Frykt for mediekonkurser og papiravis-død i forkant av Raja-toppmøte

Men ingenting tyder på at det kommer friske penger på bordet når Raja kaller Medie-Norge inn til møte før påske.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi, Ragnhild Aarø og Knut Kristian Hauger

Fredag skal kulturminister Abid Raja (V) møte representanter fra mediebransjen, som har bedt om krisehjelp. Statsråden møter representanter fra alle de store presseorganisasjonene Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Landslaget for lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen og Norsk forbund for lokalradio, skriver regjeringen i en pressemelding.

Innkallingen kommer etter at medieforeningene har tatt hardt til orde for umiddelbar støtte for en hardt presset bransje. Mediebransjen ba i forrige uke om krisehjelp på 1,3 milliarder kroner, der inntil 600 millioner skal kompensere for tapte annonseinntekter særlig for lokale medier, men utover de 900 millionene kronene Kulturdepartementet har lagt på bordet – til andre deler av kultursektoren enn medieindustrien – har det vært rett så stille fra Raja.

- Nå må vi se hvordan alle disse tiltakene virker, før vi tar stilling til behovet for ytterligere tiltak. Jeg har tett kontakt med bransjen og kommer til å følge utviklingen nøye, sa kultur- og likestillingsministeren for en liten uke siden.

Budskapet ble gjentatt av finansminister Jan Tore Sanner denne uken. 

– I løpet av tre uker har det kommet enorme pakker som savner økonomisk sidestykke, og nå må vi se hvordan dette virker, sier Sanner til NTB.

I mellomtiden har 46 mediehus bekreftet permitteringer, skriver Journalisten. Kulturpolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, har heller ingen forventninger om at kulturministeren skal presentere nye tiltak på morgendagens møte.

- Enda det haster så mye for lokalmediene spesielt, at han burde det, sier hun til Kampanje.

Les også: Lobbykamp om krisepakke for medier: - All grunn til å frykte at noen går under

- Vi har ingen å miste:

- Jeg forventer ekstra gode tiltak for lokalmediene. Jeg kjenner til veldig dramatiske historier rundt om i lokalavisene.

- Behovet er stort og det vet ministeren

Til Kampanje sier lederen av Mediebedriftenes Landsforening, Randi Øgrey, at hun ikke har noen kommentar før møte med Raja fredag ettermiddag.

Heller ikke lederen i Landslaget for lokalaviser, Tomas Bruvik, tør mer enn å håpe.

- Vi er svært glade for at vi blir invitert. Så langt vet vi ikke om det kommer noe konkret, men vi håper selvfølgelig det. Behovet er stort og det vet ministeren, derfor håper vi og det kommer noe konkret, sier Bruvik.

Stortingspolitikeren Sem-Jacobsen mener Raja må tydeliggjøre hvor mye av de faste kostnadene mediehusene kan få kompensert i kontantstøtteordningen regjeringen har lansert.

Les også: Raja vil vente med medie-støtte - refses av Senterpartiet

- Jeg forventer ekstra gode tiltak for lokalmediene

Torsdag gikk regjeringen ut med en mer detaljert plan på hvordan den nye ordningen vil slå ut for ulike bedrifter. Ordningen vil tre i kraft rett over påske.

- Mediene har vært veldig usikre på om de kan ta del i den ordningen i betydelig grad, sier Sem-Jacobsen.

Hun tror likevel ikke det «vil være i nærheten» av å holde alle journalister i arbeid og etterlyser flere tiltak som treffer særlig de hardt prøvede lokalmediene. Ifølge tall fra Landslaget for lokalaviser (LLA) taper lokalavisene nå mellom 50 og 90 prosent av annonseinntektene sine.

- Jeg forventer ekstra gode tiltak for lokalmediene. Jeg kjenner til veldig dramatiske historier rundt om i lokalavisene. Det er veldig mange mediene som har en samfunnskritisk funksjon, men som opplever stor annonsesvikt. Vi må få bekreftet og bli trygge på at vi skal ha de samme gode redaktørstyrte mediene etter koronakrisen, og vi må ha de alle sammen. Vi har ingen å miste, sier Sem-Jacobsen.

