Disse annonsørene takket nei til å «heve stemmen» mot rasisme: - Fortsatt en svært betent sak

- Christian Steen må gjerne kalle oss feige, sier markedsdirektør i Coop. Men én annonsør går mot strømmen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie og Dag Robert Jerijervi

TV-sendingen «Hev stemmen» – der norsk musikkbransje samles for å ta et oppgjør mot rasisme 20 år etter drapet på Benjamin Hermansen – går på lufta lørdag kveld på NRK1.

Etter at Oslo Companys Christian Steen skrev innlegget «- Ingen norske merkevarer ville bli med på markeringen mot rasisme», der han skriver at han var i kontakt med ti til tolv norske annonsører i et forsøk på å få dem til å stille som kommersielle samarbeidspartnere for sendingen, har debatten rast for fullt.

I innlegget spør Steen om norske merkevarer er for feige til å heve stemmen.

- Kanskje litt, skriver Anfo-sjef Jan Morten Drange i sitt svarinnlegg. 

Også Universal-sjef Bjørn Rogstad, som er initiativtageren bak arrangementet, kaller annonsørene for feige.

- Jeg sitter ikke inne i hodene til de ulike annonsørene, men det er selvfølgelig feigt å ikke tørre å ta stilling til grunnleggende urettferdighet og å heve stemmen mot rasisme. De har alt å tjene på det, og ingenting å tape på det, sier han.

Nå har Kampanje vært i kontakt med flere annonsører som bekrefter at de ble spurt om et samarbeid, men som av ulike grunner ikke takket ja. Les svarene fra Coop, Obos, Vipps og Telia senere i saken.

Men én annonsør er klar for å heve stemmen. Cecilie Skarbø, produktsjef i Grandiosa, forteller til Kampanje at de går inn som samarbeidspartner. Hun ønsker ikke å gå inn på hvor stor summen de bidrar med er. 

- Vi leste artikkelen på Kampanje.com og synes at dette er en viktig sak, så vi ønsker å være med å støtte dette. Inkludering er en av våre kjerneverdier, sier hun.

- Hva slags type kommersielt samarbeid er dette?

- Foreløpig gjelder dette sponsing av programmet og så kommer vi til å gå i dialog om mer langsiktige samarbeid. Dette er ikke noe vi kaster oss rundt for å være med på i siste liten, vi ønsker å bidra langsiktig. Inkludering og mangfold har vi med oss historisk hos Grandiosa og det er noe vi ønsker å styrke oss på i fremtiden. 

- Hvordan har dere med dere inkludering og mangfold historisk? 

- Vi var den første pizzaen som ble distribuert til hele landet og så er pizza et veldig inkluderende produkt, og vi har med mangfold i flere av reklamefilmene våre. 

- Flere har karakterisert norske annonsører som «feige», fordi de ikke ønsker å støtte prosjektet. Hva tenker dere i Grandiosa? 

- Jeg tror det handler om at merkevarene må finne en sak som de virkelig kan stå inne for og som betyr noe for merkevaren utover det kommersielle, så jeg kan forstå at det kan ta litt tid. Så håper jeg at flere ette rhvert finner det som er deres hjertesak og vil heve stemmen for den. 

Coop: - Det motsatte av hvordan vi vil fremstå

Markedsdirektør Ingrid Amundsen i Coop Norge bekrefter at de ble kontaktet av The Oslo Company med tanke på å bidra som sponsor til prosjektet og TV-sendingen. 

- Etter en grundig vurdering valgte å takke nei til tilbudet, sier hun. 

Deres umiddelbare reaksjon var at dette er et viktig prosjekt, og et tema de tar på største alvor og absolutt stiller seg bak, forteller hun.

- Så ble spørsmålet hvordan vi engasjerer oss, og ikke minst når det er riktig. 20-årsmarkeringen av drapet på Benjamin Hermansen, som fortsatt er en svært betent sak, vil få mye fokus i NRK-sendingen og fra artistene rundt. Vi var derfor bekymret for at vårt engasjement ville bli oppfattet som om vi tar ut en tragisk hendelse til kommersiell vinning, og dermed ta fokus vekk fra det gode i prosjektet. Det ønsker vi selvsagt ikke, og er det motsatte av hvordan vi vil fremstå. Derfor takket vi nei, sier hun. 

Amundsen sier at Steen gjerne må kalle dem feige, men at det er viktig for Coop at deres engasjement ikke «skal være en kortsiktig marketingkampanje, men noe vi som selskap står bak». 

- Det betyr at dersom vi skal ta del i et slikt prosjekt så må det være helhetlig og gjennomgående på lang sikt. Jeg er glad for at vi har løftet tema og begynt å snakke om utfordringene og vi ser etter måter Coop kan bidra positivt på i samfunnsdebatten, utover det vi allerede gjør blant annet gjennom idretten. Vår tilbakemelding til Steen er derfor at vi ønsker å se på muligheter hvor vi sammen kan finne en egnet rolle Coop kan ta i en så viktig sak som angår hele samfunnet, uten at det fremstår som kommersielt, avslutter hun. 

Takket nei:

- Vi var derfor bekymret for at vårt engasjement ville bli oppfattet som om vi tar ut en tragisk hendelse til kommersiell vinning, sier markedsdirektør Ingrid Amundsen i Coop. Foto: Coop/NTB

Vipps-sjef: - Norske merkevarer har mye å gå på

Even Westerveld, leder for mennesker og merkevare i Vipps, skriver i en epost til Kampanje at de «fikk et spørsmål om et møte, men det fikk vi ikke til dessverre, så da fikk vi ikke tatt stilling til dette».

