Tidligere i dag ble det kjent at Sun Heidi Sæbø, som ble konstituert som som ansvarlig og administrerende redaktør i Morgenbladet i oktober, nå er fast ansatt i samme stilling. 

- Det var ikke gitt at jeg kom til å søke, men jeg bestemte meg ganske tidlig. Spesielt fordi jeg så at Morgenbladet-redaksjonen er en fin blanding av veldig mange unge reportere – som er i en veldig journalistisk utvikling – og etablerte skribenter som har mange lesere som følger dem. Det er en perfekt kombinasjon, sier Sæbø til Kampanje.

39-åringen, som kom fra stillingen som samfunnsredaktør i Morgenbladet, og som har lang fartstid fra Dagbladet, fortsetter: 

- Mange norske medier dekker nyhetsbildet «minutt for minutt», men Morgenbladet er den avisa jeg har lyst til å lage. Jeg har lyst til å jobbe i en avis som stopper litt opp, som stiller litt andre spørsmål, og som går litt dypere inn i problemstillingene.

I fjor høst uttalte klubben i Morgenbladet at de ikke lenger hadde tillit til NHST-ledelsen, skribenter holdt tilbake bidrag, og flere skribenter luftet tanken om å starte «et nytt Morgenbladet under nytt navn» hos Kampanje. Det hele roet seg da Anna B. Jenssen gikk av som redaktør, og ble erstattet av den nylige tiltrådte samfunnsredaktøren i avisa, nemlig Sæbø. 

- Å lede Morgenbladet etter høstens «krise» virker som en krevende jobb, men det er altså en passende jobb for deg?

- Ja, da! Det var heldigvis sånn at jeg fikk et veldig godt forhold til redaksjonen da jeg startet her i høst, og selv om det var tøft her i de første ukene, så opplevde jeg at krisen og kruttrøyken la seg fort. Jeg opplever at vi har vært sammen om å lage avis og om prosjektet Morgenbladet siden i høst.

- Handler ikke om å være populær
Forrige uke skrev Kampanje om at flere Morgenbladet-kolleger roste Sæbø for jobben hadde gjort som konstituert redaktør i den «kriserammede» avisa. Samtidig «friskmeldte» de arbeidsmiljøet i redaksjonen.  

- Hun er kompetent innenfor journalistikk og hun passer inn i Morgenbladets profil, selv om hun kommer fra Dagbladet. Hun har teft i forhold til hvordan vi ansatte synes at avisa skal være, sa Morgenbladet-journalist Sten Inge Jørgensen da. 

- Det er klart jeg blir glad for det, sier Sæbø om rosen fra kollegene. 

- Så er det ikke sånn at en sjefsjobb handler om å være populær, men det hjelper så klart. Jeg har fått tilbakemeldinger om at jeg er god til å lytte og å forankre, så det tar jeg med meg. Jeg har ikke tenkt det selv, så det er hyggelig og viktig at de jeg jobber med synes det.

- Mange, både Morgenbladet-ansatte og lesere, utrykket misnøye med avisa i høst. Er dere tilbake på det journalistiske nivået dere lå på før «krisen»?

- Jeg sammenligner ikke Morgenbladet «før og etter krisen» så mye, for jeg begynte jo i Morgenbladet kort tid før – men jeg synes definitivt avisen har fått et løft. Vi har hatt gode hovedsaker på papir, og gode egensaker. Et eksempel er avsløringen om de falske dødehavsrullene, som slo veldig godt an blant våre lesere. I tillegg vil jeg trekke frem den kritiske dekningen vår av kulturtanken, som jo endte med at direktøren for Kulturtanken sluttet før åremålseperioden er over, og som har skapt stor debatt.

Les også: Morgenbladet-skribenter om Anna B. Jenssens avgang: - Nødvendig, men ikke nok

Vil satse på ideutviklig på nett
- Hva er planen din videre for Morgenbladet?

- Planen vår er å etablere hardtslående journalistikk, og at de journalistene som jobber med sine fagfelt får muligheten til å jobbe frem egensaker. Og så skal vi fortsette ideutviklingen og det kreative arbeidet på nett, som jeg allerede ser resultater av. Vi har nye nettspalter og nye områder vi dekker, som vi ser at går godt digitalt.

- Tidligere i januar skrev dere i en leder at «denne lederartikkelen vil være den siste du leser i Morgenbladet på en stund» - kan vi vente flere slike drastiske endringer?

- Vi jobber alltid med å ta aktiv stilling til det vi setter på trykk. Det vil ikke skje noen store endringer på papir fremover, og leserne vil få et veldig gjenkjennelig produkt.

- I høst var flere journalister og skribenter i høylytt konflikt med NHST-ledelsen. Hvilke forhold har de til ledelsen nå?

- Det blir min jobb å sørge for at tilliten og samarbeidsklimaet mellom redaksjonen og konsernet blir så god som mulig.

- Så det er fortsatt en vei igjen å gå?

- Det kan alltid bli bedre. 

Les også: Dette mener kultur- og mediefolket om Morgenbladets fremtid: - Ingen tro på avisa som digital dagsavis