Det er da ingen motsetning mellom å tjene penger og samtidig bidra til en mer bærekraftig verden, og da er det forunderlig at noen velger å spasere baklengs inn i fremtida.

Les også: - Vi som elsker Black Friday

Det har gått fra «Black Friday» til «Black Week», men stopper ikke der. Nå kommer enda en ny dag til Norge: «Singles' Day». Det har fått debatten i gang: Er det virkelig nødvendig med nok en «løp og kjøp»-dag? Ikke alle kaster seg på bølgen. Ikea oppfordrer heller folk til å fikse på møblene du har fremfor å fråtse i nytt. Alle vet at Ikea er billige. De er også «top of mind» når vi skal ha en seng eller trenger noe annet til hjemmet vårt. Det er heller ingen tvil om at Ikea har gode salg på kassa, selv om de velger å stille seg utenfor Black Friday i deres siste kampanje.

Likevel er de på toppen over selskaper som vi opplever tar samfunnsansvar og bryr seg om verden.  Det er fordi de elegant har balansert taktisk, salgsutløsende og strategisk, langsiktig kommunikasjon. De har klart å bygge seg en samfunnsrolle i tillegg til sin egen rolle som kommersiell aktør.

Det finnes flere andre gode eksempler på selskaper som velger samme vei som Ikea. For tredje året på rad stenger den kanadiske aktøren REI dørene på Black Friday. Mens stort sett resten av handelsstanden går av hengslene, så gir REI alle sine godt over 12.000 ansatte fri. Galskap tenker du kanskje? Vel, det er en tøff statement, men mens folk kjemper for å få tak i et par nedsatte joggesko, så oppfordrer de på denne dagen heller folk til å komme seg ut i naturen. REI selger utendørsutstyr og fritidsklær og deres misjon er bygget på å få folk ut i naturen. Det klarer de til de grader å kommunisere, og det mest fascinerende er at etter de begynte med å stenge butikkene, så fulgte andre kjeder på og gjorde det samme. 

Det blir utrolig snodig når det blir satt opp som noe motsetningsfullt å drive lønnsomt og skape økonomisk vekst kontra det å ta ansvar.

Merkevarer og kommersielle aktører kan være en pådriver for å skape positiv forandring i samfunnet rundt seg, og saken er at de som gjør det så elegant at de klarer å knytte samfunnsansvaret sitt til kjernen av merkevaren vil vinne på det. To studier fra forskningsprosjektet Sisvi ved NTNU og Sintef finner en positiv sammenheng mellom ansvarlighet, lønnsomhet og vekst. Det blir derfor utrolig snodig når det nærmest blir satt opp som noe motsetningsfullt å drive lønnsomt og skape økonomisk vekst - kontra det å ta ansvar.

Selvsagt handler all kommunikasjon om å knytte assosiasjoner om det du ønsker at kundene skal tenke om deg, enten du er billigst eller har det råeste produktet, men prisbomber alene legger et skjørt grunnlag for å bygge en merkevare. Vi lever i en tid hvor virksomheter som tar ansvar vil være morgendagens vinnere. Eller som Harvard-professor Michael Porter, argumenterer for: nemlig at det grønne skiftet er vår tids største forretningsmulighet og bør gripes med begge hender.