Fortvilte event-topper bønnfaller Oslo-byrådet: - Det er så urimelig at det ikke kan stemme

- Ta en titt på dette på nytt, så vi ikke dreper en bransje som stabler seg selv på beina igjen, sier JCP Nordic-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken trådte nye smittevernregler i kraft i Oslo og på nytt tråkket byrådet til både på bakbrems og forbrems samtidig. Særlig rammet dette på nytt eventbyråene. I de nye hovedreglene til byrådet ligger det blant annet et bastant forbud mot alle arrangementer innendørs, og der det skal gjennomføres en produksjon, er det nå kun lov med én person i samme rom om gangen, pluss en tekniker og en fotograf.

I går skrev Kampanje om reaksjonene til både lederen av Sponsor- og eventforeningen, Janette Haukland, som mente det hele var «dypt urettferdig» og eventbyråer som Kite som igjen må ty til permitteringer. Flere av lederne av landets to største eventbyråer bønnfaller nå Oslo-byrået og helsebyråden om å se på tiltaket på nytt.

- Det er helt håpløst. Vi tok imot utfordringen i våres om å omstille oss fordi beskjeden fra myndighetene var at dette kan vare lenge. Da gjorde vi som vi fikk beskjed om og investerte millioner av kroner i tekniske løsninger også får vi denne uken beskjed om at vi ikke skal gjøre det heller. Det er nesten tragikomisk, sier toppsjefen i JCP Nordic, Øystein Lasse Tynning, til Kampanje.

- Hva sier kundene dine?

- De fleste kundene tror jo ikke at dette kan stemme. Så jeg har lyst til å komme med en oppfordring til myndighetene om å ta en titt på dette på nytt så vi ikke dreper en bransje som stabler seg selv på beina igjen, sier han.

Les også: Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten

Jeg vil minne om at våre studioer er som operasjonssalen på Ullevål når det gjelder sterilitet. Trine Weidal, Gyro-sjef

- Står i fare for å miste tilliten til reglene

Samtidig som eventbyråene må stenge for gjester, kan TV-bransjen fortsette produksjoner som «God morgen Norge», «Debatten», «Skal vi danse» og «Skavlan» med flere gjester i studio. Daglig leder i Gyro, Trine Weidal, sier det nesten ikke er til å tro.

- Vi har nesten alle tilbake til jobb og klarte overgangen til digitalt veldig bra. Vi stod dermed ganske godt rigga for resten av året og inn mot 2021, så kommer dette. Det er nesten sånn at jeg tenker; det er sikkert en misforståelse. Jeg har lyst til å si til helsebyråden at kan dere ikke rette opp? Det er så urimelig at det ikke kan stemme, sier Weidal.

Gyro-sjefen mener at dersom heldigitale produksjoner ikke er lov å gjennomføre, «så er alle andre studioproduksjoner også ulovlige».

- Betyr det at alle reklamefilmproduksjoner og podkastsendinger må tas ned, spør hun åpent.

- Opplever du det som veldig urettferdig?

- Urimelig er ordet jeg vil bruke. Dette gir ingen mening og vi står vi i fare for å miste tilliten til smittevernreglene som kommer.

- Helt urimelig:

Gyro-ansatt Kristian Kirkvaag gjorde nylig et poeng på Facebook av hvordan tre ulike sendinger behandles forskjellig ettter dagens smittervernregler. - Det er jo helt urimelig. Det er helt likt, men det ene er ulovlig, sier Gyro-sjefen Trine Weidal.

Gyro-ansatte reagerer på Facebook

På et bilde hennes Gyro-kollega Kristian Kirkvaag nylig postet på Facebook kommer urimeligheten godt frem, mener Weidal. På illustrasjonen er de to øverste bildene lovlige sendinger fra først en pressekonferanse med regjeringen og en «Debatten»-sending på NRK1, mens det nederste fra et arrangement Gyro produserte for DNB ikke lenger er i tråd med reglene.

