Digital markedsfører. I 2017. Smak litt på den. Kjennes det litt som å bestille en sunn salat? Eller litt ekstra smør til flesket? Hva med en Digital Marketing Lead eller Digital Marketing Hero? Markedet flommer over av utlysninger etter digitale markedsførere, og dette til tross for at seks av ti annonsører i ANFO sin undersøkelse Den Store Annonsørrapporten sier det er på tide å slutte med dette begrepet. 

Skal man bygge merkevarer i dag kommer man ikke utenom digitale virkemidler i en eller annen form. Utviklingen skjer i en rivende fart, og det er mye å lære for mange. Fristelsen for å fokusere på det digitale i jobbutlysninger er derfor nærliggende, og havner gjerne i fokus når man skal ansette siste tilskuddet til marketingavdelingen. MEN er du sikker på at du vil ansette en som «kun» kan navigere digitalt? Avhengig av bransje, størrelse på selskap og flere andre variabler vil det være behov for spesialisert kunnskap – og for noen er den digitale verktøykassen nettopp kjernekompetansen for å flytte varer.

Likevel vil jeg påpeke at en markedsførers oppgaver – i hvert fall i mine øyne – omfatter betydelig mer enn kommunikasjon, og det være seg av den analoge eller digitale sorten. Et område jeg særlig opplever at mange forhaster seg på i dag handler om å begynne i riktig ende. I stedet for å virkelig forstå hva kunden vil ha med bruk av grunnleggende forbrukerforståelse og innsikt, begynner litt for mange med å tenke ut hvordan de kan bruke det siste digitale kråkesølvet og jobbe seg bakover i forhold til å tilpasse strategi og merkevareplattform til dette. Sir John Hegarty, en av grunnleggerne av Bartle Bogart Hegart, kom med et godt sitat på Web Summit (en av verdens største teknologikonferanser) denne uken: «While technology may be cool, marketing's future lies in a return to the basics of persuasion and promotion». Er det i så måte et alternativ å vurdere en merkevarebygger med bred erfaring som også inkluderer en forståelse for det digitale landskapet, i stedet for en ekspert på den digitale sfæren? 

Hvis vi ender opp med å overfokusere på digitale evner i oppbyggingen av våre marketing-avdelinger på bekostning av annen markedsføringskompetanse, er det min bekymring at ønsket om å briljere på digitale kommunikasjonsflater på sikt vil kvele grunnleggende markedsføringsarbeid og at merkevaren og salget vil lide. 

Det er ikke snakk om enten eller, men begge deler. En markedsfører i dag skal selvfølgelig beherske det digitale, men det er også mange andre skillsets som hører hjemme under panseret på en all-rounded markedsfører anno 2017! 

«Disclaimer»: Jeg er klar over at dette for noen fort kan ende som et definisjonsspørsmål. For eksempel er det mange aktører, og kanskje spesielt de med brorparten av salget sitt på nett, hvor det er behov for spesialkompetanse for å konvertere leads til salg. Men er dette markedsførere eller selgere? Og så er det flere annonsører som flytter tjenester fra medie- og kommunikasjonsbyrå in-house – det krever selvfølgelig spesialiserte ressurser. Men er de markedsførere, eller fageksperter på definerte områder?