- Jeg tror egentlig ikke dette er noe statement fra annonsørene sin side, men jeg er helt enig i at norske merkevarer har mye å gå på når det gjelder å ta stilling til hvilket samfunn vi ønsker oss, skriver han.

Han skriver også at ut i fra det han vet er «Hev stemmen» et veldig bra initiativ på et tema som også engasjerer de ansatte i Vipps.

- Vipps har ikke noe eget sponsorbudsjett, men har i år for første gang gått inn i et samarbeid med Oslo Pride for å vise at vi mener alvor når vi snakker om respekt, mangfold og inkluderende felleskap. Skal vi lage enkle tjenester som alle kan elske, må vi også inkludere alle i å lage dem. Derfor finner du folk fra ulike deler av verden, med ulik bakgrunn og ulik måte å tenke og gjøre ting på i Vipps, avslutter han.

Obos: - Ikke fulgt opp av initiativtakerne

Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia, skriver at de ukentlig får «flere forespørsler av denne typen», og at de dessverre ikke har mulighet til å være med som samarbeidspartner hver gang.

- Denne gangen måtte vi også takke nei som følge av andre prioriteringer, skriver han. 

- Vi synes «Hev stemmen» er et flott og viktig initiativ, som tar opp en problematikk som vi i Telia er svært opptatt av, og vi ønsker Oslo Company og alle de dyktige artistene masse lykke til med morgendagens sending, legger han til. 

Åge Pettersen, informasjonssjef i Obos, svarer også Kampanje skriftlig: 

- Så lang jeg har kunnet bringe på det rene, så har vi ikke blitt spurt om å annonsere. Men vi har blitt kontakte om eventuell støtte til produksjon og har sagt ja til et eventuelt møte. Møtet har ikke blitt fulgt opp av initiativtakerne og har dermed ikke funnet sted, skriver han. 

Mener det er usikkerhet:

- Jeg synes det blir litt dramatisk å kalle det feighet. Jeg ville kanskje heller kalt det usikkerhet, selv om jeg innimellom kan oppleve aktører i bransjen som feige, sier Vidar Singh i byrået Vi er oss.

- Ingenting å tape

Vidar Singh i mangfoldsbyrået Vi er oss, som spesialiserer seg på krysskulturell kommunikasjonskompetanse, mener at hvis det er slik at man noen gang skal kaste seg på bølge, så er dette riktig tidspunkt. 

- Det er nå det skjer. Jeg opplever at Coop har en gammeldags holdning til marketing og sponsorering. «Hev stemmen» fremstår som en veldig aktiv handling. Er det noe jeg tror mange merkevarer mangler når det kommer til mangfold og rasisme, så er det aktive handlinger. Merkevarene bør stille seg bak det, og faktisk gjøre noe konkret, sier han.

- Er det forståelig at Coop ikke ønsker å ta en kommersiell rolle i et slikt prosjekt?  

- Jeg synes det er en feil vurdering å kalle det en kommersiell rolle. Det er å støtte et arrangement omkring et viktig tema -  og alt Coop gjør har jo en kommersiell hensikt og en kommersiell rolle, sier Singh.

- Er du enig med Steen i at det er et tegn på feighet?  

- Jeg synes det blir litt dramatisk å kalle det feighet. Jeg ville kanskje heller kalt det usikkerhet, selv om jeg innimellom kan oppleve aktører i bransjen som feige.

Singh sier at han ikke klarer å finne noe en annonsør kan tape på å stille opp i et slikt prosjekt. 

- Dersom «Hev stemmen» hadde gjort noe veldig feil, så hadde det vært en viss fare for at det kan påvirke sponsorene -  men dette er jo et antirasistisk program som skal aktivisere folk, så hvordan kan man tape å det? Jeg finner ingen gode argumenter – og det er nok heller ikke det som forårsaker at folk sier nei, sier Singh. 

- Når merkevarer først er med på å sponse og å delta aktivt på slike arrangement, så skaper det jo også både et ansvar og oppmerksomhet rundt sponsoretat. Det er en vinn-vinn-greie, legger han til. 

Steen: - Hver og én har gode grunner

- Er ti-tolv annonsører et stort nok utvalg for å trekke konklusjonen om at norske annonsører er for feige, passive eller usikre til å støtte saken?  

- Christian sier jo at dette er større kommersielle aktører. Hvis det stemmer, så synes jeg det sier en del. Det korte svaret er at det bør være det, og det bør være nok til at man bør gå mer i kjernen på problemstillingen, avslutter Singh.

Christian Steen, som står bak innlegget som startet debatten, ønsker ikke å kommentere dialogen med de enkelte annonsørene.

- Jeg har hatt gode samtaler med flere merkevarer, og hver og én har gode og forståelige argumenter og forståelige for å takke nei, men når alle gjør det, så stiller man seg et spørsmål om feighet. Det er mange merkevarer som gjør mye bra og tar et stort samfunnsansvar i Norge. Det var bare dessverre ingen som ville ta ansvar for det jeg var opptatt av nå, sier han.

Disse annonsørene takket nei til å «heve stemmen» mot rasisme: - Fortsatt en svært betent sak