To uker rett før det blir «Black Friday mania» i alle norske medier, og et par dager etter at elektronikkjedene har bestemt seg for å innføre enda en kommersiell merkedag i Norge, er det betimelig å ta opp spørsmålet jeg i fjor stilte en fullsatt sal under INMAs 8 minutes: Bør vi alle si opp jobbene våre?

La det ikke herske noen tvil. Jobber du med reklame, salg eller markedsføring, så sitter du i turboen på forbrukermaskineriet. Og det i et land som tilhører en forbrukskultur som har ført til at vi globalt bruker ressurser tilsvarende 1,6 kloder i året – det vil si 60 prosent mer enn hva kloden klarer å regenerere i løpet av et år. Vi lever rett og slett farlig på kreditt.

Ser vi på tallet for Norge isolert blir det enda mer skremmende. Hvis alle hadde hatt et forbruk som oss, hadde vi brukt opp 2,8 kloder i året.

For ca. ett år siden svarte 6 av 10 nordmenn i en spørreundersøkelse at vi burde kjøpe mindre for å redde klimaet. Likevel økte forbruket. Det er ingen tvil om at vi ikke kan fortsette i det samme sporet, og at det må gjøres store grep for at vi skal kunne overlate kloden til våre barn i en bedre stand.

Men hvem skal gjøre noe? Det er det store spørsmålet. Du kan selvsagt si at dette ikke er ditt ansvar, men da vil jeg at du spør deg selv: Hvem er det sitt da?

Politikerne våre klarte å gjennomføre en hel valgkamp nesten uten å snakke om klima. Og hvis du tror det kommer til å være en eneste politiker i de store partiene som kommer til å gå i bresjen for å senke forbruket, så må du tro om igjen.

Så hva skal vi gjøre da? Skal vi sitte stille i båten mens vi stadig raskere seiler mot kanten av stupet, eller skal vi ta tak i årene selv og ro så det fosser motsatt vei?

Jeg tror vi må det. Jeg tror vi må innse at de vi demokratisk har valgt til å passe på oss, ikke komme til å passe på oss. Eller som jeg sa i et foredrag om klimakommunikasjon på Zerokonferansen i forrige uke: Når de «voksne» ikke tar ansvar, så trenger vi noen nye voksne.

Internasjonalt ser vi at noen store merkevarer har begynt å ta ansvar og jobber med doble og triple bunnlinjer – både ut fra en overbevisning om at man har et ansvar utover profitt, men også at det å satse på bærekraft kan være lønnsomt.

Under Sustainable Brands konferansen i København i forrige uke fortalte store merker som Carlsberg, IKEA, H&M, Danone, L'Oreal, Max Burger og sist men ikke minst Unilever om hvordan de endrer seg for å tilpasse seg en ny hverdag der det garantert vil komme nye krav om nye og mer bærekraftige produkter og tjenester både fra regulative myndigheter og stadig mer bevisste forbrukere.

I Norge er det mer stille rundt dette selv som det finnes flere gode eksempler på selskaper som både jobber aktivt med bærekraft og snakker om det som f.eks. Stormberg, Storebrand, IKEA, Telia og Orkla med sitt nye merke Klar.

Ikke minst var det svært gledelig å se at IKEA nå tar et tydelig standpunkt ved å droppe Black Friday, og heller bruker dagen til å minne folk på å ta vare på ting de allerede har. Kudos.

Vi trenger flere merkevarer som er villige til å vise ansvar på samme måte.