i Bergen.

Les også: VG skrinlegger bloggsatsing - vil heller dyrke egne kjendiser (abo.)

VGTV-profiler:

Vegard Harm og Morten Hegseth (t.h.) på rød løper før Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Merker større konkurranse fra NRK enn fra Aller

- Hvordan merker dere konkurransen fra Aller, som har giret opp satsingen på video?

- Det er positivt at det er flere som kommer til og er med og bygger markedet, men konkurransen er større fra aktører som NRK, som er mye større og som ikke har reklame.

- Vil folk heller se video på NRK uten reklame?

- Det er en enda lavere terskel for å se innhold. Derfor er det viktig for oss å jobbe med mer brukervennlige annonseformater. En av de tingene vi har gjort er å lansere en ny videospiller som reduserer barrieren for å se video på mobil. I stedet for å klikke på fronten og så én gang til, starter videoen automatisk. Det har redusert lastetiden med over 80 prosent. Vi har også bedret algoritmen som foreslår relevante videoer, og det ser vi en tydelig oppside av.

Brukere av VGTV må stort sett belage seg på å se reklame på mellom seks og 15 sekunder før de får servert innholdet de vil ha.

- På live-sendinger jobber vi med kortere reklameformater og mer umiddelbar avspilling. Der bruker vi seks sekunder på større hendelser. Det tenker jeg at folk må kunne tåle. Samtidig er pre-roll på 15 sekunder også et godt produkt på annet innhold som man gjør et aktivt valg for å se. I forhold til mange aktører har vi et lavt reklamevolum, sier Hønningstad.

VGTV lønnet 60 årsverk i 2018.

I årsregnskapet til VG kommer det også frem at de har skrevet ned verdien på aksjene i VGTV med 16,8 millioner kroner fra 202,4 millioner kroner til 185,5 millioner kroner.

Har tapt 216 millioner på fem år, men de nye VGTV-sjefene har aldri vært nærmere svarte tall på bunnlinjen