Selger utendørsreklame for nesten 800 millioner: - Nedgangen i markedet i fjor kom etter et år på steroider

Kranglingen om lønnsomheten i reklamekontrakt fortsetter mellom Clear Channel og JCDecaux.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det skjedde mye på utendørsmarkedet i løpet av 2018. I januar i fjor kom det frem at amerikanske-eide Clear Channel vant den store Oslo-kontrakten, som konkurrenten JCDecaux hadde sittet på frem til da. Den skal ha en verdi på 750 millioner kroner og strekker seg frem til 2030. Det gav Clear Channel nærmest reklame-monopol på Oslo, og samme året lanserte de også sin nye digitale løsning for kjøp og salg, Flex. 

Nå foreligger resultatene til de to selskapene, og de viser at franske JCDecaux fortsatt er et hestehode foran konkurrenten hva gjelder lønnsomhet. Det har også vært situasjonen de siste årene. JCDecaux-sjef, Øyvind Markussen, klarer imidlertid ikke å gjenskape toppåret fra 2017 og er tilbake på nivået de var på i 2016, da de endte opp med et resultat på 33 millioner kroner. 

- Du kan si at 2017 var et ekstremt spesielt år, hvor både omsetning og resultat var betydelig preget av at vi solgte leskurene til Oslo Kommune da kontrakten vår ble avsluttet. Det var et eksepsjonelt resultat. Det vi hadde i 2018 og 2016 er fortsatt veldig gode resultater, men mer et normalresultat, sier administrerende direktør i JC Decaux, Øyvind Markussen, til Kampanje.

I 2018 ender selskapet opp med et resultat før skatt på 33,6 millioner, et godt stykke ned fra 2017, hvor de hadde et resultat før skatt på hele 75,5 millioner kroner.

- Vi må være fornøyd når vi har det resultatet vi har. Vi kunne alltid ha ønsket oss en høyere omsetning, men vi er glad for det vi genererte på den porteføljen vi hadde i fjor. Du må huske på at vi mistet Oslo-kontrakten i 2018, men vi har klart å kompensere mye gjennom økt omsetning på det digitale varelageret, fortsetter Markussen og peker på at 60 prosent av omsetningen er i dag digital. 

Her kan du se JCDecaux' resultater for 2018. Alle tall i MNOK. Omsetning og resultat faller utendørs

År 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 265,5 314,8 - 15 %
Driftsresultat 33,2 75,3 - 55 %
Resultat før skatt 33,6 75,5 - 55 %

- Nedgangen kom etter et år på steroider

Etter en eventyrlig vekst i utendørs-markedet på hele 25 prosent i 2017, rapporterte Mediebyråforeningen om en tilbakegang på to prosent i investeringer via mediebyråene i 2018.

Markussen forteller at de merket en liten nedgang i aktivitet, og at omsetningen følgelig falt litt fra 2017. For fjoråret endte nemlig omsetningen på 265 millioner kroner, et fall på 50 millioner kroner sett opp mot 2017.

- Hovedgrunnen var bortfallet av Oslo-kontrakten, som også har hatt indirekte konsekvenser. Nedgangen for utendørsmarkedet i fjor kom etter et år på steroider, hvor utendørs vokste med 25 prosent, da er det naturlig at markedet konsoliderer året etterpå. Nå er det totale mediemarkedet tilbake, men utendørs er frem 6-7 prosent. Den langsiktige trenden med at utendørs vokser mer enn markedet ser ut til å fortsette, sier Markussen.

Han forteller at 2019 blir et nytt godt år, og at de vokser både mer enn totalmarkedet og utendørsmarkedet.

- Veksten vår ligger på omtrent det dobbelte av veksttakten til utendørs-markedet, sier Markussen.

Tjener mer:

Toppsjefen i JCDecaux, Øyvind Markussen, opplever ett nytt år der omsetningen fortsetter å falle. Men Markussen tjener fortsatt langt mer penger enn konkurrenten. Her sammen med Jo-Øystein Slinde og Torgeir Johannessen.

- Resultatet preges av at vi investerer tungt

For Clear Channels del er fjorårets historie så å si lik som i 2017. Omsetningen fortsetter å vokse, mens lønnsomheten på ny faller.

