Netlife er årets design- og teknologibyrå: - Setter vanvittig pris på tilliten

BYRÅPROFIL 2021: - De siste årene har vært beinharde for Netlife, men nå begynner kurven å svinge oppover, sier byråsjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Netlife anses som det beste design- og teknologibyrået av landets annonsører, og det for syvende år på rad. Det viser Byråprofil-undersøkelsen som gjennomføres av Kantar i samarbeid med Kampanje. Helt siden undersøkelsen ble utvidet til å inkludere denne delen av bransjen, har Netlife klort seg fast toppen.

Årets utdeling fant sted på Hotel Continental i Oslo, og der var også Netlife til stede.

Netlife-sjef Beth Stensen var tydelig rørt da hun tok imot prisen.

- Hvert eneste år er dette en overraskelse. Vi tror aldri vi skal vinne dette, men så skjer det igjen. Vi setter vanvittig stor pris på tilliten fra kundene våre. De siste årene har vært beinharde for Netlife, men nå begynner kurven å svinge oppover og økonomien går bedre, sier hun.

Det har nå gått fem år siden Posten kjøpte opp Netlife Design, og siden den gang har millionoverskuddene til pengemaskinen byttet fortegn og vel så det. Siden 2018 har konsulentbyrået slitt med lønnsomheten, og heller ikke i 2020 klarte byrået å styre unna tap.

Les mer: Pengemaskin mistet farten med Posten som eier - nytt millionunderskudd i Netlife

Fjorårets Byråprofil-debutant Eggs var også på plass. De gjorde en brakdebut i fjor med en andreplass, og den forsvarer de også i år.

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets teknologi- og designbyrå» på Byråprofil 2021Netlife beholder førsteplassen - tre nykommere

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Netlife (1)
2. Eggs (2)
3. Try Apt (3)
4. Halogen NY
5. Bakken & Bæck NY
5. SDG NY

Byttet navn og forsvant ut av lista

Både Creuna og Making Waves forsvinner ut av topp fem-listen i årets Byråprofil-undersøkelse. Det skyldes ikke bare at de har gjennomgått navneendringer siden sist. Heller ikke Knowit Experience, som Creuna nå er en del av, eller Noa Ignite, som er det nye navnet på Making Waves, er på lista.

- Creuna var selskapet med høyest kjennskap blant de målte i 2020, og kjennskapen var vesentlig høyere enn Knowit. Selv om Knowit øker noe i kjennskap i 2021 sammenlignet med 2020, så er det langt igjen til nivået som Creuna lå på, sier Ingvar Sandvik i Kantar.

Making Waves hadde nest høyest kjennskap i 2020.

- NoA Ignite er per dato ikke nærheten av kjennskapsnivået Making Waves navnet ennå. Så både Knowit/Creuna og NoA Ignite/Making Waves går inn i kåringen med vesentlig lavere kjennskap sammenlignet med den høyeste verdien som disse konstellasjonene hadde i 2020.

BYRÅPROFIL: FAKTA OM UNDERSØKELSEN

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 32. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 61 byråer er med i målingen, og 54 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 16 reklamebyråer
  • 14 PR-byråer
  • 12 mediebyråer
  • 6 content-/performancebyråer
  • 13 byråer innen teknologi/digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2021 ligger 6 543 byråvurderinger og over 32 715 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

Kriteriene for å bli målt i Byråprofil 2021 er både objektive og subjektive. For å bli målt har vi også i år operert med de tre samme kriteriene som tidligere. Inntektsgrensene er de samme i år som i fjor. For alle byråklasser utenom «teknologi/digital tjenestedesign» må man ha hatt en byråinntekt på 25 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. For teknologi/digital tjenestedesign byråer er grensen for å bli målt 45 millioner kroner i byråinntekt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

Byråprofil er gjennomført i oktober og november 2021. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 577 besvarelser (487 besvarelser i 2020).

Netlife er årets design- og teknologibyrå: - Setter vanvittig pris på tilliten