- Det er jo helt urimelig. Det er helt likt, men det ene er ulovlig. Vi er i en fortvilet situasjon og vi blir faktisk provosert over at det blant arrangementer som er helt like, er det bare er produksjonen til eventbyrået som ikke er lov å gjennomføre, sier hun.

Her ser du originale posten til Kristian Kirkevaag som Kampanje har fått tillatelse av Gyro-sjefen å publisere. 

Det er nesten sånn at vi tror det ikke kan stemme.

Tilbake hos JCP Nordic sier Øystein Lasse Tynning at de nå har nærmere 40 ansatte tilbake i jobb, men at det fortsatt er rundt 15 stykker som er permitterte. Denne uken skulle han ha arrangert den digitale klimakonferansen Zero som ble avlyst, samme dag som den skulle avholdes. 

- Vi var kommet i gang igjen etter våren og har de siste månedene gjennomført rundt ti digitale sendinger i uka. Selv om vi ikke var tilbake på 2019-nivå, var det ordentlig bra trøkk, sier Tynning til Kampanje.

- Må du se over permitteringene på nytt med de nye reglene?

- Vi må sikkert det, men sitter foreløpig rolig i båten et par dager. Vi kan ikke forstå at dette skal kunne fortsette, og vi ser heller ikke helt grunnen til at vi skal gjøre dette. Vi skal følge smittevernreglene og det har heller ikke vært noen utfordring for oss, men hvorfor det helt uavhengig av størrelsen på et studio bare kan være en person i studio og ikke et annet skjønner vi ikke. Det er nesten sånn at vi tror det ikke kan stemme, sier han.

- Gjør oss veldig usikre

Samtidig med at eventbyråene ikke lenger kan ha flere gjester i studio, åpnes det for at TV-sendinger, radiosendinger og myndighetenes egne pressekonferanser for den saks skyld kan avvikles.

- Raymond Johansen sier at slike sendinger må regnes som en normal virksomhet, men det gjør oss veldig usikre. Dette er også normal virksomhet for oss. Vi har investert millioner i produksjonsutstyr og har tre fullverdige filmstudioer. Det er dette vi gjør nå og da er det ikke så stor forskjell på NRK og oss, med mindre det handler om allmennkringkasting, men da er vel mange andre som må steng, sier Tynning i JCP.

Han viser til både podkastproduksjoner, andre mediehus enn NRK som ikke driver med allmennopplysning og produksjoner av reklamefilmer.

- Det er viktig å understreke at vi ikke ønsker at noen skal stenge ned, men det blir et paradoks. I JCP har vi også et reklamebyrå som kan spille inn en reklame uten begrensninger på antall personer du kan være i et studio, men så kommer eventbyrået inn i samme studio og da kan du bare være en deltager, sier han.

Både JCP Nordic-sjefen og lederen er samstemte om en ting og det er at hele eventbransjen er «på lag med myndighetene når det gjelder smittevernregler».

- Men da vil jeg også minne om at våre studioer er som operasjonssalen på Ullevål når det gjelder sterilitet, sier hun.

- Det viktigste nå er å få ned smittetallene

Kampanje har søkt en ny kommentar fra helsebyråden på bønnen fra eventbyråene, men rett før helgen kommenterer kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz kritikken slik.

- Ja, det er mange som blir rammet av innstrammingen nå. Det er leit, men vi må huske at formålet med tiltakene er at vi skal redusere antallet kontaktflater til et minimum. Derfor har vi stengt det aller meste av virksomheten i byen. Det viktigste nå er å få ned smittetallene.

Giørtz svarer ikke direkte på spørsmål om hvorfor eventbransjen ikke kan produsere sendinger med de samme smittevernsreglene som TV-bransjen.

- Vi må stramme inn nå og møte hverandre minst mulig. Dersom vi venter med disse tiltakene, er det en stor fare for en total nedstenging, som vil ramme enkeltmennesker og samfunnet enda hardere. Samtidig har eventbransjen mulighet til å avvikle heldigitale arrangementer, men da må de være heldigitale, altså med deltakere med på skjerm i denne perioden.

Fortvilte event-topper bønnfaller Oslo-byrådet: - Det er så urimelig at det ikke kan stemme