I 2018 ender omsetningen på rett i overkant av 510 millioner kroner, en økning på 35 millioner kroner sett opp mot 2017. Samtidig faller resultatet før skatt med snaue fire millioner kroner og ender på beskjedne 1,7 millioner kroner.

- Vi er veldig glad for at vi for første gang i historien passerer en halv milliard i omsetning i Norge. Vi har hatt en pen vekst i 2018 og er en av de få mediekanalene i Norge som vokser både i bruk og omsetningen, sier Hans Petter Terning til Kampanje.

På tampen av 2018 tok han over som administrerende direktør i Clear Channel Norge, etter at svenske Isak Åsabrink gav seg høsten 2018.

- Hva tenker dere om lønnsomheten?

- Når det gjelder resultatet så er det preget av at vi investerer tungt, blant annet i digital utvikling. Samtidig bidrar vi sterkt til utviklingen av både byrom og samferdsel i de store byene i Norge. Vi bidrar med over 120 millioner kroner i inntekter til Oslo Sporveier i 2018, og vi er en sterk bidragsyter til for eksempel kollektivtilbudet i Oslo, svarer Terning.

- I fjor sa forgjengeren din at det kom til å bli bedre resultater fremover, særlig etter at dere hadde gjort noen omrokkeringer og krympet stallen i Norge – likevel fortsetter trenden fra i fjor – omsetningen øker, mens lønnsomheten faller?

- Altså, lønnsomheten faller littegrann. Som sagt er vi fortsatt i investeringsfasen, og digitalisering er veldig viktig for oss. Vi lanserte Flex i oktober i fjor, som gjør det mye enklere for våre kunder å kunne bruke våre digitale løsninger. Det var en stor investering for oss, og vi viderefører den satsingen digitalt, sier Terning, som ikke vil utdype noe omkring kostnadsstørrelsen på disse investeringene. 

Her ser du tallene til Clear Channel for 2018. Alle tall i MNOK. Omsetningen vokser i utendørsselskap

År 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 510,3 475,6 + 7 
Driftsresultat 9,8 14,5 - 32 
Resultat før skatt 1,7 5,5 - 69 

- Det får stå for hans regning

Til neste år utløper Clear Channels avtale med Oslo Sporveier, som de har sittet på siden 2013, da de overtok avtalen fra JCDecaux. Fra de tok over kontrakten og frem til i dag har Clear Channel gått med et akkumulert underskudd på 65 millioner kroner.

I fjor pekte Markussen på at konkurrenten måtte ha regnet feil da de gav sitt tilbud til Oslo Sporveier, noe Åsabrink bestred da han sa det «Absolutt hadde vært en lønnsom avtale». Til neste år utløper avtalen, og når Kampanje på ny spør om det har vært en lønnsom avtale, er ikke Terning like bombastisk i sitt svar som sin forgjenger.

- Det har vært en veldig viktig avtale og er en viktig avtale for oss, både omsetningsmessig og med tanke på det gode samarbeidet vi har med Oslo Sporveier. Vi gleder oss over den kraftige veksten som Oslo Sporveier opplever i bruken av sitt kollektivnettverk, sier Terning.

Les mer: Mistet gigantkontrakt og ble «skviset ut» av oslo, men tjener langt mer enn rivalen. 

Konkurrenten hans, Markussen, står fortsatt ved det han uttalte i fjor.

- Medieselskaper med store investeringer og som tar store risikoer over lang tid, må ha en god driftsmargin. Vi har hevdet at Clear Channel har forregnet seg og at noen av deres store kontrakter ikke kan bli lønnsomme – noe Clear Channel bestrider. Konsekvensen ser vi nå: Etter seks år med kontrakten for Sporveien har man til nå tapt 65 mill. Hvor blir lønnsomheten av? Kontrakten varere jo bare ut neste år, sier han.

- Det får stå for hans regning, svarer Terning når han blir forelagt Markussens uttalelse.

Investerer digitalt:

Administrerende direktør i Clear Channel, Hans Petter Terning, sier selskapet investerer tungt i digital utvikling, men ønsker ikke å kommentere hvor mye penger det er snakk om.

Selger utendørsreklame for nesten 800 millioner: - Nedgangen i markedet i fjor kom etter et år på steroider