Spår Telias tv-kjøp nord og ned: - Telekom-aktører er dårlige medie-eiere

Oppkjøp skaper super-leverandører, men analytiker slakter telekom-bransjens medieflørt.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Da TDC tidlig i år offentliggjorde at de skulle kjøpe MTGs nordiske tv-virksomhet, sendte det sjokkbølger gjennom den nordiske mediebransjen. Dette nye super-selskapet - et Frankenstein-monster bestående av deler fra både distribusjon- og innholdssiden - ville bli det første i Europa av sitt slag. Gunnar Evensen i TDC-eide Get beskrev det nye selskapet som «en banebrytende konstellasjon hvor kringkaster, distributør og innholdsprodusent integreres i en og samme virksomhet».

Den tv-sendte revolusjonen ble kortvarig. En snau måned senere hadde TDC offisielt trukket budet og tv-kjempen falt til jorden. Der ble han liggende bare noen knappe måneder før to helt andre aktører startet gjenopplivingen. Midt i sommerferien la svenske Telia 8,5 milliarder på bordet for Bonnier Broadcasting, og dermed var tv-kjempen på beina igjen. Denne gangen består han også av kabel- og bredbåndsselskapet Get, som Telia kjøper fra nettopp TDC for 21 milliarder kroner.

Fusjonen mellom telekom og tv føyer seg inn i en internasjonal trend. I PWCs «Global entertainment & media outlook»-rapport, som ble lagt frem på Kampanjes Media Business-konferanse denne uken, kommer det frem at oppkjøp og sammenslåinger av selskap både innenfor sektorer, og på tvers av markeder har økt markant. I første halvår 2018 har verdien på oppkjøp og sammenslåinger økt med nesten 200 prosent i forhold til samme periode forrige år.

- Vi ser en markant vekst i antall fusjoner og oppkjøp innenfor medier- og underholdningsindustrien. Vi kan også se at flere av transaksjonene er såkalte megatransaksjoner hvor store aktører går sammen og utvider sine tradisjonelle virksomhetsområder, sier partner Eivind Nilsen i PWC.

Selskapene som oppstår i kjølvannet av disse fusjonene har selvsagt fått et fengende navn.

- Denne utviklingen gir uttrykk for konvergens og forventes å være startskuddet for det vi i rapporten kaller fremveksten av såkalte «supercompetitors» eller super-leverandører som har bedre kontroll på verdikjeden og opererer i flere kundesegmenter. Vi tror dette er en utvikling som er provosert frem gjennom ekspansjonen til selskaper som Amazon og Google. Det er interessant at vi ser den samme utviklingen i den skandinaviske medie- og telekom markedet, og det blir spennende å følge utviklingen her fremover, sier Nilsen.

Ser en trend:

Partner Eivind Nilsen i PWC la frem rapporten «Global entertainment & media outlook» på Media Business denne uken. Foto: Eivor Eriksen.

Vi tror dette er en utvikling som er provosert frem gjennom ekspansjonen til selskaper som Amazon og Google. Eivind Nilsen

- Få eksempler på at det har lykkes

Porteføljeforvalter Erling Thune i DNB Asset Management, som også inntok scenen på Media Business, har imidlertid ingen tro på at konstellasjonen Telia og Bonnier Broadcasting utgjør en «supercompetitor».

- Jeg tror telekom-aktører er dårlig eiere av mediebedrifter. Jeg finner få eksempler på at det har lykkes, og ser ingen grunn til at det skal lykkes nå heller, sier han til Kampanje.

Da han snakket om de mange oppkjøpene i tv- og telekom-markedet på Media Business, viste han til det selvkomponerte jungel-ordet; «En telekom-operatør mislykkes med alt den foretar seg utenfor kjernevirksomheten».

- Telia leverer mobilnettverk og bredbåndsnettverk, og det er ingen grunn til at de skal fylle den «pipen» med eget innhold. Når det er så mange andre som leverer innhold og etterspørselen etter bredbånd og mobil er så stor, så trenger ikke telekom-operatørene å ha kontroll på hva som skjer på de plattformene.

- Tidligere i år så vi at TDC forsøkte å kjøpe MTG. Hvorfor er telekom så interessert i medier?

- Jeg tror mange sjefer i telekom-operasjoner synes det de driver med er litt kjedelig, og at det er mye mer spennende å holde på med media. Hvis vi skal være såpass ærlige. I utgangspunktet driver telekom med en fantastisk bra virksomhet med enorm etterspørsel etter bredbånd, både fast og mobil, og de burde kunne fokusere på det og ikke investere i det som ikke er kjernevirksomhet.

- Er det drevet av frykt for de store teknologiselskapene?

- Overhodet ikke. Det er ingen som kommer til å presse disse aktørene ut av mobilmarkedet, så det er ingen grunn til å føle seg presset av dem.

- Men kan det lønne seg for et medieselskap å ha en telecom-aktør som eier?

- Jeg tror ikke det. Det eneste jeg kan se som er positivt er hvis du har en eier med veldig sterke finansielle muskler og som er villig til å bruke mye penger, men jeg synes det er et dårlig argument. Hvis det kommer dårlige tider, som man vet kommer med jevne eller ujevne mellomrom i mediebransjen, så blir det en kostnadskutt-kultur jeg ikke tror mediebedriftene tåler.

- Hva er ditt råd til telekom-sjefene?

- Det er veldig enkelt; hold deg til kjernevirksomheten, bygg best mulig nettverk og jobb med regulatorer, sånn at du får profitabel business.

Telia har ikke ønsket å bidra med kommentarer til denne saken.

Jeg tror mange sjefer i telekom-operasjoner synes det de driver med er litt kjedelig, og at det er mye mer spennende å holde på med media. Erling Thune

Tv-sjef: - Viktig transaksjon

Norsk sjef i Nordic Entertainment Group (tidligere kjent som MTG), Morten Aass, må nå sitte og se på at selskapets tidligere forlovede Get forsvinner til Telia.

- Det var ikke uventet, men det gikk veldig raskt, sier Aass når vi møter han på høstlanseringen til Nordic Entertainment Group på Latter.

Sammen med Bonnier Broadcasting har Telia også klart å skape den fusjonen mellom innhold og distribusjon som han forsøkte å få til med TDC.

- Telia og Get er en mer tradisjonell konstellasjon, men Telia og Bonnier Broadcasting er i prinsippet det samme som vi forsøkte å få til med TDC. Det er en viktigere transaksjon for oss i bransjen å følge med på, men vi vet ikke hva det avstedkommer og om det fører med seg andre fusjoner.

- Er du redd for at dere nå har blitt slått på målstreken?

- Jeg er ikke redd for å bli utkonkurrert. Vi har størrelse og mange vekstmuligheter i Nent-gruppen, og jeg ser et kjempepotensial i konstellasjonen vår fremover.

Spår Telias tv-kjøp nord og ned: - Telekom-aktører er dårlige medie-eiere