Les også: Lokalavisene taper fortatt store inntekter - er tvunget til å permittere

- Førte nesten til politisk krise

Norge fortsetter dermed å løpe etter Danmark i kampen mot koronasmitten og i tiltakene som skal gjøre det lettere for næringslivet å stå i stormen. Onsdag denne uken kunne den danske regjeringen presentere en krisepakke rettet til medieindustrien som innebar et støttebeløp som anslås til 180 millioner danske kroner. Ordningen skal sikre kompensasjon for nedgang i annonseinntekter på alt fra 30 til 100 prosent.

Les også: Danske mediehus får korona-hjelpepakke

Hilde Sandvik er tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, nåværende redaktør for Broenxyz og styremedlem hos Amedia. I tillegg er hun programleder for «Norsken, dansken og svensken» som sendes på de nordiske statskanalene. 

- I Danmark var det første forslaget til krisepakke på kun 12,5 millioner, noe som nesten førte til en politisk krise. Det ble brudd i forhandlingene og opposisjonen trampet ut, fordi de ønsket en krisepakke på 200 millioner. Nå endte den opp på 180 millioner. Da kom de jo veldig langt i møte med opposisjonen, sier Sandvik.

- Har det stått verre til med danske medier enn med norske, siden de har fått denne krisepakken? 

- Det er jo mange samtaler på gang om mediene i Norge, og det er jo forventet at det kommer tiltak ganske raskt på bordet, og det  det på mange måter gjøre. Om det blir kutt i arbeidsgiveravgiften, eller om det er andre grep som kan tas i tillegg til en krisepakke, vil være interessant å følge med på, sier hun.

Det som forsvinner på sikt, er papiravis-grunnlaget og annonsene i papiravisene. Hilde Sandvik
Følger det politiske spillet:

Hilde Sandvik er tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, nåværende redaktør for Broenxyz og styremedlem hos Amedia. Hun følger det politiske spillet også på nordisk nivå.

- Store inntektsstrømmer forsvinner

Sandvik sier at det svenske mediemarkedet allerede slet med dalende annonseinntekter i forkant av koronakrisen. 

- Blant annet Aftonbladet har tapt veldig mye på annonsemarkedet og leverte dårlige tall til Schibsted. Svenske medier har slitt og det siste året har det vært omstrukturering av det svenske mediemarkedet, omstruktureringer i eierskap. Flere medieselskaper har vært på randen av konkurs. Bonnier har blant annet vært ute og varslet store kutt og permitteringer.

Sandvik mener kutt i arbeidsgiveravgiften ikke vil være nok til å redde norske medier. 

- Løssalget går visst ikke like ille overalt, og trafikken på nett er skyhøy. Det som forsvinner på sikt, er papiravis-grunnlaget og annonsene i papiravisene. Det er store inntektsstrømmer som man ser forsvinne. Spørsmålet er om koronakrisen vil tvinge frem de endringene man har snakket om lenge, nemlig nedleggelse av papiravisen, og mer digitalisering. En raskere endring av noe man har forskuttert lenge, sier Sandvik.

- Kan det hende at norske medier har vært for dårlige til å drive lobbyvirksomhet, eller handler dette om noe annet? 

- Det er vanskelig for meg å si noe om uten at det bare blir spekulasjoner, men i Danmark var det slik at krisepakken til mediene tvang seg frem. Kulturministeren, Joy Mogensen, stod lenge i en «shitstorm», blant annet fordi hun tidlig gikk ut og sa at hun syntes det var uansvarlig å snakke om kultur i krisetider. Deretter la hun frem et skambud på 12,5 millioner kroner, som førte til et enormt ramaskrik hos opposisjonen. At hun nå framstår som en sterk kulturminister, som kommer med denne pakken på bordet, er altså noe som på mange måter har blitt presset frem, sier Sandvik.

Frykt for mediekonkurser og papiravis-død i forkant av Raja-toppmøte